Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kováčik po pádu ze střechy: Koronavirus by pro mě byl fatální. Kdy se vrátí do Sněmovny?

Autor: Jakub Veinlich - 
21. listopadu 2020
05:15

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik chce po ošklivém pádu ze střechy už do práce. Doufá, že mu lékaři sundají krční „krunýř“, aby mohl pořádně rehabilitovat. S dvěma zlomeninami v oblasti krku skončil v nemocnici na začátku října. Tehdy přitom kandidoval do Senátu. V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvil Kováčik o reakci Zdeňka Ondráčka, který si v době, kdy byl šéf poslanců KSČM v nemocnici, řekl o jeho křeslo. Zmínil se i o kandidatuře do vedení komunistů i hrozbě koronaviru.

Pane poslanče Kováčiku, na začátku října jste místo ve volební místnosti skončil po propadnutí střechou v nemocnici. Teď už jste v domácím léčení. Kdy si myslíte, že se vrátíte do běžného života?

V úterý jdu na kontrolu do nemocnice a tam se uvidí, lékaři mají říct, co jak dál. Už by mi ale měli sundat tuhle parádu, co mám na sobě.

A kdy počítáte, že byste tedy mohl vyrazit opět do Poslanecké sněmovny?

Myslím, že na prosincové schůzi už bych se mohl ukázat. Ale jak říkám, uvidíme, co řeknou doktoři na kontrolním CT. Co bude dál, řeknou lékaři, kterým bezvýhradně věřím, protože své práci rozumějí. Takže jestli mi pak nasadí i nějaké rehabilitace, jsem připravený je poslechnout.

Politiku sledujete? Přeci jen jste poslancem už pěknou řádku let. Jestli se nemýlím od roku 1996.

Politiku sleduji v televizi, v novinách, i si občas zavolám s kolegy nejen ze Sněmovny, takže nejsem úplně mimo. Ale to zdraví je teď přeci jenom na prvním místě.

Poslanci ve Sněmovně ve čtvrtek rozhodli o prodloužení nouzového stavu. Prošel nakonec návrh KSČM – čili prodloužení jen do 12. prosince. Tak byste hlasoval i vy?

Ano, stejně jako v minulosti jsem vždy podpořil variantu prodloužení o 14 dní. Nevidím žádný problém, aby se pak sešla Sněmovna i v polovičním stavu a rozhodla, zda je nouzový stav potřeba prodloužit.

Koronavirus nabourává také chody politických stran. KSČM už například podruhé odložila svůj volební sjezd. Je to pro vás velká komplikace?

Nejen náš, ale také i sjezd sociálních demokratů. Ale je to kvůli vládním opatřením, která je potřeba dodržovat, takže se nedá nic dělat. Pro mě osobně mají ta vládní opatření velkou vážnost. Jestli bude sjezd dřív nebo později…nakonec stejně bude. Jestli někdo sází na to, že se sjezd odkládá, nebo spoléhá na to, že by se odkládat neměl. Potřeba je, aby se strana sešla v reprezentativním, nikoliv redukovaném složení, protože jedině tak bude výsledek respektovanější.

Vy se chystáte kandidovat do vedení?

Návrh na nominaci mám. Ale když se mě ptali, jestli budu chtít kandidovat, tak jsem řekl, že se definitivně rozhodnu až na sjezdu.

Jak vlastně hodnotíte svůj neúspěch v senátních volbách? I kvůli špatným výsledkům dalo vedení KSČM funkce k dispozici a Vojtěch Filip řekl, že už nebude znovu kandidovat.

Jako levice, protože sociální demokracie je na tom podobně, jsme v situaci, kdy po levicovém programu moc velká poptávka není. To ukazují i výsledky. Já byl osloven, abych reprezentoval stranu, to jsem splnil. Byl to neúspěch, samozřejmě, ale neočekával jsem nějaký valný výsledek, který by vedl k úspěchu.

Video  Komunista Filip: Výsledek KSČM je pro mne velké zklamání. A jak se daří vážně zraněnému Kováčikovi?  - Facebook KSČM
Video se připravuje ...

Krátce po tom vašem úrazu se ozval poslanec Zdeněk Ondráček, který si řekl o křeslo předsedy poslaneckého klubu, které patří vám…

Zaznamenal jsem to, ale nijak to raději nekomentuju. Tehdy jsem to slyšel zprostředkovaně, ale byl jsem ve špatném zdravotním stavu a věci jakékoliv jiné, než moje zdraví, mě příliš nezajímaly.

A teď?

Teď už je to přeci jen delší dobu, ale zatím to nijak nehodnotím a neposuzuju. Není to pro mě něco, co bylo zásadní a způsobovalo mi to bezesné noci.

A překvapilo vás to nějak?

Ani nevím, jestli mě to překvapilo…skutečně jsem o tom nijak ani neuvažoval.

Jak si krátíte čas při té rekonvalescenci?

Moc mi nevyhovuje dlouho stát ani sedět, takže spíš ležím, čtu, koukám na televizi, telefonuji s přáteli, protože si nepřipouštím žádné návštěvy v této situaci, která je. Při mém špatném zdravotním stavu by nákaza koronavirem měla fatální následky. Snažím se dělat vše pro to, abych nebyl v ohrožení. Když jdu na procházku, jdu do přírody. A jdu buď sám, nebo jdu s manželkou.

krapotkin ( 22. listopadu 2020 12:50 )

Co souduhovi chybí ? Za flákání v nemocnici pro VIP sebranku bere 100% plat (na rozdíl od poctivě pracujících lidí).

GrimaId ( 21. listopadu 2020 22:06 )

Přeju mu brzké uzdravení a návrat do funkce.

BoziMilda ( 21. listopadu 2020 19:26 )

Kováčik ve volbách doslova propadl.

sekebo ( 21. listopadu 2020 11:10 )

Kováčikovi přeji rychlé uzdravení a nám všem konečně konec pozůstatku KSČ !!!

krapotkin ( 21. listopadu 2020 10:03 )

Koho zajímě jeden rudý darmožrout ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa