Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jurečka jako Kalousek: „Žahnul“ pivo na patníku a ještě se tím chlubil. Pak se udal a omluvil

Aktualizováno -
18. listopadu 2020
12:24
Autor: simao - 
18. listopadu 2020
10:40

Vládní nařízení dělají těžkou hlavu i politikům. Vzpomeňme Miroslava Kalouska (TOP 09), který byl přistižen, když vyrazil na pivo do útrob restaurace, jež měla mít otevřené jen výdejní okénko. Tentokrát se na zakázané pivo vydal šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Objednal si ho z výdejního okénka a vyfotil si přitom selfie, aby ji později raději ze sociální sítě smazal. Jurečka se následně veřejně omluvil - udělal prý chybu, pivo „žahnul“ a neuvědomil si, že porušil vládní zákaz.

„Nadávat u piva, lajkovat, sdílet nestačí,“ napsal během 17. listopadu na twitteru Marian Jurečka (KDU-ČSL), když za bílého dne dokráčel k pomníku na Národní třídě oslavit 17. listopad. A to po boku Petra Fialy (ODS) a Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), tedy svých „pivních“ parťáků, se kterými si po krajských volbách připil pivem na společné budoucí zítřky a úspěchy v koalici pro volby 2021.

Jurečka: Selfie s pivem v kelímku

Když se v úterý večer setmělo, dostal šéf lidovců chuť na zlatavý mok. A na twitteru uveřejnil selfie s pivem v kelímku. Ovšem v době, kdy dle vládních nařízení není prodej piva do kelímku s sebou a jeho veřejná konzumace umožněna, neboť je zakázáno pití alkoholu na veřejnosti. Výdejní okénka však mohou prodat např. PET lahev s pivem.

„Přiznám se, zašel jsem taky na pivo…. I když na patníku, tak chutná po takové době skvěle,“ prozradil během svátečního večera šéf lidovců. Následně se však patrně zalekl reakcí. Ač ze svého profilu fotografii smazal,  pozornosti diskutujících neunikla.

Jurečka se kaje: Nemám ve zvyku papalášské manýry

Sám Jurečka na dotaz Blesk Zpráv nereagoval, ve středu ráno se však kál veřejně. „Nemám ve zvyku se promlčet a nemám ve zvyku papalášské manýry. Včera jsem na twitter vložil fotku, kde držím pivo v kelímku v liduprázdné pražské ulici,“ přiznal Jurečka.

„Mohl bych komentáře a dotazy odbýt tím, že to bylo pivo nealkoholické, nebo že jsem si ho jen nesl na byt. Nebudu ale lhát a dělat blbce ze sebe a hlavně z veřejnosti. Šel jsem večer z města na byt a u výdejního okénka, které je kousek od mého bytu, jsem si objednal jídlo s sebou a u toho pivo z čepu. Než mi jídlo bylo připraveno a zabaleno, tak jsem si sedl na patník a pivo žahnul,“ přiznal se předseda KDU-ČSL.

„Neuvědomil jsem si, že jsem tímto porušil nařízení vlády. Kdybych si toho byl vědom, pivo si nedávám, ani se s ním nefotím pro sociální sítě. Omlouvám se za toto porušení opatření nařízení vlády. Neuvědomil jsem si to. Tuto informaci z vlastního podnětu postupuji také orgánům k prošetření a k potrestání. Mrzí mě to. Udělal jsem chybu,“ dodal.

Po Kalouskovi další v řadě

Žíznivý Jurečka, který postupoval proti vládním opatřením, je tak jiným případem, než šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten si dal při čekání na jídlo pivo přímo v restauraci. Kalouska se v reakci pro Blesk Zprávy zastával druhý z otců zakladatelů TOP 09 a její čestný předseda Karel Schwarzenberg.

„On to chtěl využít, já tu hospodu znám, byl jsem v ní často také. Je vedle bytu od Kalouska a často tam chodíme. Oba jsme dobří známí s hospodským. Když ho hospodský viděl, tak řekl: ′Pojď dovnitř na pivko.′ On bohužel řekl ano, ale je to úplně něco jiného. Ta hospoda je skoro jak druhý domov, často jsme tam chodili a Kalousek není ministr zdravotnictví a nikomu nepředepsal, že se mají hospody zavírat a že se do hospod nesmí chodit,“ říkal kníže.

„Dopustil se chyby, ale já to tam znám. Ale podívejte se - šel tam k okýnku, hospodský ho viděl, starého kamaráda... Byla to chyba od Kalouska, ale není to tak úplně k srovnání,“ dodával Schwarzenberg.

Hamáček: Je to nešťastné

K Jurečkovu pivu se přitom vyjádřil po jednání Ústředního krizového štábu i jeho šéf a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). A to při dotazu, který se týkal nejen Jurečky, ale i exprezidenta Václava Klause, který 17. listopadu pro změnu vyrazil s rouškou nasazenou demonstrativně pod bradou přímo na Národní třídu.

„Co se týká pana předsedy Jurečky, on tuším tu fotografii s tím pivem dal sám na twitter a potom ji smazal. Já očekávám, že to bude mít stejnou dohru jako v případě pana Kalouska, který se za to omluvil, případně si uložil nějakou sankci. Je to samozřejmě nešťastné, ale konkrétně v těchto dvou případech bych to asi oddělil, protože u pana exprezidenta Klause je to systémové porušování z mého pohledu z důvodu nějaké ideologie,“ podotkl Hamáček.

Jurečka: Na funkcích nelpím

Jurečka se přitom brání dál. „Neporušoval jsem toto nařízení vědomě. Jsem si vědom chyby, omlouvám se za ni, mrzí mě to,“ uvedl pro Novinky.cz.

Někdejší ministr zemědělství, který vedení lidovců převzal po Marku Výborném, pak k možnému „zaplacení“ za prohřešek ztrátou své funkce dodal: „Na funkcích nelpím, na odchod z politiky ze dne na den jsem připraven celou dobu, co jsem v politice. Projednám toto na jednání poslaneckého klubu a celostátního výboru.“

Prymula to „odstartoval“

Jurečkův konec na základě jedné selfie s pivem v kelímu se však neočekává. Větší aférou bylo, když do restaurace vyrazil tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), kterého fotograf Blesku přistihl u zavřeného podniku na exkluzivním místě přímo naproti bazilice na Vyšehradě. Prymula tam vyrazil za předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem - ač sám strůjce přísných vládních opatření, následně připouštěl, že to vypadá, že sám káže vodu a pije víno. Ve funkci po zlobě premiéra Andreje Babiše (ANO) skončil.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

sorguf ( 18. listopadu 2020 19:49 )

Kázat vodu a chlast pivo.

PPP150W ( 18. listopadu 2020 17:51 )

Tak vzhledem k tomu, že je v podstatě nemožné dát si v dnešní pohnuté době pivo kdekoli jinde než doma, je s podivem, že "okénkář měl naraženo a připravené kelímky" a panu Jurečkovi natočil. Myslím, že se teď asi pan "okénkář" drbe za uchem.

Bradbury ( 18. listopadu 2020 15:51 )

Pan Jurečka se nemusí veřejně bičovat a dramatizovat prkotinu. Jak se výstižně zpívá:" Malé věci řešme rukou mávnutím/ ať nedopadneme jako Škrhola..."

franta-mlaticka. ( 18. listopadu 2020 14:42 )

Nemá v politice co dělat, nic než korytář a šašek.

frantacizek ( 18. listopadu 2020 13:18 )

já už bych se např. upil ve svém prvním volebním období, co tak sleduju kolokvium poslanecké sněmovny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa