Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Dárečky“ pro voliče. Na Slovensku schválili čtyři dny před volbami 13. důchod a tučné přídavky

Autor: ČTK - 
25. února 2020
17:34

Čtyři dny před parlamentními volbami na Slovensku tamní sněmovna schválila zákon o zavedení 13. penze pro příjemce různých typů důchodů. Opatření prosadily dvě ze tří koaličních stran s pomocí hlasů některých opozičních či nezařazených poslanců. Část opozice a neparlamentních stran zavedení 13. penze spolu s dalším návrhem vlády na zdvojnásobení přídavků na děti označila za předvolební korupci. Schválený zákon o dodatečné penzi ještě posoudí prezidentka Zuzana Čaputová, která ho může vetovat.

Jednu penzi ročně navíc ve výši průměrného důchodu pro daný typ pobírané penze by poprvé mělo podle zákona už letos dostat na pětimilionovém Slovensku asi 1,4 milionu lidí. Kromě starobních důchodců získají dodatečnou penzi také například invalidé či příjemci vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodů. Stát to v tomto roce přijde na více než 442 milionů eur (11,1 miliardy korun).

S iniciativou přišla nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, jejíž popularita dlouhodobě klesá. Směr-SD podle průzkumů poprvé od roku 2006 nemá zcela jisté vítězství v parlamentních volbách, které Slováky čekají v sobotu.

Třináctá penze, kterou Směr-SD sliboval již před deseti lety, nahradí stávající vánoční příspěvek důchodcům, jehož výše je závislá na pobíraném důchodu. Dodatečná penze bude vyšší než zmíněný příspěvek, jehož nejvyšší suma loni stoupla na 200 eur (přes 5000 korun), tedy na dvojnásobek předchozí částky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi