Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Za porušení karantény tříletý trest: Žena s koronavirem jela taxíkem a šla do obchodu

Autor: ČTK - 
24. září 2020
21:30

Tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky uložil dnes Okresní soud v Novém Jičíně dvaatřicetileté ženě, která podle žalobce porušila karanténní pravidla nařízená kvůli jejímu onemocnění covidem-19. V době, kdy měla být podle hygieniků v izolaci, jela taxíkem do nemocnice vyzvednout matku a také se zastavila v obchodě. Uvedla to dnes Česká televize (ČT), podle níž je to první takový případ v Moravskoslezském kraji, který se dostal až k soudu.

Obžalovaná Renáta Gažová nařízení hygieniků, aby dva týdny zůstala doma, porušila v květnu. Hrozil jí tak až osmiletý trest vězení, protože pravidla nerespektovala v době nouzového stavu. „Společně s matkou se pohybovala na ulici před domem mezi dalšími lidmi. A to obě bez nasazených roušek,“ uvedl státní zástupce Aleš Boháč.

Policisté pro ženu přišli domů zřejmě po udání od sousedů. Soudkyně Ivana Šostáková uložený podmíněný trest odůvodnila mimo jiné tím, že informace poskytnuté hygieniky byly velmi rozsáhlé a nemusely být obžalované všechny zcela jasné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 25. září 2020 10:23 )

To by mělo platit provšechny i poslance,žadne vyjimky

kralovna-vsech-mori ( 25. září 2020 06:55 )

A zase jiný metr pro cigány.

kralovna-vsech-mori ( 25. září 2020 06:54 )

PPP150W ( 25. září 2020 04:51 )

Já bych se pozastavil nad tím, jak je posuzována soudy společenská nebezpečnost trestných činů a přihlédnutí k polehčujícím okolnostem. Víme o dvou souzených případech. V tom prvním se jednalo o krádež 5ti housek a byl završen pravomocným rozsudkem 1,5 roku nepodmíněně. V tom druhém padl podmíněný trest za vědomé šíření infekční choroby. Oba činy se staly v době nouzového stavu. V prvním případě se obviněný hájil, že kradl z hladu, což se dalo v jeho situaci akceptovat, ve druhém případě byl polehčující okolností fakt, že obžalovaná nemusela zcela chápat všechna nařízení. Jenže ta platí snad pro nás pro všechny. Mám tomu rozumět tak, že ta žena je negramotná a nesvéprávná a tato skutečnost je polehčující okolností? V tom případě bych rád viděl posudek psychologa. Nebo je to všechno jinak a zase se ukázalo, že zákony neplatí pro všechny stejně, protože by mohl být rozsudek považován za diskriminační? Ale od toho přece rozsudky jsou, aby gaunery omezily na jejich právech. Nebo jen některé?

Kopacka ( 25. září 2020 03:15 )

Americký publicista Del Bigtree na svém a dnes již smazaném YouTube kanálu The Highwire publikoval počátkem července záznam, ve kterém na svém synovi Everovi testoval měřící přístroj na detekci úniku CO2 z produkce taiwanské společnosti AZ Instrument Corp., kde s hrůzou zjistil, že již po několika sekundách má jeho syn v respirátoru třídy N-95 tak vysoké objemy CO2, které dalece překračují povolené normy ve směrnicích pro zdravotní bezpečnost a výkon práce. Pediatři upozorňují, že u malých dětí je jakákoliv forma zakrývání jejich úst vysoce nebezpečná, protože malé děti na 1. stupni a předškolního věku potřebují vysoký objem kyslíku po celý den pro zdravý vývoj mozku. Pokud však děti musí často anebo dokonce trvale během vyučování nosit roušky, a trvá to dny, týdny, nebo měsíce, může dojít k nezvratnému poškození vývoje mozku v důsledku neurální hypoxie. Roušky jsou cestou k tomu, jak si oslabit imunitu vdechováním toxinů, tedy CO2, aby člověk snadněji onemocněl na chřipkový, nebo laboratorně vylepšený koronavirus. To je přesně ten plán. Čím méně kyslíku v krvi a v mozku, tím slabší imunita a pravděpodobnější náchylnost k onemocnění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa