Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prymula ohlásil tvrdá omezení: Zavřou se kina, fitka i bazény. V hospodě nově jen do 20:00

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. října 2020
20:26
Autor: trm, simao, ČTK - 
8. října 2020
14:15

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na čtvrteční tiskovce oznámil, jaká nová opatření ochromí život v Česku. Již od půlnoci ze čtvrtka na pátek začnou platit opatření jako je uzavření fitness center, bazénů či omezení otevírací doby restaraucí do 20:00, kdy lidé v nich budou moci sedět max. po 4 lidech u stolu. Od pondělí čekají Česko další opatření, vyhlášená na 14 dní. Uzavřou se mj. kina a divadla. Nová omezení se dotknou i škol. Co všechno vláda „umrtví“?

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil, že Česko čeká další zpřísnění opatření, které má pomoci v boji s pandemií koronaviru. Nové restrikce přichází den po rekordním nárůstu nových případů, za středu v Česku laboratoře potvrdily dalších 5335 nakažených. Zemřelo 41 osob, což je o 11 více než dosavadní denní maximum. A nárůsty pokračují. 

V Česku do čtvrteční 18. hodiny přibylo 3139 potvrzených případů covidu-19, což je opět průběžný rekord. Od jarního propuknutí pandemie v Česku byl covid-19 potvrzen již více než u 98 tisíc lidí. Česko se od pondělí vrátilo do stavu nouze, nyní opět dochází na nové zákazy. Některé začnou platit od dnešní půlnoci, jiné od pondělí. 

Prymula: Situace je alarmující

Prymula se na úvod tiskovky omlouval, že sliboval původně mírnější opatření, nutná však budou tvrdší. „Situace, která nastala v těchto dnech, je natolik alarmující, že jsem tuto strategii byl nucen změnit,“ uvedl ministr. „Já si osobně myslím - a vidí to snad každý - že v tuto chvíli ta data nejsou příznivá. Ta si nikdo nevymýšlí. Vidíme tady zcela jednoznačnou progresi a ta opatření prostě udělat musíme,“ podotkl Prymula.

Podle něj jde především o to, že prudce roste počet těžkých pacientů, kteří potřebují péči na JIP. „A máme tady poměrně kontinuálně narůstající počet zemřelých,“ varoval. „Musíme v tuhle chvíli nárůsty v ČR omezit,“ vzkázal Prymula. Reprodukční číslo se zvedlo nad 1,2, jeden člověk nakazí více než jednoho dalšího člověka.

Dopředu Prymula avizoval především omezení volnočasových aktivit. A k němu dojde výrazně. Nepracovní život v Česku se do jisté míry „zmrazí“. „My jsme se rozhodli volnočasové aktivity na dobu 14 dnů velmi dramaticky omezit a prakticky je zmrazit,“ řekl dnes šéf zdravotnictví.

Uzavření fitness center, bazénů

Uzavřena budou od pondělí vnitřní sportoviště, sportovat bude možné nadále venku do povoleného počtu 20 osob. 

„Bude možné si zahrát fotbal, tenis v tom zevním prostředí, ale ve vnitřním prostředí nebude nic,“ podotkl Prymula. Na 14 dní tak již od dnešní půlnoci uzavírají fitness centra, bazény apod.

Utlumení kultury: Zavřou kina, muzea i divadla

V Česku dojde k výraznému utlumení kultury včetně zavření divadel a kin. Prymula uvedl, že do konce týdne jsou nadále možné činohry. Od pondělí však dojde k zavření „prakticky všech kulturních událostí, divadel a kin tak, abychom opravdu ty volnočasové aktivity mohli omezit, a to omezení bude trvat 14 dnů“.

Dojde i k uzavření zoologických zahrad na 14 dní. „Během víkendů tam dochází k obrovskému nakupení osob,“ vysvětlil Prymula.

Zavřít musejí muzea, galerie, památky a hvězdárny. V České televizi (ČT) Prymula řekl, že otevřené z kulturní oblasti zůstanou jen knihovny a knihkupectví.

Omezení náboženských akcí i v obchoďácích

Účast na náboženských akcích bude od pondělí na dva týdny omezena maximálně na 10 lidí.

Omezení se týká i obchodních center - prostorů, kde se lidé stravují. „Ve food courtech budou přesná pravidla, food courty nebudou uzavřeny,“ uvedl Prymula. Budou v nich moci sedět u stolu jen 2 osoby a bude v nich vypnutá wifi.

Ve vnitřních prostorech obecně zůstane možnost aktivit jen do deseti lidí, v zevním prostředí v počtu 20 lidí. Podle toho by tak bylo možné nadále navštěvovat třeba výstavy či muzea s dodržením tohoto limitu.

Hospody jen do 20:00 a 4 lidi u stolu

S omezeními se již potýkají české restaurace a hospody, které od počátku stavu nouze měly otevírací dobu povolenou pouze do 22:00. Tento čas se opět zkrátí - na 20:00 a u stolu budou moci nově sedět maximálně čtyři osoby. V jídelnách půjde jen o dva lidi, jako tomu v obchodních centrech. Opatření platí již od půlnoci ze čtvrtka na pátek.

Prymula uvedl, že některá kompenzační opatření již existují, jiná budou vyhlášena. „Není zájem tento segment nějakým způsobem persekuovat, budou ale cílená,“ podotkl.

Omezte kontakty, doporučuje Prymula

Prymula před tiskovkou avizoval, že bude chtít omezit i styky v rodině. Striktní nařízení však v tomto směru nakonec nepadlo. A tak se ministr pouze jal apelovat na Čechy, aby omezili kontakty.

„Přimlouvám se opravdu za to, aby lidé po tu poměrně krátkou dobu 14 dnů zůstali lidé povětšinou doma, mohou chodit na procházky, mohou se věnovat takovýmto individuálním aktivitám i sportovním, ale skutečně omezte kontakty s dalšími osobami. V tuto chvíli je ta nálož v ČR opravdu vysoká a abychom limitovali to riziko nákazy, tak my budeme dělat ještě další opatření, která v tuto chvíli jsou pouze doporučená,“ varoval Prymula.

Video  Prymula: Pokud opatření nebudou fungovat, přijde lockdown  - ČTK/Dominik Tománek
Video se připravuje ...

„Tak, jak je to namodelováno a spočítáno, tak ta opatření by měla být dostatečná. Ale za jednoho předpokladu: že je budeme dodržovat. Pokud tady sice nepůjdeme do restaurace, ale sejdeme se někde doma a budeme tam popíjet do rána nějakou skupinou, tak nikdy ta opatření nebudou mít tu sílu, kterou potřebujeme a to je ten zásadní problém,“ upozorňuje Prymula. „Nemohu násilím někoho nutit, aby se přizpůsobil tomu, co tady chceme,“ dodal však ministr.

V rámci nových opatření budou mít lidé nakažení koronavirem možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině. Tato izolace bude podle Prymuly dobrovolná, bude záležet na individuálním rozhodnutí.

Firmám radí home office, úřady omezí dny pro lidi

Za jedno z klíčových opatření označil Prymula home office. „Velmi apelujeme na všechny, ať už jsou to státní instituce nebo soukromé, aby v maximální možné míře v tuto chvíli využívaly home office,“ vzkázal ministr.

Provoz úřadů se na příští dva týdny omezí na dva dny v týdnu. Pro veřejnost budou otevřené vždy na pět hodin. Prymula neupřesnil, v jaké dny by měli lidé na úřady přístup. Na jaře při první vlně epidemie, kdy bylo fungování úřadů rovněž omezeno, mohla veřejnost přicházet pouze v pondělí a ve středu. Otevírací doba byla vždy tříhodinová.

Školy: Střídání školáků na 2. stupni základek

Obavy panovaly kvůli možnému plošnému uzavření 2. stupňů základních škol. Na 2. stupni ZŠ se však od pondělí bude učit prezenčně polovina dětí, ostatní budou mít výuku on-line. Po týdnu se vymění. Potrvá to 14 dnů, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Žáci nižšího stupně víceletých gymnázií budou mít dál běžnou výuku ve škole, střídání žáků vyhlášené pro 2. stupeň ZŠ pro ně neplatí, uvedl Plaga.

VŠ a SŠ přejdou od pondělí v ČR na výuku on-line. Zatím byla nařízena v krajích s větší nákazou. Výjimka bude pro praktika pro zdravotníky, dodal Plaga. Co se týče základních uměleckých škol, těch se on-line vyúka bude rovněž týkat.

Navíc na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí ministerstvo školství volno, a prodlouží tak podzimní prázdniny v základních a středních školách na celý týden.

Stopka pro fotbalovou i hokejovou ligu

Umožněna budou mezistátní utkání v profesionálním sportu, ale bez diváků a v omezeném režimu. 

„V tuzemských podmínkách budou veškeré soutěže přerušeny, tzn. je to otázka 14 dnů, po kterou tady nepoběží žádné sportovní soutěže ať organizované, či neorganizované. Nepoběží ani fotbal - nejvyšší soutěž, ani hokej - nejvyšší soutěž. Na druhou stranu pokud by tady v této době bylo utkání nějaké Evropské ligy, tak tady můžeme udělit výjimku a udělíme ji nepochybně na utkání, které bude bez diváků,“ upřesnil svou odpověď Prymula.

Diváci se tak na úvodní utkání Sparty Praha či Liberce ve fotbalové Evropské lize nedostanou.

Testování prakticky všech obyvatel ČR?

„V posledních dvou dnech jsme velmi intenzivně jednali o velmi ambiciózním projektu, kterým je protestování v podstatě všech obyvatel České republiky,“ řekl také Prymula. Nepoužívaly by se PCR testy, ale testy takzvanně antigenní, které není nutné provádět v laboratoři.

„Pokud se projekt podaří, tak si dovedu představit, že by to s nějakým odstupem 14 dnů bylo možné,“ doplnil. Musí se to ale důkladně připravit, protože není možné lidi testovat po delší čas, varoval ministr. Je podle něj také potřeba zabezpečit dostatek testů.

Video  Otestujeme celé Česko, nastínil Prymula. O plánu jedná s praktiky  - ČTK/Dominik Tománek
Video se připravuje ...

Kapacita testování je nyní podle Prymuly limitně 30 tisíc, za problém ale označil to, že se změnila indikační kritéria. Z hlediska samoplátců došlo také k poklesu - zhruba o 20 procent, podotkl.

„Když se dostaneme zase na nějakých klasických 100, 200, 300 případů, tak s tím jsme schopni žít několik měsíců a jsme schopni poté aplikovat opatření ve smyslu vakcinace apod. a tím se s touto infekcí rozloučit. Ale teď jsme opravdu v krizové situaci a nám nic jiného nezbývá, než to udělat tak, jak jsme to udělali. Já věřím, že to zabere, jinak budeme nuceni použít opatření ještě přísnější,“ vzkázal dnes lidem Prymula.

Roušky venku (zatím) ne

K možnosti povinného nošení roušek venku Prymula dnes uvedl: „My jsme intenzivně hovořili o tom, jak by měly být roušky používány.“ Pokud půjde o povolené akce s větším počtem osob, měly by být roušky i ve vnějším prostředí. „Doporučujeme je, ale nebudeme je vymáhat. Je to jen doporučení,“ podotkl.

„Je tady poměrně velký segment osob, které roušky nenosí, které nedodržují žádná opatření, jsou tady školy, kde učitelé protestují a roušky nenosí, nabádají k tomu i své žáky a to je naprosto neseriózní. Uvědomme si, že dnes to není o politice. My jsme tato opatření projednali i s opozicí,“ podotkl Prymula.

Prymula zmínil válku generací a nevyloučil lockdown

„Je tady určitá válka - téměř válka - mezi generací mladší a generací starší, kdy ta generace mladší nepovažuje to onemocnění za příliš rizikové ve vztahu ke svým osobám a na druhé straně ta generace starší má skutečně reálné obavy, že se něco může stát, tak je jasné, ža ta opatření nemusí úplně dopadat na úrodnou půdu a proto je takto musíme dělat,“ dodal Prymula a vyzval k mezigenerační solidaritě.

Prymula zmínil i hrozbu lockdownu, tedy uzavírky Prahy či jiných měst, nebo celého Česka. „Pokud by tady pokračoval nadále strmý nárůst, tak by i taková opatření mohla přicházet v úvahu,“ varoval.

Babiš vypnutí celé ekonomiky nechce. Ale...

Premiér Andrej Babiš (ANO) pak ve čtvrtek večer v TV Nova nevyloučil, že v Česku opět může dojít k plošnému vypnutí ekonomiky. „My to určitě nechceme, protože to vypnutí na jaře nás stálo 200 miliard,“ uvedl Babiš. „Nechci o tom spekulovat, děláme maximum pro to, aby se to nestalo, ale je potřeba, abychom všichni spolupracovali a aby všichni dodržovali nařízení. Tam stále slyšíme, že ne všichni to akceptují a nerespektují,“ podotkl.

 „My samozřejmě chceme poprosit lidi, aby to respektovali. Pokud slyšíme, že v nějaké škole učitelé vyzývají žáky, aby nenosili roušky, tak to je samozřejmě špatně, protože jdou špatným příkladem. Chtěl bych poprosit všechny, protože teď ta situace je vážná, aby byli zodpovědní, aby byli zodpovědní vůči všem, protože my jsme na jedné lodi a musíme to společně znovu zvládnout,“ dodal Babiš.

Video  Omezte kontakty, situace je alarmující, varoval Prymula. A vysvětloval, proč jsou nová opatření zapotřebí (8.10.2020)  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

vagin-analev ( 20. října 2020 21:36 )

Ty jsi ale vůl

1xTomasx1 ( 9. října 2020 04:03 )

To jste to testování lidí nemohly spojit s volbami? Konečně by jste se dozvěděli názor většiny Čechů. Ale na volební listy bych prosil rozšířit o- zrušit senát. Výsledek by byl asi jednoznačný a konečně demokraticky korektní.

zirioges ( 9. října 2020 01:58 )

Prymuláku, co budeš vyvádět od prosince do února?
Zakážeš sýkorkám lítat do krmítka?
Zakázem sportovních a pohybových aktivit chceš lidi odrovnat?

kralovna-vsech-mori ( 8. října 2020 23:26 )

A jé, další neví o co jde. Budou se zjišťovat protilátky v těle lidí, ne pozizivita na covid.

kralovna-vsech-mori ( 8. října 2020 23:23 )

Neříkej sociálním dávkám, že to jsou tvoje peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa