Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další rána pro Chorvatsko: Moře zaplavily výkaly, úřady zavřely oblíbené pláže

Autor: Nikola Forejtová - 
23. srpna 2020
08:20

Vedle koronavirové epidemie se Chorvati potýkají s dalším zamořením. Na šesti plážích u města Dubrovník bylo zjištěno, že je moře zamořeno výkaly. Potíže jsou i na ostrově Korčula, informují místní média. Lékaři varují, že kontaminovaná voda je nebezpečná hlavně pro malé děti.

Chorvaté byli donuceni uzavřít šest pláží u města Dubrovník. Důvod? Moře je v současnosti zamořeno stolicí. „Podle výsledků analýzy bylo zjištěno, že moře přesahuje mezní hodnoty pro mikrobiologický parametr Escherichia coli. Odběr vzorků bude opakován, dokud se nezastaví znečišťování. Koupání se nedoporučuje,“ varuje chorvatský Ústav veřejného zdraví. O nepříjemnosti na plážích informovala tamní média.

Zmíněná Escherichia je běžný „obyvatel“ lidských střev. Její přitomnost tak odhaluje fekální znečištění. Problémy s koupáním společně se stolicí mají i u ostrova Korčula. Na pláži v hotelu Park byla 11. srpna detekována fekální kontaminace, která se 14. srpna rozšířila na sousední městskou pláž Banje. Podle dosavadních informací je problém způsoben potrubím a odpadními vodami. 

Voda kontaminovaná fekáliemi je zvlášť nebezpečná pro děti, které mohou onemocnět impetigem. Je to extrémně nakažlivé onemocnění způsobené streptokokovými nebo stafylokokovými bakteriemi. „Malé děti jsou zvlášť náchylné. Jejich pokožka je citlivější, takže se bakterie snáze množí. Jde o hnisavý zánět povrchové vrstvy kůže,“ vysvětlila chorvatská dermatoveneroložka Vesna Lamerová.

Prozatím jsou kvůli fekáliím uzavřeny pláže Sumartin Bay, Vis 2, Šulić, Danče, Hotel Bellevue a Hotel Rixos. Ve středu ale na pláži byla podle serveru Dnevnik.hr kontaminace i viditelná. Ve vodě plaval například i toaletní papír.

Chorvatsko kvůli restrikcím bojuje letos o každého turistu a dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější dovolenkové ráje Čechů. V posledních týdnech i tam roste počet nově nakažených koronavirem.

Video  Chorvatsko po 1. vlně pandemii koronaviru: Pláže volné, polojasno a mizící obavy  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

SCHWARZENBERG ( 23. srpna 2020 20:02 )

Pár zatrpklých srbů a srbofilů v diskusi pořád nemůže zapomenout nakopaný zadky od generála Gotoviny a jsou bez sebe vzteky že Chorvatsko má pořád ještě velice úspěšnou sezonu a oni v Bělehradě z toho neuvidí ani cent. Chudáčkové jako Rajko Doleček.

SCHWARZENBERG ( 23. srpna 2020 19:56 )

Co to je ta jugoška ?

gigon ( 23. srpna 2020 19:05 )

Zaterix:Ty si syn stareho vola pitomec hnupe

gigon ( 23. srpna 2020 19:02 )

přesně

gigon ( 23. srpna 2020 19:01 )

Ty si syn stareho vola pitomec hnupe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa