Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chřipka už je tady: Češi vzali ordinace útokem, ve frontách jsou i příznivci alternativní medicíny

Autor: ryc, Kateřina Baranová - 
26. září 2020
05:30

Horečka, bolest svalů a kloubů, suchý kašel. Stejné příznaky, dvě různé nemoci. V posledních týdnech jimi trpěli lidé nakažení koronavirem. Teď už i chřipkou. Státní zdravotní ústav oznámil: v Česku byly izolovány viry chřipky u prvních nemocných sezony 2020/2021.

Případů je zatím minimum, virus už k nám ale dorazil. Národní referenční laboratoř pro chřipku hlásí zatím sedm laboratorně potvrzených nálezů, a to z nemocnic v Praze, kde se starají i o pacienty ze Středočeského kraje, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. Lze předpokládat, že jako každý rok budou případy rychle přibývat. Nejrychlejší nárůst počtu nemocných přichází koncem listopadu a v prosinci, na přelomu roku pak obvykle hygienici vyhlašují chřipkovou epidemii, která končí na jaře.

Pili moč pro zdraví, teď chtějí naočkovat

Způsobuje demenci. Je v něm hliník. Je to jen trik farmaceutických firem. Tak mluvila o očkování proti chřipce ještě loni většina Čechů. Letos vzali ordinace útokem. A včeličku vyžadují i ti, kteří se hlásí k alternativní medicíně.

Chřipka je nebezpečná nemoc. To je fakt. Ale nebezpečná byla i loni, když pro ni většina Čechů měla jen pohrdavé označení »chřipečka«. Ani každoroční varovné kampaně nedokázaly v tuzemsku zvednout bídnou proočkovanost. Ta se stále držela okolo pěti procent. Letos je ale všechno jinak.

„Mám pacientku, pije vlastní moč, čte časopisy o alternativní medicíně. Léta mi přísahala, že očkování proti chřipce ona nikdy, nikdy. Letos už přišla bušit na dveře, žádá očkování proti chřipce, které stejně nejde sehnat,“ popsala na diskusním fóru praktická lékařka. A podobné zkušenosti mají i další doktoři ze svých ordinací. Pandemie koronaviru vyvolala strach i z dalších nemocí.

Vakcíny nejsou

Najednou by se Češi ochránit před chřipkou chtěli, ale vakcíny nejsou. Očkovací centra, která vakcíny v minulých letech nabízela ještě v prosinci, nemají už ani jednu. A to se reálně začne očkovat až v říjnu! Praktičtí lékaři zásoby mají, ale budou upřednostňovat rizikové skupiny pacientů. Situace nepřekvapila ani šéfku českých plicařů profesorku Martinu Vašákovou.

„Já jsem si říkala, že všichni ti odpírači očkování, kteří nechávali své děti v riziku tetanu, budou teď chtít očkovat. Je to takový typický »odzdikezdismus«,“ povzdechla si lékařka. Připustila ale, že do budoucna může současná situace přinést i něco pozitivního. Někteří lidé totiž ztratí z očkování proti chřipce obavy.

Jste riziková skupina?

Vakcíny, které si Česko vyjednalo u výrobců, by se měly přednostně dostat seniorům, chronicky nemocným, diabetikům nebo kardiakům. Ti patří do rizikových skupin, pro které je chřipka nejnebezpečnější.

Oběti i mezi slavnými

Chřipkový virus zabil už stovky milionů lidí. A mezi nimi i řadu slavných osobností. Podlehl mu třeba tvůrce periodické tabulky prvků Dmitrij Ivanovič Mendělejev (†72), francouzský básník Guillaume Apollinaire (†38) či český spisovatel Karel Čapek (†48).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wisz ( 26. září 2020 13:39 )

dá se se sehnat vpohode staci se jen poptavat

kahuja ( 26. září 2020 11:53 )

Na jaře museli nemocní covid19 několikrát podstupovat závěrečný negativní test a v izolaci byli celé týdny, i když už neměli žádné příznaky.Navíc odborníci tvrdili, že sedmý až desátý den nemoci je kritický, že se může vše zvrtnout do hodně špatna.
Nyní naopak odborníci tvrdí, že pokud již nemá nemocný covidem19 příznaky nemoci od 7 dne do dne desátého, je vyléčený a je pokládaný za zdravého.Test nemusí podstupovat . Kdo má nějaké příznaky mezi tím 7-10 dnem, ale den čtrnáctý je už fit, rovněž nemusí podstupovat test a je pokládán za zdravého .
Na to mají nějakou studii, nebo ti, co se vyléčili z covid 19 po 10 resp.14 dnech, jsou obyčejní bacilonosiči a roznášejí nákazu dál? Vždyť je NIKDO netestuje !!!
Pak se nedivím, že nyní nastupuje čhřipka . Letos tedy ne/překvapivě brzy , většinou je to konec října, listopad.

Na jaře jsme tedy vyhodili zbytečně miliardy

Covid_19 ( 26. září 2020 11:23 )

není jediný s chybnou diagnózou

jax123 ( 26. září 2020 10:59 )

hrdinové umírají první, s teplotou nad 38,5 několik dnů je dobré se poradit s lékařem, chodit tam nemusíte, existuje telefon a email

jax123 ( 26. září 2020 10:58 )

špatná diagnóza, doktor nepoznal zápal plic, pacient měl vysoké teploty, později byl zjištěný koronavirus v rodině, pacient zemřel v nemocnici, ale je evidován jako oběť zápalu plic...nebyl pozitivně testován

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa