Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Neuvěřitelná cesta během pandemie: Fenka Pip urazila 16 tisíc kilometrů, aby se vrátila domů

Autor: Darina Jíchová - 
3. září 2020
20:49

To, že pes je často nejen „nejlepší přítel člověk“, ale mnohdy i plnohodnotným členem rodiny, ukázali Eilbeckovi z Austrálie, kteří byli kvůli pandemii koronaviru nuceni nechat svoji fenku Pip ve Spojených státech, přes 16 tisíc kilometrů od domova. Po dlouhých měsících odloučení a krkolomné cestě za svými páníčky se Pip konečně vrátila domů. Příběh přinesla stanice CNN.

Když v březnu dostali Zoe a Guy Eilbeckovi výzvu k návratu domů kvůli koronaviru, plavili se zrovna svými se syny Camem a Maxem na sportovní jachtě. Australská vláda je a další cestovatele urgovala, aby se kvůli šířícímu se koronaviru urychleně vrátili domů, než se zavřou hranice. Rodina měla na palubě i svého milovaného jezevčíka.

Rodina zakotvila u ostrova Hilton Head Island v Jižní Karolíně a měla v podstatě 48 hodin na to, aby se sbalila a odletěla zpátky do Austrálie. Nicméně protože jejich vláda zpřísnila pravidla pro dovoz a převoz domácích mazlíčků, věděli, že malá Pip s nimi v takové rychlosti domů nemůže. Zoe Eilbecková se spojila s kamarádkou a zajistila, že u ní pes může zůstat.

Netušili, že odluka potrvá 5 měsíců

„Mysleli jsme, že se s ní maximálně do 6 týdnů zase uvidíme,“ podotkla Australanka. S touhle myšlenkou odletěli domů, netušili, že svět se kvůli nákaze na několik měsíců úplně zastaví a jejich znovu shledání proběhne až za 5 měsíců.

Australská rodina se v roce 2016 vydala na svoji plavbu, při zastávce na Sicílii v roce 2018, zhruba v polovině své plánované cesty, se ujali fenky, která rychle přivykla životu na jachtě a stala se nedílnou součástí posádky a rodiny. „Věděli jsme, že Pip bude muset na 10 dní do karantény, taková jsou pravidla přepravy psů. Měli jsme perfektní plán, že ji z USA dostaneme na Vanuatu a odtud do Sydney,“ vypověděla Eilbecková.

Koronavirus v Austrálii: Fenka Pip se po 5 měsících vrátila ke svým páníčkům. Koronavirus v Austrálii: Fenka Pip se po 5 měsících vrátila ke svým páníčkům. | Instagram/NoPlansJustOptions

„To samozřejmě nevyšlo,“ dodala žena. Popsala, jak 27. března vezla Pip ke své kamarádce Lynn Williamsové do Severní Karolíny. „Pip se z lodi dostala na bizoní farmu,“ řekla Eilbecková. Jenže tady fenčino dobrodružství teprve začíná, Williamsová měla na farmě už dva psy a Pip musela bohužel pryč, proto jí našla dalšího opatrovníka.

Pip putovala z rodiny do rodiny

Jezevčíka se tedy ujala Ellen Steinbergová z města Hillsborough v Severní Karolíně. „Na inzerát jsme odpověděli tři, Pip si sama měla rozhodnout, s kým z nás půjde,“ sdělila stanici CNN Steinbergová, která nakonec „konkurz“ vyhrála.

„Slyšela jsem o australské rodině, co žije na lodi. Dozvěděla jsem se, že tu nechali svého psa a odletěli do Austrálie. Okamžitě jsem si o nich vytvořila svůj názor, nebyl moc lichotivý,“ přiznala žena. „Ale pak jsem se s nimi spojila a porozuměla jejich dilematu. Předtím jsem neznala všechny podrobnosti jejich příběhu,“ navázala.

Eilbeckovi se od svého návratu domů neúnavně snažili Pip co nejdříve dostat do Sydney. „Byly to mraky papírování, nevěděli jsme, jak neuvěřitelně složité je dostat psa z USA do Austrálie,“ Eilbecková doplnila, že si každý den rovněž volali se Steinbergovou, aby rodina mohla vidět svého miláčka. „Už na lodi jsem Pip hodně fotila a snímky dávala na instagram, naše děvče má docela fanklub,“ odhalila Australanka.

Jedna komplikace za druhou

„Rychle jsme si uvědomili, že se kvůli restrikcím doma i v zahraničí nebudeme moc pro Pip vrátit a že tu dlouhou cestu domů bude muset absolvovat sama. Celé se to víc a víc komplikovalo. K exportu psa z USA musíte získat prohlášení od amerických úřadů, že pes je v dobrém zdravotním stavu a že absolvoval příslušné testy potvrzující, že nemá vzteklinu,“ vysvětlila Eilbecková.

„Takové potvrzení vydával úřad v New Yorku, jenže ten byl v tu dobu totálně uzavřený, protože tam bylo epicentrum nákazy. To byla jedna z prvních překážek,“ uvedla. Snadné to neměla ani Steinbergová, ta téměř denně chodila s Pip k veterináři na testy a očkování, aby pes splňoval všechny náležitosti pro odlet do Austrálie.

Když už konečně měli schválené všechny dokumenty, přišla další rána – australské aerolinky Qantas oznámily, že na dobu neurčitou ruší transport psů do země. Eilbecková zjistila, že do Sydney Pip dostane leda přes Nový Zéland, kde dokonce působí zvířecí dopravní společnost Jetpets. Mezitím v USA Pip opět změnila opatrovníka, musela se jí ujmout Stayey Greenová, protože Steinbergová jela za rodinou.

Koronavirus v Austrálii: Fenka Pip se po 5 měsících vrátila ke svým páníčkům. Koronavirus v Austrálii: Fenka Pip se po 5 měsících vrátila ke svým páníčkům. | Instagram/NoPlansJustOptions

„Bála jsem se, že pejska už nedostanu zpátky.“

„Stacey je Ellenina dobrá kamarádka, když viděla Pip, okamžitě se do ní zamilovala a já se bála, že našeho pejska už nedostanu zpátky,“ povzdechla si Eilbecková. Nicméně Greenová dostala fenku do Los Angeles, odkud měla letět do Aucklandu, jenomže její let byl neustále rušen nebo odkládán.

Greenová se v červenci spojila s nadací na záchranu psů The Sparky Foundation, jejichž dobrovolnice Melissa Youngová se nabídla, že pejska vezme do Los Angeles a že se postará se o to, aby odletěl do Aucklandu. Youngová svůj úkol zdárně splnila a Pip se dostala do péče zaměstnanců společnosti Jetpets. Ti měli 24 hodin na to, aby zkontrolovali, zda má Pip všechny potřebné dokumenty.

Cesta domů

Eilbeckovi, Steinbergová, Greenová a Youngová se modlili, aby všechno dopadlo dobře. „Seděli jsme u radaru a doufali jsme, že letadlo odletí,“ vzpomíná Eilbecková. Přání se jim splnilo a Pip 24. července dorazila na Nový Zéland, kde strávila jednu noc a pokračovala dál do Melbourne. „Tam ji čekala klasická 10denní karanténa a pak v pondělí 3. srpna měla konečně dorazit do Sydney,“ pokračovala Eilbecková.

„Jenže stát Victoria pak zpřísnil restrikce a hranice mezi ním a Novým Jižním Walesem se uzavřely. Můj bratr Rob, který žije v Melbourne, se uvolil, že se nám na pár dní o Pip postará. Zabookovali jsme 4 lety do Sydney, ale všechny je zrušili,“ příběh Pip a její rodiny se v tu chvíli dostal do tisku a psala o něm většina australských deníků.

Návrat na moře je v nedohlednu

Pomoc nakonec nabídly aerolinky Virgin Australia a přepravily fenku do Sydney, ta se 11. srpna po 5 měsících konečně shledala se svými páníčky. „Bylo to dost emotivní. Nejvíc jsme se báli toho, že na nás za tu dobu zapomněla,“ svěřila se Eilbecková. „Když ale slyšela naše hlasy, okamžitě k nám běžela. Je skvělé, že ji máme zpátky u sebe. Celá posádka je zpátky pohromadě,“ radovala se Australanka.

„Ano, vím, že je jenom pes, ale pro nás ne,“ doplnila, že celá rodina ze Sydney přesídlila na ostrov Scotland Island a pokračuje ve svém „lodním a vodním“ stylu života, nicméně děti se musely vrátit do školy. Jediné, co rodině chybí ke štěstí, je jejich jachta, která stále kotví u amerických břehů. Se zármutkem se ji rozhodli prodat. „Na moře se zase vrátíme, ale až tak za pár let,“ slíbila Eilbecková.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa