Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump s Melanií v rouškách uctili zesnulou soudkyni. Dav na ně bučel

Autor: ČTK - 
24. září 2020
20:05

Americký prezident Donald Trump dnes ve Washingtonu uctil památku liberální soudkyně Nejvyššího soudu Ruth Baderové Ginsburgové, která minulý týden zemřela na rakovinu ve věku 87 let. Informovala o tom agentura AP. Zároveň poznamenala, že Trump se u rakve objevil pouhé dva dny předtím, než oznámí jméno kandidátky, kterou chce zesnulou soudkyni nahradit.

Prezident spolu s první dámou Melanií Trumpovou v černých rouškách v tichosti stanuli nad schody soudu a hleděli na rakev Ginsburgové, která byla zahalena americkou vlajkou a doplněna výzdobou z bílých květin.

Smrt liberální soudkyně jen několik týdnů před listopadovými prezidentskými volbami vyvolala spory o budoucím složení Nejvyššího soudu, kde už nyní mají konzervativci převahu. V případě potvrzení dalšího konzervativního soudce by to znamenalo, že konzervativci nad liberály převáží poměrem šest ku třem.

Trump tento týden avizoval, že hodlá nominovat ženu. Kandidáta musí potvrdit Senát, kde však Trumpovi republikáni mají většinu. Ve středu prezident prohlásil, že výsledky listopadových voleb skončí u Nejvyššího soudu, takže je nutné ho co nejdříve plně obsadit. Demokraté naopak míní, že nového soudce Nejvyššího soudu, který má doživotní mandát, by měl vybrat až vítěz prezidentských voleb.

Trump označil Ginsburgovou za „úžasnou ženu“, řadu přihlížejících ale jeho dnešní příchod k rakvi popudil. Chvíli poté, co šéf Bílého domu na místo dorazil, na něj začal bučet dav vzdálený několik desítek metrů. Když Trump stál u rakve, začali lidé skandovat „nevolte ho“. Zatímco volání sílilo, odešel prezident do budovy. Když se pak prezidentská kolona vracela do Bílého domu, zaznělo z davu jméno Afroameričanky Breonny Taylorové, která zemřela při březnovém policejním zásahu.

al.bunda ( 25. září 2020 04:52 )

Pak to nebyl dav ale stádo krav...

gabreta ( 24. září 2020 22:55 )

Koukám, že Trumpovi si vzali černou roušku, aby neurazili "Black lives matters"!!

Zobrazit celou diskusi