Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nobelovka za výzkum černých děr: Cenu za fyziku dostali Brit, Němec a Američanka

Aktualizováno -
6. října 2020
13:04
Autor: ČTK - 
6. října 2020
12:25

Nobelovu cenu za fyziku v letošním roce získali britský fyzik a matematik Roger Penrose, německý astrofyzik Reinhard Genzel a americká astronomka Andrea Ghezová za výzkum černých děr. Oznámila to Královská švédská akademie věd.

Roger Penrose podle akademie dokázal, že utváření černých děr potvrzuje Einsteinovu obecnou teorii relativity. Reinhard Genzel a Andrea Ghezová pak poskytli dosud nejpřesvědčivější důkazy o supermasivním objektu v centru naší galaxie. Polovina ceny připadne Penroseovi, druhou polovinu si rozdělí Genzel a Ghezová.

Více než týdenní série ohlašování nositelů prestižních ocenění začala v pondělí, kdy stockholmský Karolinský institut oznámil, že letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství dostali Američané Harvey Alter a Charles Rice a Brit Michael Houghton za objev viru způsobujícího hepatitidu C.

Následují ceny za chemii, literaturu, mír a ekonomii

Ocenění, které bude letos dotované 25,9 miliony korun, což je zhruba o 2,5 milionu korun více než loni, bude tento týden uděleno ještě za chemii, za literaturu, za mír a na závěr příští týden v pondělí také za ekonomii.

Slavnostní předávání ocenění plánované na 10. prosince, tedy výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, letos kvůli globální koronavirové krizi změní podobu a bude vysíláno v televizi ze stockholmské radnice. Také laureáti by se měli připojit virtuálně.

Lubomír Babáček ( 6. října 2020 16:13 )

Nobelova cena je v těchto a mnoha dalších případech takové trochu bezcenné uznání, protože se uděluje i za takové objevy, kdy vědci své "vědecké výsledky" opírají pouze o práci v teoretické rovině, čili nemohou být označovány za důkazy. Některé přírodní jevy holt nelze nikdy stoprocentně potvrdit, jelikož nejsme schopni dokázat něco, co prostě dokázat nejde.

Zobrazit celou diskusi