Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové sundali pamětní ceduli připomínající masakr v Katyni. Prý byla na budově omylem

Autor: sova - 
8. května 2020
19:25

V ruském městě Tver byla odstraněna z bývalého sídla sovětské tajné policie NKVD pamětní cedule, která od roku 1991 připomínala oběti Katyňského masakru. Toho se na Polácích dopustili Sověti v roce 1940. Co se s cedulemi stalo, nikdo s jistotou neví. Na demontáž cedule v Česku upozornil web Seznam Zprávy. Varšava proti počínání ruských úřadů protestuje. Podle agentury DPA by se mohlo jednat o odvetu Ruska za odstraňování pomníků Rudé armády v Polsku či v Česku.

K odstranění cedule vyzvala loni na konci roku ruská prokuratura místní úřady a rektora lékařské univerzity, která dnes v budově někdejší NKVD sídlí. Ve sklepě budovy v Tveru Sověti postříleli polské zajatce z tábora v ruském Ostaškově.  

Vraždění bylo součástí takzvaného Katyňského masakru - hromadných poprav polských vojenských důstojníků a inteligence v roce 1940 na různých místech po celém Rusku. Největší hromadné hroby 22 tisíc obětí se nacházejí v Charkově, u Smolensku a u Mědnoje nedaleko Tveru. „Památce zajatcům tábora v Ostaškově zavražděných NKVD v Kalininu - varování světu,“ stálo na deskách v Tveru v polštině a ruštině. Snímky jejich odstraňování zveřejnil na facebooku místní aktivista.

Polská odpověď mluví o protestu

„Je to politováníhodné a budeme proti tomu rozhodně protestovat,“ řekl v pátek polský ministr kultury Piotr Glinski ve veřejnoprávním rádiu Trojka. Ministerstvo zahraničí vyzvalo Rusko, aby připomínky na masakr neodstraňovalo z veřejného prostoru.

V Rusku se podle DPA stále objevují tendence vykládat historické události jako v době Sovětského svazu. Hovořit veřejně o sovětských zločinech je v současném Rusku tabu.

Rusko dlouhodobě kritizuje to, jak státy střední a východní Evropy zacházejí s pomníky připomínajícími sovětskou Rudou armádu. Zatímco Rusko ji označuje za osvoboditelskou, Polsko a další země vnímají Sovětský svaz jako okupační mocnost.

Sovětský svaz pravdu ukrýval desítky let

Polská agentura PAP píše, že je nejasné, co se s cedulemi stane. Informace o jejich osudu se v médiích rozcházejí. Tverský lokální server Tvernews.ru píše, že je má u sebe jeden ze členů Národně-osvobozeneckého hnutí (NOD) známého akcemi na podporu vlády a prezidenta Vladimira Putina. Polské velvyslanectví v Moskvě už o demontáži ví.

Proti odstranění desek už protestoval polský Institut národní paměti, který v prohlášení Rusům odpovědnost za masakr připomíná. Sovětský svaz pravdu ukrýval desítky let až do změny režimu a odpovědnost podle režimu neslo nacistické Německo.

Ruská prokuratura teď tvrdí, že v roce 1991 došlo při instalaci pamětní desky k omylu a záměně čísla budovy. Důkaz o popravě 6300 polských policistů, pohraničníků a důstojníků podle Rusů neexistuje.

jonn ( 8. května 2020 18:07 )

Určitě jim to poradil Nonotný.To je jejich kámoš .

Zobrazit celou diskusi