Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf Sazky pro Blesk: Zvýšení daně z loterie je postupné znárodňování! Může to být konec stíracích losů

Autor: Jakub Tomek - 
19. listopadu 2020
06:15

Zvýšit daň z loterie z 35 na 55 procent. To je návrh lidovce Pavla Bělobrádka (43), který bude řešit Sněmovna. Šéf Sazky Robert Chvátal (52) ale v rozhovoru pro Blesk tvrdí, že tento krok nepřinese miliardy navíc. Spíš naopak. A také by to mohl být konec nejen stíracích losů!

Poslanci mají v daňovém balíčku pozměňovací návrh na vyšší zdanění číselné loterie. Jak se na to jako šéf Sazky díváte?

V první řadě je potřeba říct, že jakékoliv zásadní rozhodnutí, jako je 55procentní daňové zatížení v kontextu toho, že ani ne před rokem už došlo k více než 50% zvýšení daně, tak je naprosto nestandardní. Taková rozhodnutí se musí dělat koncepčně a ne živelně, jak vidíme teď.

Jak by se to tedy dotklo Sazky?

Absolutně zásadně a Sazku, jak ji známe dnes, bychom nebyli schopni provozovat. Znamenalo by to úplné zrušení stíracích losů, protože by se to vůbec nevyplatilo. Stát nám tímto říká, že nemá zájem, aby se provozovaly loterie, ale má zájem, aby se provozovaly například kasina, jelikož ta mají mnohem nižší sazbu. Dolehlo by to také na naši distribuční síť, díky ní máme možnost nabízet nejenom losy a tikety, ale třeba možnost zaplatit složenky nebo v trafice vyzvednout balík.

„Nesnažíme se jít cestou přes daňové ráje“

Poslanci, kteří jsou pro vyšší zdanění, argumentují, že to vzhledem ke koronakrizi přinese více peněz do rozpočtu…

Místo slibovaného podojení Sazky o 1,3 miliardy se stane to, že stát o 1,1 miliardy přijde, jelikož se stane to, co jsem popisoval výše. Také se naruší předvídatelnost ekonomického prostředí v Česku. Takové úmysly totiž nepřispívají k tomu, aby Česko mělo důvěryhodnost nebo serióznost na světových trzích.

Proč se tedy rozhodli tak zdanit provozovatele menších loterií?

Myslím, že tady existuje mylný dojem, že zdanění ostatních loterijních firem v zahraničí je nesrovnatelné s Českem. Argumentace byla, že zdanění loterií je jinde vyšší, přitom se jedná o celkové daňové odvody. V Česku Sazka odvádí ještě daň ze zisku, nemůže nárokovat odečty DPH, a tak je to celkové zatížení už nyní téměř 50 procent. A tahle sazba je i v ostatních zemích Evropy. Za nás jsou to znárodňovací stavy. My se ani nesnažíme jít cestou přes daňové ráje, jako jsou Gibraltar nebo Malta. Respektujeme všechny regulace.

Mluvíte o znárodňování. Kdo má podle vás na tom zájem?

Myslím si, že to pramení z neznalosti a nepřipravenosti se podívat na celkové daňové zatížení. Zjistili bychom pak, že jsme na tom stejně jako například v Řecku nebo v Rakousku. Asi to pramení i z této živelné doby a ze zdánlivě rychlých a jednoduchých řešení. Ale tak to nefunguje.

Pod návrhem je podepsaný poslanec Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Snažili jste se mu nějak vysvětlit, co to pro vás bude znamenat?

Napsali jsme mu dopis, kde jsme mu to vysvětlili.

Odpověděl vám?

Zatím ne. Ale vzkázal přes média, že by se nebránil tomu, kdyby se (Sazka) znárodnila, ale nežijeme přece v roce 1948.

Co se tedy stane, pokud Parlament na změnu kývne?

Osobně si nemyslím, že je tam jednoznačná podpora. A jak jsem říkal, byla by to absolutní katastrofa. Stát nám říká, že nechce loterie, ten sektor by se vyosil ve prospěch tvrdého hazardu, a je to tak velmi nebezpečný signál pro celé Česko.

„Doufám, že zvítězí zdravý rozum“

Dovedete si představit Sazku bez stíracích losů?

Já upřímně ne, ale očividně se nikdo nad tím nezaobírá. Ten návrh prostě postrádá jakékoliv racionální dopady.

Přemýšleli jste, čím byste je nahradili?

Doufám, že zvítězí zdravý rozum a připravenost se podívat na věci komplexněji. Je to totiž i velké varování pro kohokoli, kdo funguje v české ekonomice. Kde poté bude nějaká záruka, že se podobná sektorová daň nezavede třeba pro telekomunikační firmy.

Proč podle vás chtějí zdanit číselné loterie a ne tolik třeba kasina?

Myslím, že jde o nepochopení. Fakt si nemyslím, že jakýkoliv soudný člověk může argumentovat, že loterie je víc nežádoucí než jakákoliv forma tvrdého hazardu. Tady se neporovnávají jabka s jabkama a dívá se jen na sazbu 35 procent.

Máte už spočítáno, o kolik byste přišli?

Kdybychom propočítali hospodářské výsledky z roku 2019, protože za letošek ještě čísla nemáme definitivní, tak skončíme ve ztrátě. My máme rozumnou formu zadlužení a tyto závazky bychom nebyli schopni splácet.

A za letošní rok už máte nějaké predikce, kolik odevzdáte státu na daních?

Odhadujeme, že celkové daňové zatížení, které čítá loterijní daň, DPH a daň ze zisku bude kolem 3,5 miliardy korun. Když jsme před lety Sazku převzali, tak státu dávala přes miliardu. Tím, že se o firmu staráme, máme vyšší výnosy.

Tržby na webu rostly

Sazka byla vždycky spojována s podporou sportu. To všechno dává stát do sportu?

Byla spojována s tím, že český sport podporovala jednou miliardou. Ze zákona nyní Sazka vše odvádí do státního rozpočtu a nemyslím si, že máme tak transparentní stát, aby dokázal říct, že právě naše daňové odvody jdou právě na sport. Což nás mrzí, protože bychom všechny peníze chtěli do sportu odvádět.

Co dalšího podporujete kromě sportu?

Asi pátým rokem podporujeme festival Dvořákova Praha, a samozřejmě dál podporujeme z vlastních zdrojů Český olympijský výbor. Ať už je to podpora olympijské reprezentace nebo podpora mládeže. Snažíme se podporovat i děti ze sociálně slabších rodin, aby se mohly věnovat sportu.

Jak se u vás promítla koronavirová krize?

Naštěstí jsme v minulých letech zainvestovali do robustní online herní platformy, která umožní zákazníkovi přes mobil nebo počítač ten samý produkt koupit přes internet. Takže pokud si zákazník naše produkty nedokáže koupit v obchodě, může na náš web.

Takže se vám zvýšily tržby přes online loterii?

Na tom se to samozřejmě promítlo. Co pokleslo v kamenné síti, tak mohlo vyrůst na webu. Nejsme jediný sektor, který balancuje své tržby. Třeba při první vlně jsme měli vysoké jackpoty. Ti, co běžně chodí do trafik, tak se registrovali na webu a jakmile se obchody na jaře zase otevřely, tak lidé se vrátili do trafik.

Máte už spočítané ztráty za pandemii?

Odhaduji, že zásadním způsobem neporosteme. Když zrekapitulujeme rok 2020, tak si myslím, že budeme stagnovat. Pokud bychom nezareagovali tím online systémem, tak by ten pokles byl bolestnější. Ale covid ještě neskončil.

Dotkl se vás i zákaz nedělního prodeje?

My jsme na to zareagovali. Lidé si tyto produkty nakoupili spíš v sobotu. Ať už jde třeba o nedělní slosování Sportky. Ale dopad cítíme, protože prodej losů je spíše spontánní záležitost. Není to tak, že se ráno probudíte a řeknete si, že si zajdete pro housky a stírací los.

krapotkin ( 19. listopadu 2020 15:07 )

O to prachy jim právě jde a když jim chtějí zatnout tipec, tak se odvolávají na selský rozum. Ten ale říká nesázet.

krapotkin ( 19. listopadu 2020 12:07 )

Klidně si zkrachujte, nesázím. Jste stejná slibotechna jako Bureš (Babiš, či jak se ten přivandrovalec vlastně jmenuje).

MAMKA2316 ( 19. listopadu 2020 09:46 )

ZA KOLIK ŽE TO KOUPILI ?? ASI TO BYLA SMĚŠNÁ ČÁSTKA NE ?? ZA KTEROU BY JINDE KOUPILI PANELÁK NE ??? AŽ KRACHNOU CO MI JE DO NICH !!!!! JE SNAD NĚKDE TAKOVÁ VYHRA ? ZA PĚT UHODNUTÝCH ČISEL SNAD 350 000 ???? ZA KOMUNISTU BYLO ZA 5 ČISEL V MATESU 200 000 NE ??

gejzovic ( 19. listopadu 2020 08:43 )

Vám jde o jedno aby vam nevyschnul korytářský kanál

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa