Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zničilo to české gastro.“ Majitel restaurací v Karlíně vidí koronavirus hůř než povodně

Video se připravuje ...
Autor: sova, Pavlína Horáková - 
13. září 2020
07:15

Následky koronavirové pandemie ve formě vládních nařízení ovlivnily podnikatele po celém Česku. Mnoho z nich se navíc dostalo dokonce i do existenčních problémů. O své zkušenosti z nedávného období zákazů a omezení v gastroprůmyslu se pro Blesk Zprávy podělil Pavel Papazov, který se svým synem Filipem vlastní společně čtyři podniky v pražském Karlíně. 

„Prakticky jsme málem zkrachovali,“ přiznává Papazov na úvod rozhovoru. V březnu musely stejně jako ostatní restaurace i ty jeho kvůli protiepidemiologickým opatřením zavřít. Jejich majitelé tak neměli žádné tržby či příjmy, ale složenky chodily dál. Elektřina, voda, plyn, pojistky, nájemné... to vše byly výdaje, které museli i nadále hradit.

Škody nejméně na rok

Papazov si myslí, že úplné uzavření restaurací zkraje koronavirové krize v Česku „zničilo gastronomii v tomto státě aspoň na rok dopředu“.

Navzdory tomu, že se v roce 2002 v karlínských podnicích během povodně usídlila vysoká voda až téměř u stropu, rozsah škod na restaurace kvůli koronaviru je podle majitelů mnohem větší.

Pravidelní hosté z kanceláří pracují z domova

Aspoň tam byla vidina toho, že se ten Karlín opraví a vyčistí. Dnes žijeme v nejistotě – každý den poslouchám v televizi, kolik nám přibylo nakažených a nevíme, jestli se nám vrátí lidé do kanceláří,“ dodává k tomu Papazov. Zaměstnanci z okolních kancelářských budov představují velkou část jeho hostů, nyní ale značný počet z nich pracuje kvůli pandemické situaci z domova.

„Nevíme ani, jestli to skočí o jeden nebo o pět tisíc nakažených za den. Nebo jestli nepřijde pokyn, že to zítra máme zase zavřít. Ta nejistota je v tomhle mnohem horší, než to bylo za těch povodní,“ uzavírá Pavel Papazov.

Podívejte se na celou reportáž:

Video  Restauratér Papazov nad vládními opatřeními kroutí hlavou. Zničilo to české gastro na rok dopředu  - Pavlína Horáková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Problémy českých hospod byly součástí také debaty Blesku před krajskými volbami na téma Covid-19 a chudoba:

Video  Roušky, peníze důchodcům a chudoba v Česku. Co zaznělo v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

SCHWARZENBERG ( 13. září 2020 12:32 )

Hoď kamenem do stáda oslů a postižený se ozve

bullshit ( 13. září 2020 12:15 )

Pokud víš že někdo neplatí daně, dej trestní oznámení. Bez důkazů je to jen výkřik do tmy. Voliči ANO tleskali svému guru jak zatočí s neplatiči daní. Ty je nyní díky EET platí, vše se tím zákonitě zdražilo ( přestali tedy "krást" )a stejně pi.č.u.jí. Tak co vlastně chcete ??

bullshit ( 13. září 2020 12:10 )

maxipes-fík - nenapsal bych to lépe. kaki asi netuší nic o paritě kupní síly a tak srovnává nesrovnatelné. V 70. jím vychvalovaných létech jsem bral 1400,-kč a chodil do práce i v sobotu. V 80. létech jsem kupoval barevnou tv za 16000,- a čekal na Simsona před Mototechnou 4 dny. Otec čekal na Trabanta 8 let. Tak kaki s tou chválou pomalu. Kdo někdy nakoukl zadem do hospody jistě viděl jaká je to dřina a pakárna. Za sebe bych určitě neměnil, na.s.rali jim EET, 4 jiná DPH atd, atd. Od hadráku se úroveň pohostinství značně zdvihla a zlepšila, o tom snad žádná...

krapotkin ( 13. září 2020 12:00 )

České gastro nezničil virus, ale nenažranost hospodských, na talířích minimální porce (dá se říct, že dostanete pouze umazaný talíř od jídla), přemrštěné ceny.

kralovna-vsech-mori ( 13. září 2020 10:31 )

Před patnácti lety levný nábytek z Polska zlikvidoval naše čalouníky a výrobce nábytku. A zlikvidovali je navždy, ne na jeden rok. A nekvičeli, šli dělat něco jiného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa