Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Propast mezi platy mužů a žen se prohloubí kvůli koronaviru, varují experti

Autor: ČTK - 
18. října 2020
22:32

Covid-19 může zhoršit nerovnost v odměňování mužů a žen, varují britští experti na ženská práva. Po firmách žádají konkrétní plán na odstranění tohoto roky přetrvávajícího problému, informuje agentura Reuters.

Někdo by mohl říct, že na to teď není pravá chvíle,“ řekl agentuře Reuters Andrew Bazeley ze společnosti Fawcett Society, která se zasazuje o práva žen a rovnost pohlaví. Varoval ale, že věci by se skutečně mohly vrátit k horšímu. „Už jsme zaznamenali náznaky návratu do 50. let 20. století, pokud jde o dělbu práce v domácnostech kvůli zavřeným školám,“ uvedl a vyzval zaměstnavatele, aby alespoň každé dva roky vypracovali akční plán.

Britské firmy, které zaměstnávají více než 250 lidí, musejí od roku 2017 informovat o rozdílech ve mzdách mužů a žen. Podle oficiálních údajů loni britští muži vydělávali o 17,3 procenta více než ženy. V roce 2018 činil rozdíl 17,9 procenta ve prospěch mužů.

Ženy čelí vysokému riziku ztráty zaměstnání

Podle generální tajemnice kongresu odborových svazů ve Walesu se rozdíl v odměnách mužů a žen „sbližuje šnečím tempem“. Průměrná žena tak pracuje dva měsíce v roce zadarmo, uvedla Shavannah Tajová.

V České republice je takzvaná „gender pay gap“, tedy rozdíl v platech mužů a žen, stále jedna z nejhorších ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Čeští muži vydělávají v průměru o pětinu více než ženy, což je šestý nejhorší výsledek ze 37 členských států, uvedla organizace ve zprávě z letošního března.

Podle OECD přitom pandemie nemoci covid-19 zatěžuje ženy výrazně více než muže. Tvoří například až 70 procent zdravotnického personálu, a jsou tak vystaveny většímu riziku nákazy. Ženy zároveň na svých bedrech nesou velkou část zátěže doma vzhledem k uzavřeným školám a zařízením péče o děti a dlouhodobým genderovým rozdílům v neplacené práci.

Ženy též čelí vysokému riziku ztráty zaměstnání a příjmů a zvýšenému riziku násilí, vykořisťování, zneužívání nebo obtěžování v období krize a karantény, uvádí OECD ve své zprávě Stěžejní postavení žen v boji proti krizi covid-19.

Video  „Při přírůstku nad tisíc funguje jen lockdown. Měkčí opatření měla přijít dřív,“ říká Prokop   - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa