Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Místo divadla matika a dějepis. Divadlo NoD začalo streamovat přednášky: Supluje zavřené školy

Autor: veef - 
28. října 2020
06:55

Alternativní divadlo NoD je stejně tak jako jiné kulturní instituce kvůli pandemii zavřené. Jenže vedení se rozhodlo pomoci studentům středních škol s distanční výukou a spustilo tzv. NoD Academy. Pod záštitou Národního pedagogického institutu vysílají každý den od 17:00 sérii živě streamovaných přednášek předních českých odborníků. Nechybí přednášky z matematiky, hudební výchovy nebo dějepisu.

Při první vlně, kdy byla zavřená nejen divadla, ale v podstatě takřka všechny kulturní instituce, se experimentální prostor NoD rozhodl vydat cestou streamovaných divadelních představení. Když na podzim vláda utáhla šrouby podruhé, napadla je jiná varianta. Rozhodli se pomoci tam, kde je to podle nich nejvíce třeba - školám.

Řekli jsme si, že bychom mohli náš prostor, techniku a zkušenosti poskytnout někomu dalšímu, komu by se to mohlo hodit. A protože všechny školy jsou teď v podstatě ve stejné situaci jako divadla - tedy veškerý kontakt mezi studenty a pedagogy probíhá online, napadlo nás, že by možná naši pomoc ocenili právě oni,“ popisuje začátky dramaturgyně celého projektu Natálie Preslová.

Co na to pedagogové?

Jenže jak získat zpětnou vazbu od pedagogů? To vyřešil režisér divadla NoD Janek Lesák, který na svoji facebookovou zeď napsal krátký status s pár otázkami, jestli by divadelní technika, herci a prázdný sál nemohl nějak pomoci s distanční výukou.

Ahoj pedagogové! Co je váš největší problém s distanční výukou? Mohli bychom vám v tom jako divadlo s něčím...

Zveřejnil(a) Janek Lesák dne Úterý 13. října 2020

Dostali jsme tak velké množství odpovědí, že jsme si řekli, že do toho jdeme. A celé se to povedlo realizovat zejména díky tomu podpoře Národního pedagogického institutu, který je partnerem celého projektu.,“ vysvětluje Preslová.

Přednášejí špičky z oboru

Zatím je připraveno pět lekcí NoD Academy. A předměty samotné přednášejí velmi zajímavá jména. V pondělí proběhla hodina matematiky s Markem Valáškem, který je učitel matematiky, zakladatel portálu LearnTube.cz pro online vzdělávání a také portálu Mathematicator.com. Zkrátka se snaží, aby matematice porozuměl opravdu každý. V úterý vyučoval hudební výchovu klávesista ze skupiny Prago Union, nechybí ani dějepis pod vedením historika Jaroslava Šebka a další zajímaví hosté. Jestli bude pokračovat akademie i v listopadu, záleží především na financích.

„Pokud se nám podaří sehnat peníze, které potřebujeme především na pronájem kvalitní techniky, chtěli bychom připravit přednášku Dany Drábové o jaderné fyzice a úvod do divadla šéfdramaturgyně Činohry Národního divadla Marty Ljubkové. Obě dvě ženy nám svoji účast už potvrdily. Určitě také proběhne ještě jedna hodina hudebky, tentokrát na téma klasické hudby a hudební teorie. Další hodiny a přednášející dáváme dohromady v těchto dnech,“ nastínila Preslová.

Přispět na akademii může každý jednoduše přes portál GoOut, stejně tak jako by si v jiné době kupoval lístky na koncert nebo výstavu. Částka je libovolná.

Videa se rozešlou do škol

Po skončení streamu zatím nejsou videa k dispozici, to se ale během pár dní změní. „Po ukončení živého vysílání začínáme na videu pracovat v postprodukci. Hotové video předáváme NPI ČR, který ho doplní o pracovní listy a další výukové materiály a takto ho rozešle do českých škol. Poté se hotové video objeví také na našem Youtube kanále, kde budou všechna videa ke zpětnému přehrání. Počítáme, že se tak stane vždy v řádu několika dní od samotného streamu,“ uzavřel  PR manžer NoD Honza Urban.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 28. října 2020 11:56 )

...sami by tu pomoc státu potřebovali v téhle složité době, snad to bylo pochopeno správně, dá se to napsat i tak, jak jsem to napsal.
Ještě k té matematice na základní a střední. Ta interakce je důležitá i z toho důvodu, že máte v kolokviu studenty s různým skill v této a musíte se věnovat kolikrát každému individuálně na chvíli, zatímco ostatní už se posouvají a počítají dále, co zadáte, proto je streamovaná výuka matematiky naprosto nemožná..
Jde to na vysoké škole, kde ty přednášky takto probíhají, ale tam už máte studenty rozvrstveny dle oborů a matematici prošli sítem přijímacího řízení, jde už o specialisty aplikované matematiky, jinými slovy - všichni tam chápou tak zhruba stejně a i tak pak vyučující nabízejí konzultace v určitých hodinách, které vypíší. Což tady ve streamování není vůbec možné v tomhle předmětu, ale technických předmětech obecně. Ve fyzice potřebujete zase ukazovat studentům na příkladech-pokusech fyzikální zákony. Nevím, kolik kantorů si ty pomůcky tahá s sebou domů a má doma kabinet fyziky. O chemii ani nemluvě. Je to zkrátka utopie min. školství, že tohle může fungovat dálkovou formou..

frantacizek ( 28. října 2020 07:17 )

opravdu Vás nechci odrazovat, je to chvályhodná aktivita, hlavně od chudáků umělců, na které stát plive celou tuhle krizi, ale matematika chce interakci s kantorem, to se nedá přednášet..Je tam velice málo teorie, prakticky je to o počítání, počítání, počítání. Přednášet lze dějepis, český jazyk - reálie autorů, možná i tu hudební výchovu, která je v této době ale veskrze zbytečným předmětem pro výuku..
Navíc matematiku musíte probírat v nějakém sledu, aby to bylo pro studenty k něčemu užitečné, já mám z rána 8.-9. ročníky a po nich hned 3.-4. střední. Není to tak náhodou. Kolegové pak doplňují 5.-7. ročníky a 1.-2. střední. Není možné odučit všechny vše. Tady se o to snaží jeden kantor u Vás. Popř. jednou hodinou denně, nebo dvěma bohužel systém školství stran výuky matematiky nezachráníte tímhle streamem, vypadá to spíše jen jako ta hudebka - zábava..
Ale děkuji Vám za snahu, umělci jsou příkladem pro společnost, jak se snažit pomoci, i když sám bych tu pomoc od společnosti, STATU!, potřeboval v téhle složité době.. Ještě jednou děkuji za nás všechny a moci pomoci více než těmi 50-100Kč, které umělcům dávám na ulici, udělám to v této době..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa