Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prudký nárůst nakažených v Evropě. „Vraťte karanténu,“ vyzývá státy unijní úřad

Autor: ČTK - 
11. srpna 2020
07:55

Evropské země, které po uvolnění drastických opatření zažívají nepříznivý vývoj epidemie covidu-19, by měly zvážit opětovné zavedení vybraných restrikcí, aby se předešlo výraznějšímu zhoršení situace. Uvedlo to Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), což je agentura EU zabývající se infekčními chorobami. Ve svém hodnocení hovořila o „skutečném vzestupu“ nákazy v částech Evropy.

Ve shrnutí svých nových doporučení ECDC nejmenuje konkrétní státy, s rostoucími počty nových nákaz se ovšem aktuálně potýkají mnohé země EU. Prudký nárůst denních statistik je hlášen z Polska i Španělska, jen o něco lépe je na tom Dánsko či Francie. Na úrovni celé EU bilance nákaz každý den narůstá o 10 000 až 15 000, což jsou stále výrazně nižší čísla než při dubnovém vrcholu, oproti stavu z přelomu jara a léta jsou ale přírůstky dvoj- až trojnásobné.

„Jakkoli mnohé země momentálně provádí testy i u mírných a asymptomatických případů, což má za výsledek nárůst hlášených případů, máme zde skutečný vzestup případů v několika zemích v důsledku uvolnění opatření týkajících se omezení kontaktů,“ soudí ECDC.

„Další nárůsty ve výskytu covidu-19, s ním spojených hospitalizací a úmrtí lze zmírnit, budou-li včas obnovena či posílena dostatečná kontrolní opatření,“ pokračuje analýza. Zemím se zhoršující se epidemickou situací autoři doporučují „zvážit obnovení vybraných opatření při uplatnění postupného a udržitelného přístupu“. ECDC při tom zdůrazňuje význam vyhodnocování rizika na lokální úrovni.

Lidé přestávají být na pozoru

Odborníci už na jaře v čase plošných omezení pohybu předesílali, že v boji proti koronaviru by se mohly pravidelně střídat etapy s relativně volnými karanténními režimy a období přísnějších restrikcí. Přední expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan v úterý uvedl, že teplé počasí podle všeho nebrzdí šíření nákazy a že přenos viru v populacích znovu nabere na obrátkách, pakliže úřady ve svém úsilí povolí. Vlády v západní Evropě i jinde podle Ryana musí na nová ohniska covidu-19 reagovat neprodleně.

ECDC věří, že státy jsou momentálně na zvládnutí nákazy lépe připraveny, neboť disponují „sledovacími systémy“ či kapacitami na testování potenciálních nakažených. Agentura ale zároveň upozorňuje na možnost, že s přibývajícím časem klesne ochota obyvatel řídit se nastavenými pravidly.

„Je přirozené, že lidé začnou být unavení a sníží se dodržování opatření ohledně veřejného zdraví. Snahy o vysvětlování rizika by měly být šité na míru změnám v lokální situaci, dále je potřeba kontinuální šíření zpráv připomínajících obyvatelstvu, že virus SARS-CoV-2 bude v komunitách dál cirkulovat a že by měli činit každodenní opatření ve snaze omezit potenciální riziko,“ píše ECDC.

Video  Maďar o návratu roušek: Na podzim to bude nutnost, jinak zahltíme systém.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 12. srpna 2020 19:14 )

Jistě. Více jak 50% nárůst, jenže to je problém statistiky z malých čísel, takže z toho nelze dělat závěry.

BoziMilda ( 12. srpna 2020 13:12 )

Jděte s počtem nakažených do hajslu. Řekněte nám, až bude stoupat počet nemocných, ale opravdu nemocných, nějaké rýmičky si nechte od cesty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa