Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Změny ve školství: Prodloužené prázdniny, jen půlka žáků na 2. stupni a VŠ na dálku

Aktualizováno -
8. října 2020
17:21
Autor: ČTK, for - 
8. října 2020
17:01

Na druhém stupni základních škol se od pondělí bude dva týdny učit prezenčně polovina dětí. Ostatní budou mít výuku na dálku. Po týdnu se žáci vystřídají. Na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí ministerstvo školství volno, prodlouží tak podzimní prázdniny v základních a středních školách na celý týden. Kvůli zhoršující se epidemii také přejdou na výuku online vysoké a střední školy v celé ČR. Výjimky budou dál platit pro praktickou výuku. V ZUŠ bude od pondělí umožněna individuální výuka.

Vláda se dnes jednomyslně shodla na nových opatřeních, které mají zabránit šíření koronaviru. Mezi nimi jsou i nová pravidla ohledně základních, středních a vysokých škol. Do této chvíle platila některá restriktivní opatření jen pro školy, které se nacházely v nejvíce postižených regionech. 

První stupně základních škol i družiny se zatím zavírat nebudou. Od pondělí ale bude povinná střídává prezenční výuka. Žáci na druhém stupni ZŠ se budou ve škole střídat po jednom týdnu. Výjimky budou dál platit pro praktickou výuku. Novinářům to po dnešním jednání vlády řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Ředitelka základní školy v Sokolově Petra Šišková uvedla, že kombinace prezenční a distanční výuky na druhém stupni základních škol bude dvojnásobná zátěž pro učitele. „Do konce týdne budeme muset vymyslet, jak to nakombinujeme a jak bude probíhat výuka. Například pro šesťáky máme již objednané kurzy. Vláda dělá z ředitelů krizové manažery a oznamuje ta nařízení velmi pozdě,“ řekla Šišková.

„Až doteď jsme probírali učivo z jara. Chtěli jsme začít s novou látkou, ale opět se to oddálí. Děti zase vypadnou z toho režimu vstávání a chození do školy. Doufám, že to bude trvat jenom do konce října,“ uvedla ředitelka s dodatkem, že stále neobdrželi objednané počítače. 

Video  Plaga o uzavření škol: VŠ a SŠ jen distančně, druhý stupeň základek se bude střídat.  - ČTK/Dominik Tománek
Video se připravuje ...

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na konci minulého týdne zmiňoval možnost uzavření druhého stupně základních škol. Plaga pak ale uvedl, že uzavírání škol jako opatření proti šíření koronaviru nedává smysl bez dalšího omezení sdružování dětí mimo školy. Všechny evropské státy se podle něj snaží nastavit především taková pravidla, aby bylo možné zachovat prezenční vzdělávání co nejdelší dobu.

SŠ a VŠ přejdou na online, prázdniny se prodlouží

Co se týče uměleckých škol, těm bude od pondělí umožněna individuální výuka. Pro jiný typ výuky budou zavřeny v celé ČR, řekl dále Plaga. Podobně jako dosud nebudou nadále platit žádná omezení pro mateřské školy. Na prvním stupni zůstává prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákazem zpěvu. „Co se týká provozu školních družin, opět mohu uklidnit rodiče, že školní družiny zůstávají v provozu,“ řekl Plaga.

Žáci nižšího stupně víceletých gymnázií budou mít dál běžnou výuku ve škole. Střední školy po celé ČR od pondělí přejdou na dva týdny na online výuku.

Na vysokých školách nebudou v příštích dvou týdnech už platit téměř žádné výjimky pro osobní přítomnost studentů. „Jedinou výjimkou je účast na klinické a praktické výuce a praxi studentů studijních programů všeobecného lékařství, zubního lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programů,“ uvedl ministr.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy kvůli epidemii koronaviru na 26. a 27. října ve školách vyhlásí volno. Prodlouží tak podzimní prázdniny na konci října na celý týden. 

Video  „Museli jsme se spolehnout především na sebe,“ komentuje ředitelka vládní opatření ve školách.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Školy se poprvé uzavřely 11. března na neurčitou dobu. 20. dubna se vysoké školy v omezené míře otevřely pro aktivity studentů v posledním ročníku studia. Účastnit se jich mohlo vždy maximálně pět lidí najednou. Mohly se tak konat individuální konzultace či zkoušky.

Na začátku června maturanti začali psát didaktické testy (matematika, francouzský či anglický jazyk) státních maturit. Mohlo začít též praktické vyučování na středních školách a konzervatořích. Do speciálních škol se mohly vrátit děti se zdravotním postižením.

Školní rok oficiálně skončil 30. června. Do konce července se prodloužila možnost podat přihlášky k opravným či náhradním termínům maturit na podzim. Začátkem školního roku následně ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová oznámila, že od 14. září by měli školáci a studenti v Praze opět nosit roušky ve společných prostorech škol. Část škol přitom toto opatření zavedla již při zahájení školního roku 1. září.

jajas ( 8. října 2020 20:00 )

Potkávat se žáci mohou, po vyučování s nudícím se žákem. Nebudou v uzavřené místnosti.....aspoň tak jsem to pochopil. Kdyby byli ve škole všichni, tak se potkávají všichni, kdyby byli všichni doma, tak se všichni setkávají v nákupních střediscích......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa