Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman odmítl Prymulu po Vyšehradě odvolat, chtěl mu vynadat. Ministr bez roušky skončil sám

Autor: ČTK - 
19. listopadu 2020
11:30

Prezident Miloš Zeman řekl, že na konci října odmítl odvolat na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Na vládní funkci Prymula rezignoval sám. Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že on by Prymulu kvůli večerní schůzce v uzavřené restauraci na pražském Vyšehradě neodvolával. Setkání v podniku, který měl být uzavřený, i Prymulu odcházejícího bez roušky odhalili fotografové Blesku.

„Ministru zdravotnictví bych kvůli tomu za prvé strašlivě vynadal. Za druhé bych mu doporučil, aby se veřejně omluvil a posypal si takříkajíc hlavu popelem, ale neodvolával bych ho. Ostatně odmítl jsem ho odvolat, takže pan profesor Prymula rezignoval sám,“ uvedl Zeman.

Prymula po zveřejnění fotografií z Vyšehradu nejprve vyloučil možnost, že sám rezignuje. Babiš proto poslal na Hrad návrh na jeho odvolání. Ministr až později připustil, že demisi podá, až bude znám jeho nástupce. Zeman nyní uvedl, že dostal na stůl návrh na odvolání. „Tím, že jsem tento návrh nevzal v potaz, jsem de facto odmítl odvolání, protože pan profesor Prymula rezignoval sám,“ dodal.

Prezident věří tomu, že Babiš i nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dodrží své tehdejší sliby a budou dál s Prymulou v otázce boje proti koronaviru spolupracovat.

Epidemiolog Prymula nedávno v televizi Prima řekl, že nyní je soukromá osoba a nemá jakékoli angažmá ve státní sféře. Zájem o jeho působení ve službách státu podle něj je, ale zatím nic domluvené nemá. Už dříve uvedl, že vyšehradská schůzka byla politická chyba, na základě právní analýzy ale trvá na tom, že se žádného pochybení nedopustil. S předsedou poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a dalšími lidmi se nesešel podle svých slov v restauraci, které jsou kvůli šíření nemoci covid-19 uzavřené, ale v soukromých prostorech vyšehradské kapituly. Zeman letos Prymulovi udělil nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva - za boj s první vlnou epidemie koronaviru.

Video  Babiš o konci Prymuly: Zemanovi předložil návrh na nového ministra zdravotnictví  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

mord ( 19. listopadu 2020 14:16 )

Zeman je potrestán už teď, sztačí se na toho zoufalého sešněrovaného pajdu podívat. Už se bez pomoci ani nepohne. a bude mu hůř. Mnohem hůř karma funguje

Michal Snobl ( 19. listopadu 2020 12:12 )

Hradní vrátnej ať si na hradě spucuje tu neomalenou verbež jeho,jak se kdo má chovat.

frantacizek ( 19. listopadu 2020 11:49 )

nikterak překvapující a patrně jediný moment, kdy náčelník projevil zdravý úsudek a rozum

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa