Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V domově v Říčanech se nakazilo 92 seniorů a 30 zaměstnanců. Potřebují pomoci se zajištěním péče

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2020
10:12

V domově pro seniory v říčanské části Voděrádky se potvrdil koronavirus u 92 ze 130 klientů. Nakažených zaměstnanců je 30, celkově jich v soukromém zařízení pracuje 80. Vedení domova by v následujících dvou týdnech potřebovalo pomoci se zajištěním péče. Dočasně je třeba obsadit alespoň 20 pracovních pozic, uvedl v pátek ředitel Pavel Kyzlink.

Covid-19 se podle vedení domova nejdříve objevil u několika zaměstnanců. Po konzultaci s hygieniky bylo v úterý provedeno plošné testování, výsledky přišly o den později večer. Klientů s jasnými příznaky bylo nejdříve deset a pracovníci je izolovali od ostatních. „Po testování se ale zjistilo, že pozitivních je dalších 82 klientů,“ dodal Kyzlink.

Zařízení potřebuje v dalších dvou týdnech dočasně obsadit pozice, které jsou nyní volné kvůli výpadku nakažených zaměstnanců. O pomoc žádá přátele domova a dobrovolníky, kteří mají zkušenost s péčí o seniory a případně již mají za sebou onemocnění koronavirem, a je tedy u nich riziko nakažení téměř zanedbatelné.

Domovu scházejí hlavně zdravotní sestry, pečovatelé, pracovníci na úklid a do kuchyně. „Abychom byli schopni zajistit plnohodnotný provoz bez jakéhokoliv omezení, tak bychom potřebovali do svých řad zaměstnat na přechodnou dobu dobrovolníky v počtu alespoň 20 lidí, a to minimálně na 14 dní,“ uvedl ředitel.

Dobrovolné je podle něj na věci to, že by se tito lidé byli ochotni vystavit možnému riziku nákazy v zařízení, kde byl covid-19 potvrzený. Podle Kyzlinka však toto riziko není větší než jinde, kde se lze potkat s nakaženým člověkem bez příznaků, třeba na nákupu či v rodině. „Ale jinak se samozřejmě jedná o pracovní pozice honorované, se zajištěním stravy na pracovišti, veškerých osobních ochranných pomůcek a tak dále,“ dodal.

Klienty a zaměstnance musejí domovy pro seniory a další pobytová zařízení povinně testovat od středy každých pět dní. Zařízení ve Voděrádkách bylo podle ředitele plošně testováno ještě před tímto datem po konzultaci s hygieniky.

haf1haf ( 6. listopadu 2020 15:55 )

Následky se potvrzují, jak jsem předpokládala! Jen opravuji-v domově se nenakazilo 92 seniorů a 30 zaměstnanců, nýbrž nuceným testováním byla objevena pozitivita u lidí, kteří by jinak normálně dál žili a nic divného by na sobě nezaznamenali! Teď shání dobrovolníky? Ať si oblečou skafandry papaláši z vlády v čele s Maláčovou a jdou hrát to corona-fake divadlo, které způsobili!!!!

sorgedoktor ( 6. listopadu 2020 14:41 )

Ovsem...Tricet nakazenych zamestnancu, to je hruza...Ono jse take o to, jak moc postizeni lide tam jsou.. U nas na okrese bylo treba 11 zdrav. sester na 120 obyvtel Domova duchodcu...

sorgedoktor ( 6. listopadu 2020 14:39 )

....V Ricvabnech maji mladou a chopnou lekarku puivodem ze Znojma..Ta kdyz zaveli n tak Covid musi byt na kolenach jedna dve..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa