Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Němcům začne v pondělí měsíc karantény: Zavřené bary i restaurace a nejvýš 10 lidí pohromadě

Aktualizováno -
28. října 2020
18:11
Autor: ČTK - 
28. října 2020
09:10

Německo od pondělí 2. listopadu do konce měsíce zavádí rozsáhlou karanténní uzávěru, aby zastavilo prudký nárůst počtu nových případů koronavirové infekce, oznámila po jednání s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová. Od pondělí na měsíc zavádí karanténní uzávěru, zavřou se bary a restaurace, na veřejnosti se bude moci sejít deset lidí ze dvou domácností. Saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová by kvůli koronaviru podle deníku Sächsische Zeitung také ráda zpřísnila podmínky přeshraničního styku s Českem.

Restaurace a podobná zařízení, která budou uzavřena, budou moci podle vládního návrhu prodávat jídlo s sebou. Zakázáno by mělo být podle vlády také přenocování turistů v Německu; ubytování by měla být poskytována pouze z nutných důvodů.

Porušení zmíněných nařízení by mělo být trestáno, uvádí se v návrhu, z něhož cituje agentura DPA. V zemi se za poslední týden téměř zdvojnásobily přírůstky nově nakažených, Merkelová se však chce podobně jako lídři dalších evropských států vyhnout kompletní uzávěře, která by mohla ohrozit křehkou obnovu ekonomiky.

Otevřené mají zůstat školy, školky a obchody, kde ale budou muset být dodržována přísná hygienická opatření. Vstup na tato místa by měl být řízen tak, aby se netvořily fronty. Uzavírka by se neměla dotknout ani kadeřnictví, naopak kosmetické a tetovací salony by měly provoz přerušit.

„Dohodli jsme se na velmi tvrdých opatřeních,“ řekla Merkelová. S tím na tiskové konferenci souhlasili i berlínský primátor Michael Müller a bavorský premiér Markus Söder, který dnešek označil za den těžkých rozhodnutí.

Podle kancléřky je nezbytné ke karanténě, kterou označila jako „částečnou uzávěru“, přistoupit, neboť šíření koronaviru se dramaticky zrychluje. Merkelová prohlásila, že epidemie se šíří exponenciálně a že zatímco za úterý oznámil Institut Roberta Kocha takřka 15 000 nakažených, před týdnem to byla polovina.

Merkelová vyzvala občany, aby zvážili nutnost cest a návštěv příbuzných. Upozornila, že během uzávěry nebude možné turistické ubytování v hotelech a že umožněny budou jen nezbytné služební cesty.

Müller řekl, že pokud veřejnost nadcházející čtyři týdny bude opatření solidárně a zodpovědně dodržovat, pak existují dobré vyhlídky na zvládnutí krize a na zlepšení nepříznivého vývoje. K solidárnímu chování vyzval také Söder.

Češi v počtu nakažených stále před Německem

Německo za poslední den hlásí 14 964 nových případů koronavirové infekce, což je podle agentury DPA nejvíce od začátku současné pandemie. Rekord za úterý zaznamenalo také přibližně osmkrát menší Česko, kde testy nově potvrdily nákazu 15 663 lidem.

Současné údaje jsou ale s těmi z jara srovnatelné jen v omezené míře, protože během první vlny pandemie hygienici prováděli výrazně méně testů, a objevili proto menší počet případů infekce, upozorňuje DPA. Minulou středu německý Institut Roberta Kocha informoval o 7595 nově nakažených.

V Německu se koronavirem podle propočtů ČTK doposud nakazilo 464 239 lidí.

Ministryně chce omezit styk s Českem

Saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová by kvůli nepříznivé koronavirové situaci chtěla zpřísnit podmínky přeshraničního styku s Českou republikou, saská vláda se ale prozatím k tématu staví váhavě. Napsal to saský deník Sächsische Zeitung, který upozornil na rostoucí nespokojenost obyvatel Saska s českými návštěvami.

„Mým doporučením je vzhledem k epidemické situaci omezit malý pohraniční styk, tedy tankování a nakupování,“ navrhuje Köppingová. Zda k takovému rozhodnutí saská vláda přikročí, není jisté. „Vláda (Saska) nechce v zájmu našeho hospodářství a volného pohybu pracovních sil žádnou novou uzavírku hranic s Českem a Polskem,“ uvedl mluvčí saské vlády Ralph Schreiber.

Německo sice Českou republiku považuje za epidemicky rizikovou oblast a překračování hranic podmiňuje karanténou a následnými negativními testy, Sasko ale díky vysoké míře autonomie k tomuto celoněmeckému opatření přijalo výjimky. Do Saska je tak z Česka možné vstoupit na 24 hodin, Němci pak mohou v Česku zůstat až 48 hodin.

Právě díky této výjimce nyní Češi do Saska častěji jezdí za nákupy či sportem, neboť kvůli koronaviru byla v Česku omezena řada provozů. Na to podle diskuzí na sociálních sítích stále více upozorňují nespokojení Sasové, kterým se nelíbí nákupní a turistické výlety Čechů do jejich země.

Poukazují také na to, že opatření mezi Českem a Saskem jsou nevyvážená, neboť Česko upravilo podmínky vstupu ze zahraničí, kdy od 22. října prakticky zakázalo turistické cesty do země, ale Češi dál do Saska jezdí.

Mezi Sasy je patrná i hořkost kvůli tomu, jak se Češi zachovali na jaře, kdy ze dne na den uzavřeli hranice s Německem. V té době byla koronavirová situace v Česku výrazně lepší než v Německu, nyní je tomu naopak. Uzavření hranic tehdy kritizoval i saský premiér Michael Kretschmer, který nyní zdůrazňuje, že takovému scénáři je nutné předejít.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Matos7 ( 28. října 2020 12:47 )

Bilige, bilige, bilige

Jirik-ta ( 28. října 2020 10:22 )

Ano. Pocit sounáležitosti. Pojďme budeme trpět společně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa