Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Vláda rozhodla o „přiškrcení“ života v Česku. Nemocnice jsou plné z 80 procent

Autor: ČTK, sab, kal - 
21. října 2020
13:35

Do Česka se vrací opatření známá z března. Od čtvrtečních 6:00 musí mít zavřeno obchody a služby s výjimkou prodejen potravin, drogerií nebo lékáren. Nic dalšího nebude otevřené ani ve velkých nákupních centrech. Pohyb je omezený na cesty do práce a na nákupy, i do přírody můžou jen dvojice s výjimkou rodiny. O těchto a dalších opatřeních rozhodla vláda, přečtěte si detaily a podívejte se na záznam tiskové konference. Opatření platí zatím do 3. listopadu.

Co všechno je od čtvrtka zavřené nebo omezené?

  • Kvůli koronaviru bude od čtvrtka 06:00 uzavřen maloobchod, schválila vláda. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Velkoobchod bude bez omezení.
  • Kromě maloobchodu bude podobně jako na jaře kvůli koronavirové epidemii od čtvrtka 06:00 zakázán prodej služeb v provozovnách.
  • Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie, lékárny a několik dalších provozoven, uvedl ministr Prymula.
  • Vláda od čtvrtka nařídila omezení pohybu a kontaktu s lidmi s výjimkou cest do práce a na nákupy. Pohyb v přírodě je možný do dvou osob.
  • Vláda omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu.
  • Ubytovací zařízení nebudou moci od čtvrtka do 3. listopadu fungovat pro rekreační účely, ke služebním cestám mohou být otevřeny, řekl Prymula.

Nová opatření v ČR po jednání vlády (21.10.2020) Nová opatření v ČR po jednání vlády (21.10.2020) | Twitter - Roman Prymula

Nová opatření v ČR po jednání vlády (21.10.2020) Nová opatření v ČR po jednání vlády (21.10.2020) | Twitter - Roman Prymula

V Česku dál rekordně přibývá nakažených, hospitalizovaných, pacientů ve vážném stavu i obětí. Největší nápor čeká zdravotnictví kolem 11. listopadu, zbývá málo času, uvedl Prymula už v úterý.

Ve středu dodal, že v počtu hospitalizací je ČR podle ministra zdravotnictví na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic. Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, je 1,36. Opatření jsou proto nezbytná, řekl dnes po jednání vlády.

Omezení volného pohybu osob je podle Prymuly nejúčinnější forma prevence před epidemií. Dosud platná opatření to účinně nezabezpečovala.

Babiš zmínil kolaps začátkem listopadu, chalupaření Prymula podporuje

Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů zatím nefungují, vysvětlil po mimořádném jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO), proč dnes kabinet přistoupil k dalším. Omluvil se občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému, který by podle současných predikcí mohl zkolabovat mezi 7. až 11. listopadem.

 „Opatření, která jsme udělali v minulých týdnech, bohužel nezploštila tu křivku nárůstu a vypadá to, že zatím nefungují. Máme obrovský nárůst pacientů v nemocnicích,“ zmínil Babiš. Vláda podle Babiše rozhodne 30. října o tom, zda požádá o prodloužení nouzového stavu.

„Všude tam, kde je to možné, nařizujeme, aby úředníci přešli na systém home office,“ uvedl ministr. Upřednostnit je podle něj třeba písemný nebo telefonický kontakt, dokumenty předávat jen přes podatelnu.

Výjimkou z omezení pohybu jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou, zmínil Prymula. Pohyb v přírodě a cesty na chalupy jsou možné, mohou se jich ale účastnit nejvýše dvě osoby. Výjimka platí pro příslušníky jedné domácnosti.

Nová opatření v ČR po jednání vlády (21.10.2020) Nová opatření v ČR po jednání vlády (21.10.2020) | Twitter - Roman Prymula

Stovky policistů jdou denně do karantény. Je jich dost, říká Babiš

„Každý den přichází policejní sbor přibližně o 250-300 policistů, kteří onemocní kovidem nebo jsou umístění do karantény,“ uvedl  policejní prezident Jan Švejdar. Blesk Zprávy se proto na tiskové konferenci ptaly, jak se budou dodržovaní opatření kontrolovat. Ministr Prymula totiž mluvil o tom, že situace se zhoršuje právě proto, že se opatření nedodržují.

„Já pevně věřím, že už všichni uvěřili, že covid19 není chřipečka s že ta situace je vážná, takže já doufám, že nálada v naší společnosti se změní tak, jak byla za první vlny,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dodal, že policisté sice mají dodržování kontrolovat, ale lidé by měli být zodpovědní a kontrolovat sami sebe. Babiš také uvedl, že si nepřejí, aby policisté vyvíjeli na lidi nátlak. „Musíme sami být zodpovědní, skutečně teď jde do tuhého,“ dodal.

„Policisti ano, jsou samozřejmě v karanténě, ale já myslím, že policejní sbor má dostatečný počet policistů, aby plnili tu funkci,“ řekl Babiš.

Trochu jinak ale mluvil ministr zdravotnictví Prymula. „To je problém, který se dotýká všech veřejných služeb,“ řekl Prymula. Týká se to sociálních služeb, armády i zdravotníků. Od opatření si slibuje, že i toto riziko sníží. „Jinak nemáme zbytný personál, který bychom mohli takto používat. Je logické, že ten systém bude mít nižší kapacitu a tedy ve finále nižší akceschopnost, protože řada osob bude v karanténách,“ dodal ministr zdravotnictví.

Kompenzace budou, slibuje vláda

Program COVID nájemné mohou ode středy využít i další obory, jejichž provoz vláda s platností od čtvrtka zakázala. Na tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Ministerstvo průmyslu a obchodu ráno otevřelo příjem žádostí o příspěvek na komerční nájem. Nově mohou dotaci 50 procent na nájem za července, srpen a září získat i podnikatelé z odvětví, která budou muset provoz přerušit od čtvrtka. Bude se jednat o maloobchodníky vyjma potravin, lékáren, drogérií, květinářství a dalších vybraných prodejen, a také podnikatele ve službách.

Členové vlády podle České televize v úterý večer diskutovali o možném omezení pohybu lidí, služeb i otevírací doby obchodů. Úplné uzavření země, tzv. lockdown, zatím podle České televize na stole není. Server Seznam Zprávy uvedl, že Prymula navrhne vládě uzavření obchodů a služeb. „Mělo by to být jako na jaře. Zavřené služby a obchody, vyjma potravin a drogerií. Když nic neuděláme, tak nám to ty špitály zničí,“ řekl serveru jeden z účastníků jednání.

V programu COVID nájemné mohou lidé dostat až deset milionů korun. Oproti jarní verzi programu odpadla podmínka slevy 30 procent od pronajímatele. Stále ale platí, že při podání žádosti musí zájemce o dotaci doložit uhrazení alespoň poloviny nájmu.

Příspěvek osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), tzv. kompenzační bonus, 500 korun denně a odklady plateb některých daní mohou nově využít i obory zasažené dnes oznámenými novými opatřeními. Původně se týkal oborů omezených od 14. října. I to uvedl Havlíček.

Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že stačí, aby podnikatelé finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ohledně daní, a to i e-mailem.

Pondělní sliby vzaly za své a tiskovka měla zpoždění

Původně měla vláda začít jednat formou videokonference v osm hodin ráno. Podle informací ČT ale měl samotný začátek půlhodinové zpoždění. Tisková konference byla v plánu na 9:30, nakonec její termín posunuli na 12:15, aby začala ještě o něco později.

Vláda v pondělí rozhodla, že roušky budou od středy povinné i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku mají členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Povinné jsou nyní také roušky v autě, pokud v něm člověk nepojede sám nebo jen se členy své rodiny.

Ve středu ale vláda přišla s dramatickými změnami. Blesk Zprávy se na tiskové konferenci ptaly, zda se stalo něco, co vláda nečekala. Mají totiž k dispozici podrobné předpovědi vývoje. 

„My máme logicky predikce, které se lámaly v těchto dnech, které měly ukázat, jestli se nám podaří tu trajektorii zahnout někde na reprodukčním čísle 1,1 nebo budeme pokračovat na stávající hodnotě 1,3 a 1,4,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula . Ke snížení hodnot nedošlo a procento pozitivních testů je stále „extrémně vysoké“. Dřív to byla dvě procenta ze všech udělaných testů, teď to je až třicet procent. Hladina by měla být pod deseti procenty. Prymula navíc zdůraznil, že je mnoho nakažených o kterých se neví. Z předpovědí vývoje vyplývá, že by došlo do 11. listopadu ke kolapsu zdravotnictví.

Babiš: Není to lockdown

Po pondělním zasedání kabinetu Prymula řekl, že se tento týden nebude na vládě diskutovat o případném celkovém uzavření života v Česku, takzvaném lockdownu. Ve středu to bylo ale už jinak. Jakkoli Babiš na přímý dotaz odmítl, že by se o lockdown jednalo. 

„Já myslím, že žádný lockdown není,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) k současným zavedeným opatřením. Zmínil, že v Izraeli jsou opatření přísnější.

V Česku jsou od minulé středy zavřené všechny školy s výjimkou mateřských, restaurace mohou jen vydávat jídlo s sebou, až na výjimky se nekonají žádné sportovní a kulturní akce, povolené je shromažďování maximálně šesti osob. Je také zakázáno pít alkohol na veřejně přístupných místech. Prymula ale míní, že sociálních kontaktů je přesto moc a platná omezení lidé často nedodržují.

Video  Prymula pro Blesk: O zákazu vycházení, stavění polních nemocnic i plánu na přesuny pacientů  - Jakub Kopřiva, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...
Video  Prymula promluvil k národu: „Čekají nás neveselé týdny.“ Čechům se omluvil  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 31. října 2020 11:17 )

Tak těch 20% nenechávat těm nezodpovědným třeba Klausovi, kdo ví kolik lidu kolem sebe nakazil

cesky_novinar_ ( 22. října 2020 10:44 )

Flégr měl pravdu, i když koblihy a pár dalších hovad jej dehonestují.

cesky_novinar_ ( 22. října 2020 10:44 )

Flégr měl pravdu, i když koblihy a pár dalších hovad jej dehonestují.

e.lesanova ( 22. října 2020 00:35 )

ono je to jedno, vždycky, v každé době, kdy jedni jdou nadoraz, tak jiní umí vydělat ...nic nového pod sluncem

xarf ( 22. října 2020 00:21 )

Jen je smutné, že už je pro populaci asi stejně pozdě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa