„Zničilo to české gastro.“ Majitel restaurací v Karlíně vidí koronavirus hůř než povodně
Následky koronavirové pandemie ve formě vládních nařízení ovlivnily podnikatele po celém Česku. Mnoho z nich se navíc dostalo dokonce i do existenčních problémů. O své zkušenosti z nedávného období zákazů a omezení v gastroprůmyslu se pro Blesk Zprávy podělil Pavel Papazov, který se svým synem Filipem vlastní společně čtyři podniky v pražském Karlíně.
„Prakticky jsme málem zkrachovali,“ přiznává Papazov na úvod rozhovoru. V březnu musely stejně jako ostatní restaurace i ty jeho kvůli protiepidemiologickým opatřením zavřít. Jejich majitelé tak neměli žádné tržby či příjmy, ale složenky chodily dál. Elektřina, voda, plyn, pojistky, nájemné... to vše byly výdaje, které museli i nadále hradit.
Škody nejméně na rok
Papazov si myslí, že úplné uzavření restaurací zkraje koronavirové krize v Česku „zničilo gastronomii v tomto státě aspoň na rok dopředu“.
Navzdory tomu, že se v roce 2002 v karlínských podnicích během povodně usídlila vysoká voda až téměř u stropu, rozsah škod na restaurace kvůli koronaviru je podle majitelů mnohem větší.
Pravidelní hosté z kanceláří pracují z domova
„Aspoň tam byla vidina toho, že se ten Karlín opraví a vyčistí. Dnes žijeme v nejistotě – každý den poslouchám v televizi, kolik nám přibylo nakažených a nevíme, jestli se nám vrátí lidé do kanceláří,“ dodává k tomu Papazov. Zaměstnanci z okolních kancelářských budov představují velkou část jeho hostů, nyní ale značný počet z nich pracuje kvůli pandemické situaci z domova.
„Nevíme ani, jestli to skočí o jeden nebo o pět tisíc nakažených za den. Nebo jestli nepřijde pokyn, že to zítra máme zase zavřít. Ta nejistota je v tomhle mnohem horší, než to bylo za těch povodní,“ uzavírá Pavel Papazov.
Podívejte se na celou reportáž:
Problémy českých hospod byly součástí také debaty Blesku před krajskými volbami na téma Covid-19 a chudoba:
Hoď kamenem do stáda oslů a postižený se ozve