Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svařák za 10 tisíc? Češi berou útokem stánky, na víně si ale pochutnávají nelegálně

Autor: for, pom - 
20. listopadu 2020
05:01

Přichází sváteční nálada. A co by byly Vánoce pro Čechy bez svařáku? Lidé si tak tento oblíbený horký alkoholický nápoj čile kupují, co je ale problém, následně ho i vypijí na veřejnosti, což je proti vládnímu nařízení. Policie Blesk Zprávám potvrdila, že za tyto přestupky udělila i nějaké pokuty, především pak na oslavách 17. listopadu, kde si lidé kupovali svařák u stánků. A vzkaz pražského magistrátu? Za výdejními stánky stojí, podle něj si totiž lidé mohou svařák klidně koupit... jen s konzumací počkat ideálně na doma. 

Vládní nařízení o zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti dělá problém nejen předsedovi lidovců Marianu Jurečkovi. Ten 17. listopadu na veřejnosti vypil pivo z výdejového okénka a pochlubil se na sociálních sítích. Později se za přešlap omluvil. Během shromáždění k oslavám 17. listopadu udělovala městská policie pokuty i „obyčejným“ Čechům. Důvod? Zakoupili si svařák ve stánku a ten následně s chutí vypili. Objevili se i tací, kteří podobně jako Jurečka nejspíše na zákaz pití na veřejnosti zapomněli a s horkým nápojem se vyfotili. 

„Statisticky to nesledujeme, takže Vám přesná čísla nedokážu říci. Ale například ve středu policisté pokuty za pití alkoholu ukládali na těch shromážděních, která probíhala,“ potvrdil Blesk Zprávám udělování pokut mluvčí policie policie Jan Daněk s tím, že za nedodržování nařízení může hrozit pokuta až 10 tisíc korun. 

Magistrát: Svařené víno si můžou kupovat

Blesk Zprávy se ptaly u vedení Prahy 1, jak bude porušování řešit. „Z důvodu nouzového stavu je zakázáno pití alkoholu na veřejnosti, není však zakázaný prodej alkoholických nápojů z okének. Dodržování zákazu kontroluje městská policie, případné porušení zákazu je na odpovědnost jednotlivce. Jde to tedy mimo městskou část,“ uvedl tiskový mluvčí Martin Šebesta.

A podobně na kritiku reaguje i magistrát hlavního města. „Prodej zákazníkům v místě provozovny (např. výdejové okénko) je zakázán v čase mezi 21:00 až 4:59 hodin. Pokud je svařák či obdobný nápoj prodáván ve formě „take away“, nejedná se o vybočení z platných předpisů,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí Vít Hofman. 

Ministerstvo zdravotnictví objasňuje, co to vlastně veřejně přístupné místo, které je ve vyhlášce, je. „Veřejně přístupné místo je místo, které je přístupné veřejnosti. Pokud si zákazníci např. na trhu zakoupí alkoholický nápoj, měli by si ho ke konzumaci donést domů,“ vysvětluje Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Kryštof Berka.

Město stánky s rychlým občerstvením brání. Přitom prodej točených piv zakázán je. Výdejní okénka však mohou prodat např. PET lahev s pivem.

Svařené víno se ale do PET lít nemusí, jen si musí lidé ohlídat, kdy jej vypijí. To se ale pořízených fotografií moc neděje, alespoň podle přeplněných košů od kelímků. „Pokud se osoby fotografují při konzumaci alkoholu, jedná se tak o porušení tohoto usnesení,“ reaguje pro Blesk Zprávy Berka. 

Češi se vrhají na svařák, může je ale stát 10 tisíc. Češi se vrhají na svařák, může je ale stát 10 tisíc. | Blesk:Daniel Černovský

Usnesení Vlády ČR ze dne 16. listopadu č. 1192 v bodu 6 stanovuje, že je zakázáno pití alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech. V bodu 5 se pak stanovuje, že při provozu farmářských trhů se zakazuje konzumace na místě, odstupy mezi stánky, stolky nebo jinými prodejními místy jsou nejméně 4 metry, v jeden čas se na ploše farmářského tržiště nesmí vyskytovat více než 20 osob na 400 m2. 

Video  Pražští strážníci v pondělí ráno ve Vinohradské ulici pokutovali trojici, která po zákazu vycházení popíjela alkohol bez roušek na veřejnosti.  - Městská policie hl. m. Prahy
Video se připravuje ...

 

illyria ( 20. listopadu 2020 07:51 )

No a jak policista dokáže, že je v kelímku alkoholický nápoj? To to ochutná? nebo pošle na rozbor? Jak odliší svařák od džusu či čaje?

frantacizek ( 20. listopadu 2020 06:02 )

jedno z těch pitomoučkých nařízení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa