Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová opatření přijdou ve středu, prozradil Babiš. Havlíček: Možný je zákaz alkoholu večer

Aktualizováno -
11. října 2020
20:06
Autor: ČTK, Mii - 
11. října 2020
12:51

Vláda neplánuje kvůli šíření nákazy covidem tak rozsáhlé ekonomické restrikce jako na jaře. Obchody, restaurace a další služby by měly zůstat i přes další zpřísnění opatření otevřené. V dnešní Partii televize Prima to uvedl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček, v pořadu České televize to pak potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (oba za ANO). Omezit by se podle jejich vyjádření naopak mělo, a to drakonicky, další shromažďování lidí. O situaci v neděli jednali členové vlády, připravují další návrhy opatření. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začnou nová omezení platit ve středu, nevyloučil v té souvislosti omezení pití alkoholu v restauracích. To samé zopakoval Havlíček pro TV Nova.

Plán vláda podle Schillerové konzultuje i s epidemiology na unijní úrovni. K tomu, aby se šíření infekce zmírnilo, je podle ní třeba vyburcovat lidi, aby opatření dodržovali. S poukazem na informace o shlukování mladých lidí kolem uzavíraných barů uvedla, že není čas na zábavu. „Tento týden padnou opatření, směřujeme to k tomu, že budou plošná opatření, ale nechceme plošně vypínat ekonomiku,“ uvedla. Přijala formulaci profesora ekonomie Štěpána Jurajdy, že má jít o „vylepšenou podobu opatření, která platila na jaře“.

O podobě opatření Schillerová hovořila s Prymulou a dalšími lidmi v neděli dopoledne. Dále o nich bude v pondělí ráno jednat Bezpečnostní rada státu. Ministryně říká, že k vyhlášení nových opatření dojde brzy, maximálně do dvou dnů. Babiš později na facebooku upřesnil, že se tak stane ve středu. Vláda o nich podle něj nejdříve chce hovořit s opozicí a tripartitou.

„Musíme rozhodnout o dalších opatřeních, a to se stane v pondělí na vládě. Ta opatření budou platit od středy,“ řekl premiér ve svém pravidelném nedělním hlášení. Následně ocenil všechny občany, kteří dodržují nařízení. „Já bych chtěl poděkovat všem, kteří zůstali doma a omezili kontakty. Skutečně si toho vážíme a je to velice důležité,“ uvedl Babiš. A opět zkritizoval lidi, kteří se shlukují před restauracemi. 

Konec večerního popíjení v hospodách?

O několik hodin později promluvil Babiš pro Českou televizi. Řekl, že formu opatření nechce prozradit, ale bude se týkat zřejmě restaurací. „Debata o počtu lidí, kteří se můžou shromažďovat, tu je. Je debata o tom, jestli přistoupíme na to, jako je to ve Velké Británii, nebo teď na Slovensku. No a debata je o restauracích. Skutečně jsou návrhy, jestli restaurace zavřít, nebo zakázat alkohol, omezit zavírací dobu, tohle všechno se diskutuje a bude ještě diskutovat zítra,“ řekl Babiš.

Stejně hovořil večer Havlíček v televizi Nova. „Chceme nechat drtivou většinu provozoven, zejména obchodního charakteru, chceme nechat i služby. Diskutujeme ještě, jakým způsobem budeme nadále pokračovat v rámci restrikcí v oblasti pohostinství. Těch variant je víc. Ve večerních hodinách by se mohl omezit alkohol, není to ještě definitivní,“ řekl ministr.

Postižené firmy budou mít čas na přípravu, slibuje Havlíček

Jurajda upozornil na to, že levná kontrola šíření epidemie by byla možná, kdyby vláda zostřila opatření už v září. „Čím plošnější, drakoničtejší opatření budou, tím lépe se podaří zachránit ekonomiku,“ řekl. Za celospolečenský problém, který má dopad na šíření koronaviru, označil ztrátu důvěry vlády ve společnosti. Nyní je podle něj také třeba co nejrychleji zavádět nové testy a zamyslet se nad tím, jak podpořit nejpotřebnější. „Protože tady bude hlad v této zemi,“ prohlásil. Opatření měla být podle něj zavedena nejpozději po krajských volbách 2. října.

„Celkový ekonomický lockdown nechceme zrealizovat. S největší pravděpodobností se nezavřou obchody, restaurace a služby, jako tomu bylo na jaře. Budeme ale tlačit na to, aby se omezilo shromažďování a shlukování lidí,“ řekl Havlíček. Další zpřísnění opatření je tak podle něj pravděpodobné, jejich návrh by měl vládě představit ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zavádění nových opatření prý nenastane ze dne na den, zasažené subjekty dostanou čas pro přípravu, dodal Havlíček.

O situaci podle Havlíčka v neděli ráno jednalo několik členů vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Výstup z jednání nezveřejnili. Další opatření budou závislá na analýze vývoje z posledních dní. V pondělí bude o stavu jednat i Bezpečnostní rada státu.

Proti zavádění přísného lockdownu se v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz vyslovil prezident Miloš Zeman, podle něj by ohrozil tuzemskou ekonomiku.

Video CELÝ ZÁZNAM: S prezidentem v Lánech: Vojtěch jako „ministr dobrého počasí“ a „řezník“ Prymula. Zeman chce trestat odmítače roušek 
Video se připravuje ...

Video  Andrej Babiš na tiskové konferenci odmítl lockdown.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 12. října 2020 14:50 )

Tele jsi ty. Vůbec jsi nepochopil, že to myslím jako ironii na novinářskou zkraktu v nadpisu "Zákaz alkoholu večer".

BoziMilda ( 12. října 2020 14:48 )

Tak venku roušky nejsou povinné. Dle dosavadního tvrzení hygieniků je rizikový až 15 minutový kontakt na vzdálenost bližší než dva metry. Takže při chůzi po ulici je rouška k ničemu.

jajas ( 12. října 2020 14:26 )

Logiku to má, akorát jsi ji nepochopil. Alkohol se nebude popíjet po hospodách ani u výdejních okýnek hospod, ale můžeš si dát doma. Jinak alkohol s koronem nemá souvislost, bambulo!

jajas ( 12. října 2020 14:21 )

Doma večer se nachlastej jako žok, v tom ti přece nikdo nebrání!

lunatic ( 12. října 2020 14:09 )

Ten možný zákaz alkoholu večer mě pobavil nejvíc .Takové množství všelikého tvrdého alkoholu, kterým aktuálně disponuji hned tak někdo neviděl, když k tomu opatření dojde, rád si na něj s jeho tvůrci připiju

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa