Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Polojasno 22°C

Vdovec a táta tří dětí Výborný udeřil na vládu: Rodiny trpí, vraťte do škol prvňáky i druháky

Autor: ČTK, simao - 
10. listopadu 2020
12:50

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), ovdovělý otec tří dětí, dnes ve Sněmovně promluvil za lidovce a vyzval vládu k tomu, aby vrátila školáky do lavic. I když ne všechny. Lidovci požadují návrat prvňáků, druháků a posledních ročníků. A to nejpozději do 23. listopadu.

KDU-ČSL vyzvala vládu, aby se do škol nejpozději 23. listopadu vrátili žáci prvních a druhých tříd základních škol a absolventských ročníků, pokud se zásadně nezhorší epidemiologická situace v souvislosti s koronavirovou epidemií.

Pokud tak kabinet hnutí ANO a ČSSD neučiní, nepodpoří lidovečtí poslanci případnou vládní žádost o další prodloužení nouzového stavu, který aktuálně platí do 20. listopadu. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl poslanec Marek Výborný.

„KDU-ČSL vždy stála, stojí a bude stát na straně rodičů a na straně rodin. My, když dnes sledujeme stav, ve kterém se rodiny nacházejí v souvislosti se školstvím a vzděláváním, tak jsme v naprosto bezprecedentní situaci. Naše rodiny, rodiče, děti jsou de facto ničeny tou situací, která tady trvá už více jak měsíc, a podle našeho názoru není možné v ní pokračovat,“ varoval Výborný, který je otcem tří dětí.

Zůstal na ně po náhlém a naprosto nečekaném úmrtí manželky Markéty na skrytou srdeční vadu v září 2019 sám. Hovořil tak nejen z pozice poslance lidovců, ale má i vlastní zkušenosti se školskou výlukou. Navíc je sám bývalým učitelem a ředitelem.

„Dopady jsou opravdu zničující pro rodiny v situaci, kdy např. rodiče nemohou zůstat doma s těmi staršími, nemohou se věnovat tomu, aby pomáhali dětem s distanční výukou. Samozřejmě to má velký dopad i na učitele, školy (...), ale také na kvalitu vzdělávání. To vnímám jako velký alarm,“ podotkl Výborný.

Video  Výborný o smrti manželky: Poslední slova a obejmutí. A jak ji oživovala dcera.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Vláda dle něj musí přestat s úhybnými manévry, při kterých odsouvá oznámení termínu, kdy se mají děti do lavic skutečně vrátit. „Vnímáme to, že nelze všechny žáky najednou vrátit do škol,“ dodal.

KDU-ČSL chce na jednání Sněmovny zařadit mimořádný bod, aby vláda informovala o situaci ve školství.

Od 14. října jsou v Česku uzavřeny téměř všechny školy a vyučuje se na dálku, od 2. listopadu se uzavření týká i speciálních škol. V provozu zůstaly mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policistů, hasičů nebo zaměstnanců úřadů práce.

Ne každá škola a každý učitel přistupuje k distanční výuce stejným způsobem, proto dochází k rozevírání nůžek v kvalitě vzdělávání dětí, láteřil Výborný ve Sněmovně. Lidovci chtějí znát scénáře dalšího otevírání škol a kritéria, co nastane v případě dalšího zhoršení epidemiologické situace. Ministerstvo školství také musí podle Výborného zveřejnit scénáře průběhu přijímacích a maturitních zkoušek na jaře 2021.

Nechápe také, proč by nemohla být obnovena individuální výuka v základních uměleckých školách. Žáci se podle Výborného potřebují připravovat na talentové zkoušky.

Video  „Může to mít fatální následky,“ psycholožka o uzavřených školách a izolaci dětí.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verca21 ( 10. listopadu 2020 19:09 )

A proč sakra jen někteří do škol, všechny děti patří do školy !!!! Už toho máme fakt dost. Copak můžou rodiče nahradit dětem pobyt ve škole, učitele, kolektiv, sociální kontakt s vrstevníky. Děti tyhle debilní nařízení odserou nejvíc z celé společnosti.

denisz ( 10. listopadu 2020 16:14 )

Tatík Výborný jistě vystudoval medicínu a léta
se věnuje epidemiologii, že tomu tak rozumí ?
Měl by z křesťanské pokory respektovat kapacity
v oboru. Myslí to ale dobře, dětí do školy.

XYZ3 ( 10. listopadu 2020 14:50 )

👎. Není to jednoduché, mohu potvrdit... A předčasně ne předčastně...

Maximilian ( 10. listopadu 2020 14:31 )

Blbosti ucitelu trpí děti,jsou na výuce přes počítač a následně úkoly jsou opět na počítači,učitele nedávají úkoly z učebnic,děti nutí být na počítači celé dny,včetně víkendů,někteří obzvlášť tupí,pan Plaga by měl asi v této výjimečné situaci dávat ne doporučení ,ale závazná stanoviska,na doporučení oni se...

xxxx678 ( 10. listopadu 2020 14:06 )

Muselo to být hrozné, když mu manželka náhle zemřela, mladá, a on zůstal sám na tři děti. To níže pode mnou, hnus, že se nestydíte..a ženská ještě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa