Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Koronakrize láme vaz samoživitelům. Lucie (28) musela prodat i hračky dětí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. září 2020
10:30
Autor: Nikola Forejtová - 
28. září 2020
05:02

Povinné roušky, preventivní uzavírání škol a krachující firmy. Obrázek současnosti, který nedá spát nejen podnikatelům, ale především  rodičům. Ty nyní tíží strach ze ztráty zaměstnání a z toho, jak si udržet střechu nad hlavou a plný žaludek. Skličující je situace v domácnostech samoživitelů. Maminka Lucie (28) musela prodat i hračky. Podle průzkumů dobročinných organizací jen pětina samoživitelů nyní dokáže splácet dluhy, které si během krize nasekali, a třetina z nich nyní nemá zaměstnání. Pomoc těmto lidem, ale i dalším chudším obyvatelům nabízí projekt Fandi mámám, který vymyslel dobročinnou aplikaci. 

Česká republika se potýká s druhou vlnou epidemie koronaviru. Vrací se přísnější hygienická opatření, opětovně se uzavírají některé podniky a krátkodobě také některé školy, ministr zdravotnictví Roman Prymula chce uzavřít střední školy, To komplikuje život především rodičům, kteří musí se svými ratolestmi zůstávat doma. Situace je skličující především pro samoživitele a samoživitelky. 

„Dírou do jejich rozpočtu byla zpočátku výše ošetřovného (60 % mzdy) a jeho pozdní vyplácení. Kvůli koronakrizi se zadlužila polovina samoživitelů a samoživitelek v Česku a pravidelně půjčky splácí asi pětina. Ještě v květnu přitom s dluhy žila jen třetina samoživitelů,“ upozorňuje Dagmar Vogtová z programu VašeVýživné.

Kamenem úrazu je pro řadu z nich půjčka. Bez ní by v začátcích krize neměli na nájem a základní potraviny. Nyní ale nemají možnost ji splácet. Podle průzkumu VašeVýživné je schopna své závazky plnit jen pětina z nich. 

Lucie: Musím prodávat hračky

Odhadem je u nás asi 200 tisíc samoživitelů. Už před krizí mělo 16 procent z nich příjmy jen do 10 tisíc korun, teď už se k nízkopříjmovým domácnostem řadí třetina. Vychází to z průzkumu Klubu svobodných matek.

Jednou z nich je i maminka Lucie (28), která vychovává dceru Natálku. Ta zmiňuje obrovskou zátěž začátkem školního roku. „To bylo 700 na zálohu na obědy, 500 družina, 1000 korun nové oblečení a boty, dalších 1000 korun na pomůcky a teď dalších 1000 korun na sešity,“ svěřila se Lucie.

Lucie se nyní obává každého návratu dítěte ze školy. V době, kdy se svěřovala se svým příběhem, zbývalo jí jen 270 korun na téměř týden. „Už nemám z čeho brát. Cenné věci jsem se snažila prodat a po dětech oblečení a hračky. Kvůli koronaviru je ale o to malý zájem,“ pokračuje Lucie. 

Pomoc přichází od organizací

Stát v době koronavirové krize podle organizací nenabízel žádnou speciální pomoc samoživitelům. „Stav nouze byl momentem, kdy měl stát podat pomocnou ruku. Pružněji a rychleji. Z našich průzkumů vyplývá, že by samoživitelé uvítali pomoc v podobě potravinových balíčků, příspěvku na bydlení, na léky apod. Pomoc by však měla přijít hned, ne opožděně, jak tomu bylo u vyplácení ošetřovného,“ říká Vogtová. 

Stát nicméně nabízí pomoc ve formě ošetřovného (které ale má značné zpoždění) a ve formě dalších státních dávek sociální pomoci. Řadí se k nim dávky mimořádné okamžité pomoci - tedy jednorázový příspěvek, kdy musíte žádost o dávku odůvodnit. Dále stát nabízí příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a přídavky na dítě. 

Vyjma příspěvků od státu si svobodné maminky mohou hledat pomoc u dobročinných organizací. Jak ale upozorňují experti, musí zahodit stud a o pomoc si říci. Nutno dodat, že osamocené nejsou jenom maminky. Ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková zmínila Blesk Zprávám, že máme v ČR kolem dvou procent tatínků samoživitelů. 

Nejde o pomoc finanční. Organizace nabízí především pomoc materiální. Úlevu přináší nákupem pomůcek do školy, zaplacením obědů případně nákupem nezbytného vybavení do bytu - třeba postele pro dítě. 

„Chcete oblečení? Daruji!“

Češi mají v povaze solidárnost. To se naplno ukázalo i během krize, kdy právě lidé sponzorovali své méně šťastné sousedy. Ve velkém přispívali charitě a mnoho z nich nabízelo své věci zdarma na sociální síti. „Ráda bych věnovala nějaké mamince oblečení pro holčičku, velikost 6-12 měsíců, a dětskou jídelní židličku. Jsem z Prahy 10, mohu vše někam dovézt po Praze, nebo i do okolí - i takové zprávy nám chodily,“ zmiňuje projekt Fandi mámám. 

Podobné zprávy přivedly Fandi mámám k nápadu. Nově se mohou lidé v hmotné nouzi, samoživitelé, senioři, ale i různé organizace pomáhající lidem se vzácným onemocněním obrátit pro pomoc prostřednictvím aplikace. „Pokud například charitativní organizace pomáhající seniorům bude potřebovat zajistit pro svého klienta zdravotní pomůcky, nebo pro svůj domov dezinfekci, přidá na FandiMatu pod profilem domova seniorů příspěvek, ve kterém zmíní, co potřebuje. A lidé, dárci, pak věci mohou nabídnout rovnou organizaci, vše si spolu jednoduše přes FandiMat domluví,“ vysvětluje fungování aplikace zakladatelka Fandi mámám Žaneta Slámová.

Osamělé maminy se také mohou přihlásit, představit svůj příběh a napsat, co přesně potřebují. Slámová k tomu dodává, že se díky tomu předchází i nevyžádanému daru. „Dárci se občas setkají s odmítnutím -  například když přivezli do dětského domova hračky, ale dětský domov je zrovna nepotřeboval. Pak bývají zklamané obě strany. A právě aplikace by podobným situacím měla předcházet - propojí konkrétní nabídku pomoci s konkrétním požadavkem potřebných,“ uvádí. 

Slámová Blesk Zprávám vysvětluje, že se do aplikace může přihlásit opravdu kdokoliv a nadále se pracuje na zdokonalování celé aplikace. „Chceme aby se poptávka setkávala s nabídkou. Pokud tak někdo bude nabízet kolo, ukáže se to tomu, kdo se po kole shání,“ objasňuje. 

Blesk Zprávy se ptaly, jak v aplikaci předcházet problémům zneužívání. I během krize se totiž různorodé organizace setkávaly s tím, že si o pomoc zažádá i ten, kdo ji nepotřebuje. „O tom samozřejmě víme. Nyní je možnost u konkrétních příběhů a organizací najít „nálepku“ ověřeno FandiMatem. Tedy potvrzení, že se opravdu jedná o člověka, který se nachází v hmotné nouzi,“ vysvětluje a jedním dechem dodává, že ale nechtějí, aby byli někteří lidé o pomoc ochuzeni, i když si ji zaslouží, ale jen nejsou v databázi. 

 

Video se připravuje ...
Další videa