Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odběrová místa na covid v Praze: Přibude další v Nemocnici Na Františku, otevře se v pondělí

Autor: ČTK - 
9. října 2020
12:32

Odběrové místo na covid-19 v areálu Nemocnice Na Františku začne fungovat od pondělí 12. října. Test metodou PCR, tedy výtěrem z nosohltanu, zde mohou podstoupit osoby s žádankou i samoplátci. Podmínkou je předchozí rezervace. Provoz centra včetně odběrů zajistí nemocnice, testování odebraných vzorků bude provádět laboratoř CITYLAB, uvedla v pátek mluvčí nemocnice Lucie Krausová. Odběrové místo bude otevřené každý pracovní den od 7:00 do 15:00 a jeho kapacita se má pohybovat kolem 100 odběrů denně.

„Nemocnice Na Františku zřídila odběrové místo poté, co byla ministerstvem zdravotnictví vybrána do páteřní sítě odběrových center na testování nákazy koronavirem. Vznik centra byl koordinován ve spolupráci s městskou částí Praha 1, která nemocnici vlastní, a pražským magistrátem,“ uvedla Krausová.

Osoby, které zde budou chtít podstoupit test, se musí podle mluvčí nemocnice registrovat přes online formulář na webu nemocnice. Rezervace termínu předem má zajistit, aby se na místě netvořily fronty. Samoplátci za vyšetření zaplatí 1850 korun. O výsledku testu budou podle Krausové pacienti s žádankou i samoplátci informováni do 48 hodin od provedení odběru.

Technicko-provozní náměstek Nemocnice Na Františku Václav Machek doplnil, že nově zřízené odběrové centrum má samostatný vstup z Kozí ulice. „Je dostatečně vzdálen od hlavního vchodu do nemocnice, určeného pro pacienty,“ uvedl s tím, že prostory, kde budou odběry, jsou stavebně odděleny od zbytku nemocničního areálu.

Další místa v Praze

V hlavním městě by měla podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) přibýt v budoucnu další odběrová místa pro testování na nový koronavirus. Vedení města je naplánovalo v lokalitě na Stírce v Praze 8 a na Jižním Městě v Praze 11. Tato místa budou podle náměstka přístupna pouze automobilem a lidé budou vyšetřeni, aniž vystoupí z auta.

V úterý 6. října otevřel pražský magistrát odběrové místo v areálu holešovického Výstaviště. Testy jsou prováděny pracovníky laboratoře GHC Genetics metodou drive-in, tedy přímo z auta. Ve čtvrtek 1. října začalo fungovat odběrové místo v městské poliklinice ve Spálené ulici. Soukromá laboratoř SYNLAB otevřela odběrové místo v pražských Vokovicích v pátek 2. října, o čemž informoval mluvčí společnosti Robert Hladil.

V Praze je nyní podle seznamu uvedeného na webu ministerstva zdravotnictví 33 míst, kde se lze nechat v hlavním městě otestovat na nákazu covidem-19. V některých z nich je k dispozici více odběrových stanů. Pouze samoplátce vyšetří na osmi místech v Praze, a to například na odběrovém místě laboratoře GHC na letišti Václava Havla. Výhradně pacienty s žádankou přijímají v odběrovém místě Městské polikliniky Praha ve Spálené ulici.

V Praze ve čtvrtek přibylo podle údajů ministerstva zdravotnictví 730 potvrzených případů koronaviru. V hlavním městě roste také počet lidí, kteří s covidem-19 zemřeli. Ve středu bylo obětí sedm, což je nejvíce od začátku epidemie. V celé ČR ve čtvrtek přibylo podle dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 5394 nakažených.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa