Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pražané mají novou povinnost. Musí hlásit hygieně příjezd z rizikových zemí

Autor: ČTK, jim - 
16. září 2020
18:19

Od středy vzniká speciálně pro obyvatele Prahy nová povinnost. Podle webu Hygienické stanice Hlavního města Prahy musí e-mailem hlásit příjezd z rizikové země, kde hrozí podle úřadů nákaza covidem-19. Co všechno má e-mail obsahovat?

Hlásit se mají podle nařízení ministerstva zdravotnictví všichni, kdo přijedou ze zemí, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem. Musí pak nastoupit karanténu na deset dní, kterou můžou ukončit do 72 hodin od vstupu na území ČR negativním testem na covid-19.

Co v e-mailu nemá chybět

Hygienici upozorňují, že je nezbytně nutné údaje uvádět ve zřetelné formě a uvést adresu místa, kde budou pobývat v karanténě. „Bez takto zřetelně sdělených údajů není možné zpracovávat příslušné dílčí úřední kroky upravující karanténní či izolační opatření,“ uvedli pražští hygienici.

Dále musí být v e-mailu uvedené jméno, datum narození, kontakt, datum příjezdu a zemi, odkud přijeli. Hlášení navrátilci budou odesílat na adresu covid-hc@hygpraha.cz. 

Centrálně měl problematiku nahlašování příjezdů z rizikových zemí řešit elektronický formulář. Ministr Vojtěch v pondělí uvedl, že bude fungovat od příštího týdne.

Návrat ze Španělska

Seznam ministerstvo zahraničních věcí aktualizuje v pátek. V současné době se povinnost ze států Evropské unie týká návratů ze Španělska, u kterých je, nově včetně Kanárských ostrovů, nutná karanténa či negativní test na onemocnění covid-19. Situace se podle páteční aktualizace ministerstva zdravotnictví zhoršuje ve Francii, kam resort doporučuje cesty zvážit. Naopak už není nutná karanténa či test při návratu z Rumunska.

Ze seznamů bezpečných destinací ostatních zemí v posledních dnech mizí Česko. Omezení nebo povinné karantény či testy na covid-19 pro lidi z ČR nebo jen z Prahy platí v Belgii, Británii, Dánsku, Estonsku, ve Finsku, v Irsku, Maďarsku, Nizozemsku, Norsku, Slovinsku, Slovensku a Švýcarsku.

V úterý v Česku přibylo rekordních 1677 prokázaných případů nového typu koronaviru. Počty nově potvrzených případů stoupaly na nová maxima ve čtyřech dnech minulého týdne, dosud nejvíce jich bylo 1538 v sobotu. V Praze přibylo za úterý 372 případů, což je nejvíc od začátku epidemie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 16. září 2020 21:14 )

zase ta slova, formulář bude fungovat od příštího týdne, co asi soudruzi dělali od března? Stejně jako propojení praktických lékařů s hygienou, to prý také někdy začne fungovat. Proč jsme utratili stovky miliard? To musíme zase začínat bez vybavení, formulářů a výměny dat? Zase to odnesou zdravotníci a řadoví hygienici, těm všem navalí práci a prémie si rozdělí na ministerstvu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa