Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Havlíček: Nechystáme se před Vánoci zavřít obchody. A válku s koronavirem prohráváme

Autor: ČTK, sova - 
18. října 2020
15:01

Vláda nechystá v předvánočním období zavírat obchodní centra a obchody. Nastaví ale opatření, která se budou týkat rozestupů, dezinfekce nebo počtu lidí v jednotlivých obchodech. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vedle toho emotivně mluvil i o válce s koronavirem, kterou dle něj momentálně prohráváme.

„Aby nenastala třetí vlna, musíme řešit předvánoční období. Potřebujeme, aby se utráceli peníze v maloobchodě a potřebujeme, aby to splňovala určitá hygienická kritéria. Každopádně nechceme uzavírat obchodní centra a obchody,“ uvedl ministr Karel Havlíček (za ANO).

Dodal, že jeho rezort chystá scénáře opatření do konce roku s různými variantami podle epidemiologické situace.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš  k tomu ve studiu u Václava Moravce podotkl, že je třeba mít ale strategii nejen do konce roku, ale i na příští rok. „Ten virus nezmizí. Pojďme se bavit, jaká bude strategie vlády v příštím roce,“ uvedl.

Další opatření podle Havlíčka začnou platit v momentě, kdy vláda bude znát výsledky dosavadních opatření a vývoje pandemie. „A podle situace budou méně přísná nebo více přísná,“ podotkl vicepremiér.

V případném uzavření obchodů nevidí momentálně smysl. „My jsme udělali v tuto chvíli uzavření restaurací, všech těch drobných služeb a provozoven, nicméně v důsledku toho lidí do běžných obchodů chodí minimum. Podívejme se dneska na obchodní centra. Tam dneska dělat nějaký lockdown, nebo něco, co je uzavře, v zásadě nemá větší význam. Lidé se nemohou potkávat ve větším množství, lidé nemohou chodit za kulturou, lidé nemohou dělat sport, lidé nemohou navštěvovat restaurace. To jsou ta základní ohniska, nebo ty problémové oblasti,“ říkal v ČT Havlíček.

Havlíček vytáhl válku s virem. Není to strašení, odmítal

O koronakrizi mluvil přitom dramaticky. „Jsme v situaci – a nebojím se to nazvat – jsme ve válce. Jsme v situaci, která je bezprecedentní a nemá srovnání v novodobých dějinách nejen v ČR, v Evropě, ale všude ve světě a bohužel v této válce musíme počítat i ztráty, bohužel v této válce dochází i k rozhodnutím, která nejsou správná, to přiznáváme. A logicky lidé jsou tím pádem vyděšeni, někteří jsou otráveni,“ uvedl Havlíček.

Příměr s válkou prý použil v Otázkách Václava Moravce proto, že dochází k velkým ztrátám.

„Všude jsou rekordní čísla, všude s tím bojují a to, že se uzavírá ekonomika, ať už částečně, nebo zcela prakticky ve všech zemích včetně nás, je prostě něco, co je bezprecedentní a něco, co skutečně může částečně připomínat válku. To není strašení, to je o tom, že s tím dneska musíme nějak bojovat (…) Tuto válku jsme my nevyprovokovali a každá země s tím nějakými nástroji bojuje. Ano, v tuto chvíli prohráváme a musíme udělat všechna opatření pro to, abychom tu situaci zastabilizovali,“ podotkl.

Jaká opatření to nakonec budou? A dojde ke zpřísnění? „Garantovat nemůžeme vůbec nic. Já jenom říkám, že v této době nemůžeme stoprocentně garantovat vůbec nic,“ dodal Havlíček.

Video  „Naprostá katastrofa,“ hodnotí Třeslín situaci gastropodniků. Restaurace za něj nebyly rizikové  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 18. října 2020 16:14 )

Já na bláboly VM nekoukám, takže svůj čas můžu klidně ztrácet smysuplněji - u pivíčka.

sekebo ( 18. října 2020 15:23 )

Obdivuji a divím se, že ještě někdo z vlády chodí do "Otázek VéeM. Beru to, jako naprostou ztrátu času, kde se člověk pořádně nic nedozví a ztratí 2 hodiny času, který lze využít daleko užitečnějšími aktivitami

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa