Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senátoři chtějí Čechům otevřít obchody, kvůli krámkům se obrátili na Ústavní soud o pomoc

Autor: ČTK, for - 
19. listopadu 2020
12:15

Senátoři připravili návrh k Ústavnímu soudu na zrušení zákazu prodeje ve většině obchodů během epidemie koronaviru. Podle senátorů vláda toto opatření nedostatečně podložila. Návrh podepsalo 54 senátorů a bude předložen v případě, když Sněmovna schválí prodloužení nouzového stavu. Oznámil to  pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

„Vláda neodůvodňuje, proč se na půdě hypermarketů nenakazíte, ale na půdě malého kamenného krámu s obuví se nakazit můžete. Proto bychom byli velice rádi, aby toto Ústavní soud posoudil,“ uvedl Wagenknecht.

Návrh bude podle senátora předložen Ústavnímu soudu v případě, že poslanci rozhodnou o prodloužení nouzového stavu a vláda následně prodlouží platnost dosavadních opatření. Pod návrhem jsou podepsáni zástupci senátorských klubů ODS a TOP 09, Starostů, KDU-ČSL a frakce hnutí Senátor 21 a Pirátů.

„Nechceme dělat z Ústavního soudu třetí komoru Parlamentu, ale je to jediná šance, jak nenormální a protiprávní stav změnit,“ uvedl předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. Pod návrhem je podle něj podepsána většina členů jeho frakce.

Wagenknecht uvedl, že podle vládních údajů se většina lidí nakazí koronavirem v rodině a na pracovištích. Kabinet ale rozhodl o uzavření či omezení jen některých pracovišť a povolil nákup pouze základních potřeb s výjimkami, mezi něž patří květiny nebo náhrobní kameny, ale nikoli obuv či ošacení, podotkl senátor. Podle něj je nepřípustným zvýhodněním, aby si lidé mohli boty či oděvy zakoupit pouze v hypermarketech.

Bývalý první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht ve Studiu Blesk. Bývalý první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht ve Studiu Blesk. | Blesk / Petr Novotný

fico ( 19. listopadu 2020 18:29 )

Běžte se léčit. Trpíte stihomamem.

Omasta ( 19. listopadu 2020 17:54 )

Kdo jiný než soudce má rozhodovat, když všechna ta proticovidová opatření i nouzový stav porušují ústavu. Zákon jasně říká, že ta opatření omezující ústavní práva, musejí mít důvod. Je snad důvodem, že Babiš a Prymula potřebují prodat víc testů a vakcín?
Ani námitka, že umírá hodně lidí není správná. Při současném tempu zpomalování nákazy budou ti lidí umírat 1 rok až 1,5 roku a bude jich ještě 10 krát víc. Když nezruší restrikce, mrtvých bude hodně! Ožebracených ještě víc.

e.lesanova ( 19. listopadu 2020 17:08 )

Zrušit to hnízdo parazitů v Senátu!!! Drahoš, Wagenknecht a jim podobní budou určovat, jak se chovat během pandemie??? A když nelze běžet s udáním do Bruselu, tak bude o pandemických opatřeních rozhodovat nějaký soudce XY ???? Na základě jaké odbornosti ??? Jímá mne děs, jak se lidé s charakterem ala Drahoš mohli asi chovat za války

Omasta ( 19. listopadu 2020 16:35 )

Koronavirus přečkalo bez následků mnoho 82 letých lidí, nic se jim nestalo. Nemůžete vyvozovat, že nákaza je špatná a že vraždí. S vaším přístupem byly napáchany 700 miliardové škody na obyvatelstvu a 300 miliard na státním dluhu. Stejně to nikoho nezachránilo. Lidi jak známo přesto umírají. Vy ani nic jiného, než uvolnit promořování nezasloužíte.

Každý pracující byl zadlužen 100.000 Kč a jestli to tak bude pokračovat do dubna, tak jim nadělají dluhy dalších 100.000 na pracujícího. Vy nechcete nic zaplatit ze svého. Tak se nedivte pracujím, že se odmítají nechhat dál ožebračovat.

Omasta ( 19. listopadu 2020 16:25 )

Já bych řekl, že i bez jídla by se lidi tak týden obešli. Kdyby to něčemu pomohlo, tak ať klidně zavřou i ty potraviny, květinářství, zverimexy, optiky na týden.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa