Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Berlín se připravuje na „mega demonstraci“ i proti rouškám: 3000 policistů a strach z násilí

Autor: ČTK - 
28. srpna 2020
21:47

Policie v Berlíně se připravuje na možné násilí při ohlášených víkendových protestech proti koronavirovým opatřením. Aktivisté odmítající restrikce vyzvali na sociálních sítích lidi v celé Evropě, aby se ozbrojili a připojili se k nim během demonstrace v německém hlavním městě, informovala v pátek agentura Reuters.

V berlínských ulicích bude více než 3000 policistů, z nichž 1000 budou posily z dalších spolkových zemí. V případě nutnosti budou nasazena i vodní děla, varovala policie.

„Tuto otevřeně vyjádřenou ochotu k použití násilí vůči úřadům vnímáme jako něco zcela nového,“ řekl novinářům berlínský policejní viceprezident Marco Langner. Velitel zásahu Stephan Katte nicméně možnost vypuknutí násilí hodnotí jako „spíše nepravděpodobnou“, uvedla agentura DPA.

Demonstraci řešil i soud

Odpůrce vládních restrikcí kolem koronaviru rozlítilo středeční rozhodnutí Berlína zakázat na sobotu plánovanou demonstraci. Vedení metropole svůj krok odůvodňovalo tím, že lidé na předchozích protestních shromážděních nedodržovali základní preventivní opatření proti šíření nákazy, jako je nošení roušky či udržování společenského odstupu.

Aktivisté z pravicově populistického uskupení Querdenken 711 (Nekonvenční myšlení) se kvůli zákazu obrátili na soud, který v pátek rozhodl, že zákaz odporuje německé ústavě. Město uvedlo, že se proti verdiktu odvolá.

Přijedou lidé z celé Evropy

Demonstranti se chystají sjet do Berlína nejen z celého Německa, ale také ze zemí, které Německo nedávno zařadilo na takzvaný červený seznam oblastí s vysokým rizikem koronavirové nákazy - Španělska, Francie či Belgie. Podle policie se tím zvyšuje riziko dalšího šíření nákazy.

„Jsou to lidi, kteří odmítají koronavirová opatření, tudíž se domníváme, že si v posledních měsících nedávali absolutně žádný pozor,“ řekla policejní prezidentka Barbara Slowiková.

Pořádkové síly počítají s účastí až 22 000 demonstrantů, přičemž se očekávají i protidemonstrace příznivců krajní levice.

Video  Tisková konference o cestování do Francie a Chorvatska  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

blackpav ( 29. srpna 2020 07:46 )

nebudu takový hovado jako vy ale upřímně vám přeji aby jste se toho zaprděnýho důchodce aspoň dožil a mladí vám to dali jasně najevo že jste přítěží a zbytečný

PPP150W ( 29. srpna 2020 07:38 )

Nejde o vaše přežití, ale o ty ostatní. Ty chrání vaše rouška mnohem víc, než vás samotného, takže váš názor je trochu sobecký.

PPP150W ( 29. srpna 2020 07:36 )

Možná vám unikl drobný detail. V Bělorusku jde o něco zcela jiného a se zcela jiným řešením vládních ozbrojených složek. Ale to je vám asi jedno, že?

PPP150W ( 29. srpna 2020 07:32 )

I vy budete důchodce, tušíte to? Budete i potom psát tato "chrabrá" slova na svou vlastní adresu?

fotrpjotr ( 29. srpna 2020 05:10 )

Počítám,že na ČT se pokojných demonstrantů proti vládě nezastanou,jako v případě rebelů v Bělorusku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa