Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Po červené ze Slovenska chce Fiala Vojtěchovu hlavu. Opozice peskuje Babišovu vládu

Autor: ČTK - 
14. září 2020
19:35

Rozhodnutí Slovenska zařadit Česko kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země ukazuje, že situace je vážná a je potřeba ji řešit, sdělil předseda opoziční ODS Petr Fiala. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové za to může především podcenění přípravy na druhou vlnu nákazy ze strany ministerstva zdravotnictví a celé vlády. Opozice vybízí ke svolání Ústředního krizového štábu či respektování názorů odborníků na úkor PR.

Kabinet strávil měsíce, které měl v létě na přípravu, nicneděláním a sebechválou, sdělil ČTK Fiala. „Premiér se nám snažil namluvit, že jsme mistři světa v boji proti covidu-19, ministr zdravotnictví nedokázal řídit resort a teď sklízíme plody jejich neschopnosti,“ uvedl.

Další činy vlády podle něj musí vycházet z doporučení epidemiologů, ne od „marketérů z Babišova týmu“. „Jde opravdu o hodně. První, co by měl premiér udělat, je odvolat ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Zdravotnictví potřebuje kompetentní řízení a konečně svolat krizový štáb a naslouchat odborníkům,“ dodal.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík ČTK napsal, že vláda by měla urychleně svolat Ústřední krizový štáb. K obnovení jeho činnosti v posledních dnech vybízí ČSSD, premiér Andrej Babiš (ANO) je proti. „Premiér se musí přestat tvářit, že situace je nadmíru výtečná. Hrozí nám vážný zdravotní i ekonomický průšvih,“ uvedl.

Adamová: Slovákům se nelze divit, premiér lhal

Adamová ČTK napsala, že se Slovákům nelze divit. „Slovenští experti a politici se oprávněně nenechají konejšit slovy premiéra, že se v Česku nic neděje, ale realisticky nahlížejí situaci. A ta je už několik týdnů závažná a bude se ještě zhoršovat,“ varovala. Česko se podle ní z role premianta Evropy rychle stalo jednou z nejrizikovějších zemí. „Kvůli podcenění přípravy na druhou vlnu ze strany ministerstva zdravotnictví a celé vlády,“ dodala.

Na twitteru Adamová uvedla, že ze slovenského kroku plynou dvě informace. „Premiér lhal, když říkal, že to nehrozí. A Slováci na rozdíl od nás mají aktivovaný krizový štáb, protože nechtějí dopadnout jako my,“ napsala. K obnovení činnosti Ústředního krizového štábu vyzývají některé opoziční strany či koaliční ČSSD, Babiš je však proti. Roli štábu podle něj zastává vládní rada pro zdravotní rizika.

The_best_Babis ( 15. září 2020 05:17 )

Zabalit fešáka Fialu, nádherného narcistu s kopou titulů bez jediného úspěchu a přínosu pro ČR, pribalit dospělé děti z opozice piratu

E M ( 15. září 2020 00:56 )

už je mi z té opozice blujno a ještě tohle
http­s://a­eronet­.cz/new­s/pa­vel-novotny-odsunul-ceskeho-ministra-zahranici-tomase-petricka-bokem-a-prevzal-rizeni-zahranicni-politiky-napsal-cinskemu-ministru-zahranici-wangovi-sprosty-a-vulgarni-dopis-ktery-otiskla-dokonce/
oni se snad už úplně zbláznili. Lidi běžte k volbám a nevolte je. nebo skončíme moc a moc špatně

rubina ( 14. září 2020 22:28 )

opozice je jedna veliká žumpa. Bylo by fajn, kdyby si pamatovali, co řekli před měsícem. Já bych chtěl vidět v téhle nové situaci (pandemii) opozici ve vládě. OMG to by bylo. Piráti a TOP 09, Fiala

manatr ( 14. září 2020 22:19 )

Soudruh Babiš to vyřeší tak, jak to umí. Pěkně komunisticky. Prostě se zavede zákaz zveřejńování skutečných počtů.

Omasta ( 14. září 2020 21:31 )

Adam Vojtěch bude v dohledné době potrestán za porušování ústavy. Bylo by záhodno, kdyby mu také zakázali dávat lidi do karantény. Karanténa je způsob, vymyšlený zlodějama, jak zpomalovat a prodlužovat epidemii, aby jim bylo zaplaceno více předražených roušek a testů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa