Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kim poslal Trumpovi „vřelé pozdravy“. Ivanka přidala láskyplný vzkaz

Aktualizováno -
3. října 2020
13:12
Autor: ČTK - 
3. října 2020
09:55

Brzké uzdravení popřáli americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho manželce mnozí politici, včetně severokorejského vůdce Kim Čong-una, brazilského prezidenta Jaira Bolsonara či amerického exprezidenta Baracka Obamy. Později se přidal i čínský prezident Si Ťin-pching. Trumpův volební rival Joe Biden kvůli tomu dočasně stáhne z kampaně negativní odkazy, uvedla televize CNN.

„Jsme uprostřed velkého politického boje. A bereme to velmi vážně. Ale zároveň posíláme přání všeho nejlepšího Trumpovi a Melanii,“ vzkázal americkému prezidentovi jeho předchůdce v nejvyšším úřadě Barack Obama. „Michelle a já doufáme, že oni i ostatní, kteří mají v zemi nemoc covid-19, dostanou potřebnou péči a rychle se zotaví,“ dodal Obama.

Přání brzkého uzdravení zaslal Trumpovi i vůdce KLDR Kim Čong-un, napsala dnes agentura AFP s odvoláním na severokorejská státní média. „(Kim) vyjádřil pochopení (americkému) prezidentovi a první dámě,“ uvedla podle AFP severokorejská tisková agentura KCNA. „Řekl, že upřímně doufá, že se co nejdříve uzdraví. Doufá, že to překonají. A zaslal jim vřelé pozdravy,“ dodala KCNA. Podle jihokorejské agentury Jonhap je to poprvé, co Kim Čong-Un poslal takové přání státníkovi s covidem-19.

Zpráva o reakci Si Ťin-pchinga přichází po podobně stručné informaci o pátečním vyjádření čínského ministerstva zahraničí. Státní zpravodajská agentura Nová Čína na svém webu bez dalších podrobností uvedla, že čínský prezident „adresoval v sobotu své přání brzkého uzdravení“ prezidentu Trumpovi a jeho manželce Melanii.

Rychlé uzdravení popřál Trumpovi a jeho ženě i brazilský prezident Bolsonaro, který v létě rovněž covid-19 překonal a který stejně jako Trump tuto nemoc dlouhodobě zlehčoval. „S vírou v Boha se brzy uzdraví a jeho vedení země a předvolební kampaň tím nebudou ovlivněny,“ uvedl Bolsonaro.

Dvě z Trumpových dětí, Ivanka a Eric, už na twitteru označily otce za „bojovníka“, který nemoc porazí. „Bude s tím bojovat se stejnou silou a přesvědčením, s jakým bojuje každý den za Ameriku,“ napsal na twitteru Eric Trump. „Jsi bojovník a porazíš to. Miluji Tě, tati,“ vzkázala prezidentovi Ivanka Trumpová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa