Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Psi odhalí covid, jsou přesnější než testy, potvrdili čeští experti! A přidali další dobrou zprávu!

Autor: Alexandra Vetkovská - 
21. října 2020
12:38

Už je to jisté, psi dokážou čichem odhalit, zda člověk trpí nemocí covid-19. Ověřili to přední čeští odborníci v oblasti kynologie, kteří na projektu od jara pracují s lékaři a mikrobiology.

Po více než šesti měsících příprav a testování se podařilo tuto schopnost psů nejen ověřit, ale u vycvičených hafanů i odzkoušet. „Tím se otevírá řada dalších možností výzkumů s předpokladem, že spe ciální metodou lze vycvičit psy k detekci dalších virových či bakteriálních onemocnění u populace,“ uvedl Gustav Hotový, vedoucí týmu Search and Rescue Czech Republic, z. s.

Zároveň byla vyvinuta pro člověka příjemnější metoda odběru vzorků. Bez výtěru z nosu. „Pacient se může odebrat sám z domácího prostředí. Nemusí odevzdat krev ani sliny. Jen musí doručit stěr z lidského těla ve speciálním kontejneru do laboratoře,“ vysvětlil Hotový.

Ověření pak již podle něj trvá jen pár vteřin. A co víc. Tato metoda se prý zatím jeví mnohem přesnější než nejčastěji používaný stěr z nosohltanu. Zatímco u něj se udává úspěšnost 80 %, přesnost nové metody se pohybuje okolo 90 a více procent. V současné době byli vycvičeni dva detekční psi a další chlupáčci jsou ve fázi přípravy.

 „Zkoušeli jsme různá plemena. Osvědčil se německý ovčák, border kolie, knírač, jagdteriér,“ prozradil Gustav Hotový. Tým odborníků se nyní připravuje na další výzkum, který přispěje k nasazování psů do boje s pandemií.

Jeden ze psích  specialistů při výcviku. Jeden ze psích specialistů při výcviku. | Gustav Hotový, Profimedia.cz

Označí místa i jedince

Pomocí vycvičených psů bude možné vyhledávat místa, kde se pohybovali nakažení. Lze s nimi dělat i screening přítomnosti možných pozitivních osob bez příznaků. Testování většího počtu lidí tak může být efektivnější a rychlejší.

Spolupráce vědců

Výzkum vzešel z iniciativy neziskové organizace Search and Rescue Czech Republic, z. s., která se mimo jiné zabývá speciálním výcvikem psů. Do spolupráce se zapojili i odborníci z pražské fakultní Nemocnice Na Bulovce, Centra pro výzkum chování psů České zemědělské univerzity v Praze nebo specialisté z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

Video  Vzkaz Karlovarské krajské nemocnice demonstrantům ze Staromáku: Covid není chřipka  - Karlovarská krajská nemocnice
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 21. října 2020 17:51 )

ty budeš mít náhubek a on předpokládám taky, oba kvůli tomu, aby se vzájemně nenakazili a on ještě kvůli tomu, aby mu nepřeplo a nechtěl tě zakousnout v případě pozitivity, pokud má vedlejšák třeba u policie v chytání a zakusování nežádoucích, které vyčmuchá..

frantacizek ( 21. října 2020 17:36 )

můžou, ale slouží lidu..v Británii to dostala celá rodina i s kočkou, na zvířata ta čínská chřipka leze taky.

frantacizek ( 21. října 2020 17:35 )

tohle je vážně zajímavé..tihle ovčáci by nás mohli jako populaci celou otestovat bez tyčinek až v mandlích.

jajas ( 21. října 2020 16:27 )

Jen dotaz....pokud to někdo ví nebo to bylo někde už zmíněno.....ti hafani ten covid nemůžou dostat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa