Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Komunisty uplatili.“ Po prodloužení stavu nouze dle návrhu KSČM šije opozice do vlády

Autor: ČTK, simao - 
19. listopadu 2020
19:04

Vládní koalice ANO a ČSSD si přála stav nouze prodloužit do 20. prosince, jenže narazila na odpor Sněmovny. Opoziční kritika se čekala, zásadní pro Babišův kabinet však bylo, pro co se rozhodnou komunisté. KSČM přišla s návrhem na prodloužení do 12. prosince, a tak se také stalo. Marian Jurečka (KDU-ČSL) či Vít Rakušan (STAN) následně mluvili o komunistech jako koaličním partnerovi vlády či rovnou jejich uplacení ze strany ANO.

Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Sněmovna dnes souhlasila s jeho prodloužením na návrh KSČM o 22 dnů.

Vláda ANO a ČSSD, kterou komunisté v dolní komoře tolerují, žádala o možnost prodloužení stavu nouze o 30 dnů do 20. prosince. Debata trvala zhruba 8,5 hodiny.

„Zázrak jménem Faltýnek zase něčím uplatil komunisty. Nouzový stav prodloužen (ne našimi hlasy) do 12. 12. 2020,“ rozčílil se po hlasování šéf STAN Vít Rakušan s narážkou na šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Jurečka: Komunisté jako spolehlivý koaliční partner

„Komunisté, spolehlivý koaliční partner této vlády!! Dopoledne bouřlivý projev ve Sněmovně z úst komunistického poslance Ondráčka, odpoledne hluboké přemýšlení a večer ‚překvapivé‘ podpoření prodloužení stavu nouze komunisty o tři týdny. Bylo to dnes napínavé,“ prohodil ironicky šéf lidovců Marian Jurečka.

Návrh komunistických poslanců získal nejprve nejvíce hlasů v orientačním hlasování, předčili vládní návrh a byl tedy prvním v řadě, o kterém hlasovali poslanci. Napoprvé se jej prohlasovat nepodařilo, objevily se námitky. V druhém, ostrém hlasování pro něj zvedlo ruku 54 ze 103 přítomných poslanců.

Návrh komunistů podpořili vedle poslanců KSČM nijak překvapivě právě zákonodárci koaličních ANO a ČSSD.

Sejdou se k prodloužení patrně znovu

Lidovci a TOP 09 chtěli nouzový stav do 4. prosince, ODS do 27. listopadu a Piráti do 24. listopadu. Nezařazený poslanec Marian Bojko (Jednotní) rovnou navrhl, aby stav nouze hned od zítřka, tedy od pátku, skončil.

Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil právě s pátkem. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES.

Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako nyní o 30 dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny. Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát.

A i nyní to vypadá, že se poslanci budou před 12. prosincem muset sejít znovu. Kdy přesně by to mohlo být, to naznačili opět komunisté.

Blatný komunisty „úplně neuspokojil“

Poslanec KSČM Ondráček přitom vysvětloval, proč KSČM návrh předložila. Děkoval při tom ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), „který se v průběhu celého dne snažil odpovídat na většinu dotazů, které zde padly v průběhu rozpravy, byť s některými odpověďmi nás úplně neuspokojil a vnímáme tak, že některé nelogičnosti jednotlivých zákazů, příkazů a výjimek zůstávají, řekněme, nelogické“.

K prodloužení do 12. prosince do 24:00 pak Ondráček podotkl: „Je to sobota, pokud tento návrh bude schválen a mělo by dojít k rozvolnění, tak mají občané přípravu na to přejití do běžného režimu celou neděli a od pondělka může začít běžný život“.

„Pokud vláda usoudí, že je potřeba na základě všech zjištěných věcí k datu před 12. 12. znovu prodloužit stav, můžeme se sejít v pátek 11.12., popřípadě ve čtvrtek 10.12. Je to výborový týden a můžeme tomu věnovat ten čas,“ vzkázal Ondráček a dodal: „Zatím podle všech indicií a toho, co zmiňoval pan ministr zdravotnictví, je předpoklad, že by v rámci toho psa (Protiepidemický systém PES - pozn. red.), když to tak nazveme, mohl ten stav přejít do stupně 3 na konci listopadu nebo na začátku prosince, takže vyčkejme toho období. Pokud by to tak nastalo, už dojde k postupnému rozvolňování a budeme vědět.“

Video  „Soboty a pátky budou masakr," varuje po chaosu v obchodech Prouza. A poslal ostrý vzkaz.  - Blesk
Video se připravuje ...

Ksel ( 19. listopadu 2020 19:54 )

Smyšlenými výroky o uplacených komunistech si opozice dál oslabuje svůj morální kredit.

janikmirek ( 19. listopadu 2020 19:28 )

Všechny tři strany, které umožnily další prodloužení nouzového stavu tímto jen prokázali, že chtějí likvidaci soukromníků a naprostou destrukci ekonomiky.

e.lesanova ( 19. listopadu 2020 19:26 )

Opozice je neschopná sebranka...pokud bude varianta A, B, C budou chtít P...není možné se jim zavděčit, Babiš na mozku jim v tom setrvale brání Hlavně hodiny žvanit, daňový poplatník to platí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa