Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hamáček u Moravce šil do Vystrčila kvůli cestě na Tchaj-wan: „Budeme jako pokusný králík“

Autor: ČTK, simao - 
16. srpna 2020
14:11

Cesta senátní delegace na Tchaj-wan v čele s šéfem horní komory Milošem Vystrčilem (ODS) jde proti zahraniční politice ČR a bude mít následky, se kterými se bude muset Česko vyrovnat. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Misi, kterou podpořil při středeční návštěvě Prahy šéf americké diplomacie Mike Pompeo, označil předseda sociálních demokratů za málo ekonomicky významnou, na druhou stranu riskantní ve vztazích s Čínou.

„Z cesty na Tchaj-wan se stal hlavní hit podzimu a je do jisté míry paradoxní, že největší delegace z ČR tohoto roku předpokládám letí na Tchj-wan. Je to symbol odezdikezdismu ODS: Mirek Topolánek byl velmi protičínský, Petr Nečas otočil, začal hovořit o tom, že je potřeba ty vztahy nastavit jinak. Teď zas pan předseda Senátu jde proti oficiální zahraniční politice ČR,“ míní Jan Hamáček (ČSSD).

„Tohle není vyvážená zahraniční politika, ale tu debatu už máme za sebou, pan předseda se rozhodl, tak já mu přeju šťastnou cestu a s těmi následky se potom budeme muset vypořádat, oni si to jen tak líbit nenechají,“ podotkl.

S použitím slov europoslance ODS Alexandra Vondry Hamáček naznačil, že Spojené státy čekají, jaké dopady na Česko bude Vystrčilova cesta mít. „Američané se těší, budou sledovat, jak silně bude Čína reagovat,“ uvedl Hamáček s dovětkem, že se Česká republika hodí jako pokusný králík. Předseda Senátu tuto interpretaci odmítl s tím, že Pompeo ho ujistil o partnerství a spojenectví.

Mise má podle Vystrčila ambice dovést do Česka nové technologie a udělat z něj základnu pro výrobu tchajwanských výrobků v Evropě. Podle Hamáčka ale ekonomické vztahy s Tchaj-wanem fungují a cesta nebude znamenat velký průlom.

„Nemyslím si, že ta cesta něco zásadně prolomí, bude to samozřejmě politicky zásadně vnímáno na Tchaj-wanu a velm isilně vnímáno v Pekingu,“ varoval Hamáček.

Podle Vystrčila jsou ale důležité i další dva cíle cesty - bere ji jako symbol nezávislosti Česka a povinnosti šířit demokracie po světě. „My tím jasně dáváme najevo, že nám nikdo nebude vykládat, kam můžeme, nebo nemůžeme jezdit,“ podotkl v OVM Vystrčil. Vadí mu, když někdo říká, že jde o cestu ODS. „Protože to je urážka senátorek ase nátorů, kteří v počtu 50 z 52 přítomncýh hlasovali pro to, aby předseda Senátu jel na Tchaj-wan. Když z toho někdo dělá odezdikezdismus, tak je prostě mimo mísu,“ ohradil se proti Hamáčkově útoku Vystrčil.

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil vysvětluje, proč se rozhodl jet na Tchaj-wan  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kdyby podle Hamáčka byly návštěvy země, kterou Čína považuje za svoji provincii, tak výhodné, jak Vystrčil tvrdí, stály by tam fronty, které ale vicepremiér nevidí. Zkušebním balonkem podle něj byla nedávná návštěva amerického ministra zdravotnictví Tchaj-wanu.

Vystrčila na Tchaj-wan doprovodí téměř padesátičlenná podnikatelská delegace. Budou mezi nimi především zástupci technologických start-upů. Čeští podnikatelé by se měli na Tchaj-wanu setkat se svými protějšky například z oblasti nanotechnologií, tzv. internetu věcí či umělé inteligence. Vystrčil poletí na Tchaj-wan 29. srpna a vrátí se 5. září.

S cestou nesouhlasí Čína či někteří čeští političtí činitelé včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana.

Video  „Čína nechápe demokratické principy. Schovává se za domácí aktéry,“ říká analytička  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

panda82 ( 18. srpna 2020 18:03 )

Jo Vystrčil se musí vystrčit, jinak o něm nikdo nevěděl no a platí "hin sa ukáže" do roka a do dne

viho ( 17. srpna 2020 19:32 )

Je potřeba vidět věci realisticky. Mao Ce-Tung i Čankajšek byli oba brutální psychopatičtí vrazi toužící po moci nad celou Čínou, kterou chtěli převzít po předchozích dynastiích. Mao Ce-Tungovi komunisté byli pro běžný lid přijatelnější, protože tolik nevraždili své lidi, zatímco Čankajšek si vynucoval poslušnost jejich brutálním vražděním (celkem asi 10 milionů obětí, z toho miliony zemřelých nucených odvedenců). Čankajškova vláda také byla více zkorumpovaná. Mao proto zvítězil, a pak při čistkách povraždil další desítky milionů lidí, ale kdyby vyhrál Čankajšek, bylo by mrtvých možná ještě víc. Čankajšek po neúspěchu na pevnině v podstatě obsadil Taiwan proti vůli původních obyvatel, které brutálně masakroval. Rozhodně to nebyl žádný demokrat. Demokracie na Taiwanu vznikla až po jeho smrti díky americké finanční pomoci, podobně jako v Jižní Koreji. Číňané jsou jiná kultura, a i to co dnes na Taiwanu vypadá jako demokracie, jí tak úplně není. Možná je to jenom strategie, jak získat sympatie světa a znovu obsadit celou pevninskou Čínu, která by se ale možná nedemokratizovala tak, jak si západ představuje. Pevninská Čína a Taiwan jsou dvě soupeřící síly o celou Čínu, ale pro lepší budoucnost Číny možná není správná ani jedna z nich.

hulmihosoudruhu ( 16. srpna 2020 19:42 )

To je jen tvůj vlhký sen.

bb88 ( 16. srpna 2020 18:53 )

Menhira ( 16. srpna 2020 18:40 )

A já bych si moc přála, aby Číňani nepustili tu naši slavnou delegaci , v čele s tou vzteklou čivavou a ukřivděnou Kuberovou s urnou v ruce, vůec z letadla a šupem je vrátili zpět. To by byla sranda! Jestlipak by to svedli na Zemana nebo na Babiše, že to zařídili?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa