Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump zlehčoval pandemii koronaviru naschvál, odhalil slavný novinář. Biden: Zločin

Autor: ČTK - 
10. září 2020
09:40

Prezidentský kandidát demokratů v listopadových volbách Joe Biden uvedl, že chování prezidenta Donalda Trumpa v době pandemie nemoci covid-19 hraničí se zločinem. Učinil tak v reakci na Trumpovo přiznání, že vědomě zlehčoval hrozby plynoucí z koronaviru. Ve čtvrtek o tom informovala agentura DPA.

„Chtěl jsem to vždycky zlehčovat. Pořád to rád zlehčuju, protože nechci vytvořit paniku,“ řekl prezident 19. března novináři Bobu Woodwardovi v rozhovoru pro jeho knihu, která má vyjít příští úterý a jejíž úryvky se dostaly do amerických médií. Na začátku února přitom Trump v jiném rozhovoru zdůrazňoval, že koronavirus je „smrtící záležitost“, „více smrtící než třeba vážná chřipka“. Před veřejností se ovšem v březnu vyjadřoval jinak.

Biden ve středu večer (ve čtvrtek nad ránem SELČ) prohlásil v televizi CNN, že Trumpovo počínání v souvislosti s koronavirem je „odporné“. Zatímco prezident podle něj věděl o skutečném nebezpečí nákazy, sám si ani nenasadil roušku. „Je to téměř zločin,“ řekl Biden. Trumpovi podle něj „šlo jen o to, zajistit, aby neklesl akciový trh a jeho bohatí přátelé nepřišli o peníze“, uvedl bez důkazů či bližších podrobností.

Biden prezidentovi dále vyčetl, že před koronavirem kapituloval. „Vůbec nic neudělal,“ a jeho počínání je důvodem, „proč nemáme důvěru v jeho vedení“.

Trump: Jsem vůdce a nechci vidět paniku

Trump svůj postoj ke koronaviru znovu obhajoval ve středu v televizi Fox News. „Jsem vůdcem této země a nechci vidět paniku,“ řekl. Podle něj se jeho dobré vůdcovství naopak projevilo včasným zákazem vstupu do země osobám z Číny a Evropské unie, čímž údajně zachránil mnoho životů. „Odvedli jsme neskutečnou práci,“ pochválil krizový management své vlády.

Mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová ve středu řekla, že Trumpova tehdejší prohlášení zlehčující povahu pandemie měla za cíl šířit důvěru a klid v čase těžkých výzev. „Prezident nikdy o covidu americké veřejnosti nelhal,“ prohlásila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SCHWARZENBERG ( 10. září 2020 20:48 )

Zase překroucené. Prezident nemůže dělat paniku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa