Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman odklepl „rouškovné“: Příspěvek pět tisíc dorazí seniorům v prosinci

Autor: ČTK, for - 
19. listopadu 2020
14:25

Všichni důchodci dostanou v prosinci jednorázově 5000 korun. Vládní návrh zákona, který výplatu příspěvku předpokládá, ve čtvrtek podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun.

Příspěvek dostanou starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Protože vláda s předlohou přišla před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů. Vláda příspěvek hájila rychlejším růstem cen i tím, že důchodci letos musejí kvůli koronavirové krizi kupovat roušky nebo dezinfekci.

O pětitisícový příspěvek nebudou muset důchodci a důchodkyně podle předlohy sociální správu žádat. Nárok na mimořádné přilepšení budou mít ti, kteří v tento měsíc některou z penzí dostali nebo dostanou a budou ji dál pobírat. Dávku 5000 korun dostanou lidé stejně jako důchod, tedy na účet nebo složenkou.

Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí. Nebude podléhat případné exekuci a nebude se zahrnovat do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

Video  Reportáž volby - rouškovné  - Markéta Volfová, Pavlína Horáková, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Piráti navzdory nesouhlasu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) ve Sněmovně prosadili pozměňovací návrh, podle kterého bude pravidelná valorizace důchodů vždy od 1. ledna, nikoli ode dne výplaty lednové splátky penze. Změna bude platit od roku 2022. Protože se lednové výplatní termíny penzí liší, vzniká podle Pirátů mezi důchodci nerovnost.

sorgedoktor ( 19. listopadu 2020 19:24 )

Hm no...Jak zvysuji platy zamestnanym tak se taky zvysuje inflace koruny..Zajimave by bylo, jestli valotidace duchodu bude v souladu se zdrazovanim...Umi to nekdoi spocitat..

444abc444 ( 19. listopadu 2020 18:13 )

Alanku, uklidni se, nebo se upracuješ. Ještě se svěř, cos nikdy nebral Makej dál a nestarej se o důchodce.

444abc444 ( 19. listopadu 2020 17:34 )

Sysoj, najdi si brigádu, míst je dost, třeba pomocná síla ve zdravotnictví.

444abc444 ( 19. listopadu 2020 17:32 )

ma-ka, tys poslední, která by měla určovat, kdo kolik potřebuje roušek. Harantům je vyper a budeš jich mít dost na celý rok. Ještě bych ti doporučím se s děckama učit, píšeš jako analfabet. Máš pocit, že důchodci nepotřebují topit, vodu a elektřinu? Nechceš je nastrkat někam do jeskyně, nebo ano? A důchody plavně převést na ty, kteří přepočítávají vlastním dětem obědy. Vidíš, jak se máte, levné obědy v jídelnách, tak si toho važ a neremcej.

444abc444 ( 19. listopadu 2020 17:27 )

Alan666, místo kecání na bulváru mazej tvrdě makat a vydělávat, nebo budeš mít důchod tak na slanou vodu, sedíš doma na zadku a natahuješ pracky na sociálku, ty jeden pracovníku to dřív nebylo si válet šunky na gauči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa