Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sexuální asistentky o pandemii koronaviru: Doba stresu, odpočinku i vibrační vaginy

  • Autor: ula - 
    8. 8. 2020
    05:30

    Před pěti lety se v Česku poprvé objevil pojem sexuální asistence. Pět žen prošlo školením, aby pomáhaly se sexualitou lidem tělesně a mentálně postiženým a seniorům. Postupně se počet sexuálních asistentek zvyšoval, vyškoleni byli i muži. Organizace Freya, která sexuální asistenty a asistentky školí, rozjela poradenství v oblasti sexuality a vztahů lidí s postižením. Plány na další osvětu v sociálních zařízeních přerušila pandemie koronaviru. Jak zasáhla sexuální asistentky, asistenty a hlavně jejich klienty?

    Lucie Šídová, výkonná ředitelka organizace Freya, stála před pěti lety u zrodu sexuální asistence v Česku. Jak řekla Blesk Zprávám, pandemie koronaviru zasáhla značně jejich organizaci, která přišla o velkou část vlastních příjmů.

    „V březnu, dubnu a květnu máme nejvíce školení a ta byla samozřejmě zrušena. Také nás na konci března čekala stáž v Norsku, kterou jsme museli zrušit. Dodnes nemáme kompenzaci za nakoupené letenky. V dubnu měl být také zahájen náš velký projekt, který je zaměřen na hledání nejoptimálnějšího řešení práce se sexualitou v sociálních zařízeních. Realizaci projektu jsme museli posunout,“ uvedla Lucie Šídová.

    Na druhou stranu přiznává, že se tým naučil pracovat v online prostředí. „Odborné sociální poradenství jsme poskytovali dál, ale zájem o něj klesl, protože lidé řešili asi jiné věci. Někteří z nás se zapojili do projektů, které nabízely krizové poradenství zdarma lidem v krizi,“ dodává Šídová s tím, že sexuální asistentky a asistenti přerušili svoji činnost. Tím trpěli hlavně klienti.

    Rady s erotickými pomůckami, ale kamarádství ne

    „Klienti se ozývali, a to hlavně asistentkám/asistentům. Měli zájem být v kontaktu, povídat si, někteří potřebovali najít vhodný nástroj na uspokojení svých sexuálních potřeb, takže asistentka poskytla poradenství v oblasti erotických pomůcek. Cítili osamocení, sociální izolaci,“ přibližuje prožívání pandemie koronaviru klientů Šídová.

    Nejčastěji se klienti ptali, kdy už začne sexuální asistence fungovat, podle Šídové chtěli nějakou naději. „Vždy je dobré si zvědomit, že to je jen na čas a tato situace skončí. Potřebovali naději ve změnu. Někteří se také cítili zoufalí, asistence jim velmi chyběla, některým pomáhá k uvolnění a ke snížení napětí v těle,“ zmínila Šídová.

    „Musím ale říci, že asistentky/asistenti zde nemohou fungovat jako kamarádky/kamarádi, a proto odesílali klienty/klientky na krizové a poradenské linky, kterých bylo v této době mnohem více než obvykle a byly zdarma, pokud cítili, že ten člověk tuto pomoc potřebuje,“ připojila výkonná ředitelka organizace Freya.

    Asistence je nastavena tak, že každý asistent či asistentka nesmí mít zdroj příjmů pouze z asistence. „Takže mají i druhou práci a ta je živila, či využili možnosti výplaty ošetřovného a dalších, které nouzový stav nabízel. Bohužel, ale tím, že asistenci nemohli poskytovat, o část příjmů přišli,“ dodala Šídová.

    A potvrdily to i některé asistentky. Každá ale pandemii prožívala jinak. Přečtěte si jejich zkušenosti.

  • 1.Doba plná stresu pro samoživitelku

    „Bohužel i můj hlavní zdroj příjmů jako OSVČ byl pozastaven a o to to byla doba složitější a plná stresu, existenčních problémů, jelikož jsem samoživitelka. Po pěti týdnech od 14. března svitlo světýlko naděje a stát vypomohl, tak jsem za to byla moc ráda,“ svěřila se Blesk Zprávám jedna z asistentek. Na druhou stranu i když klienti toužili po kontaktu, asistence se po rozvolnění prý rozjíždí velmi pomalu.

    „Má dedukce je, že klienti se asi bojí či šetří peníze na horší časy, jelikož vláda a některá media stále straší. Oproti minulému roku, počet asistencí touhle dobou byl více jak dvojnásobný. Ty skoro tři měsíce nečinnosti jsou znát. Dopady opatření ohledně covidu -19 tu jsou a jistě ještě nějakou dobu a budou dopadat na více pracovních činností, nejen na naši,“ myslí si žena.

  • 2.Klienty jsem musela uklidňovat

    „Většina mých klientů je osamělá v normálním životě, takže nouzový stav to u nich nijak nezhoršil. Toužili po klasickém kontaktu, který však nebylo možno poskytnout. Asistence jim tedy citelně chyběla a všichni se těšili, až se zase obnoví,“ říká další asistentka.

    „Lidé zdraví mají většinou možnost čerpat informace z více zdrojů, posuzovat, hledat, kriticky přemýšlet. Většina mých klientů je odkázána na televizi, internet, případně osobní kontakty, které ale při pandemii nefungovaly. Takže z médií se na klienty hrnuly často protichůdné informace. Naše vláda se snaží ovládat lidi pomocí strachu. V některých případech, se jí to bohužel povedlo,“ svěřuje se další asistentka, pro kterou bylo největší výzvou klienty uklidňovat a naučit je respektovat pravidla, která pomáhají proti šíření koronaviru. 

    „Finančně mne výpadek asistence nijak neomezoval, spíše mi chyběl kontakt s klienty a kontinuita naší spolupráce, v případě stálých klientů. Při dlouhodobější spolupráci, dochází k posunu a pokroku, pandemií se trochu zbrzdil,“ doplňuje asistenka.

  • 3.Asistence je pro mě koníčkem, ne zaměstnáním

    Další asistentka zůstala s klienty v kontaktu online, uskutečnila si pět videohovorů.

    „Klientům jsem doporučovala najít si nějakého koníčka a obrátit se na dobrovolnické organizace, které zajišťovaly nejen nákupy, ale často i možnost si s někým popovídat,“ přibližuje s tím, že to byla právě ona, kdo pomáhal klientovi vybrat erotickou pomůcku. „Zvítězila vibrační umělá vagina, snad slouží dobře,“ doufá asistentka.

    V době krize se věnovala rodině, relaxovala, pracovala. „Sexuální asistence je mým koníčkem, nikoli zaměstnáním. Během krize jsem měla čas vylepšit prezentace z oblasti sexuality,“ uzavírá žena.

  • 4.Měsíc jsem prospala

    „Když byl vyhlášen nouzový stav, tak jsem byla veleštastná. Prospala jsem celý první měsíc a jen odpočívala. Až ten druhý jsem si začala říkat, co asi budu dělat. A třetí měsíc už jsem jezdila pomáhat na farmu,“ přiznává další asistentka s tím, že jí brigádničina velmi pomohla finančně i psychicky. Klienti se jí ozývali, za některými vyrazila hned po ukončení restrikcí. Do budoucna hodlá více odpočívat.

  • 5.Klienty jsem musela odříkat

    „Protože mám i jinou práci, přerušení asistence mi tolik nevadilo. Hlavně ze začátku, jsem byla ráda, že si mohu odpočinout. Schůzky jsem musela rušit já, protože klienti s nimi dále počítali,“ svěřuje se další žena. „Už při rozvolňování protikoronavirových opatření se klienti začali ozývat a já je musela odříkat,“ doplnila, ale zároveň potvrdila, že asistence se i tak znovu rozjíždí velmi pomalu. 

  • 6.Co se chystá? Kurz pro sexuálně obtěžované pečovatelky

    Podle Šídové pandemie naučila organizaci používat online nástroje, byly zavedeny webináře pro veřejnost.

    „Připravujeme nový kurz pro sexuální asistenty/asistentky, tak uvidíme, zda se nám ho podaří v příštím roce otevřít. Také chystáme nějaké projekty a nyní čekáme, zda budou podpořeny. Máme nový kurz pro pečovatelky a je zaměřen na to, jak se bránit, pokud se ve své práci setkávají se sexuálním obtěžováním, co dělat, jak se zachovat,“ přiblížila Šídová plány organizace.

    „Ve spolupráci s Centrem paraple připravujeme knihu „Ano, můžeme!“ o sexu lidí po poruše míchy, která by měla vyjít na podzim. A také budeme mít v rámci Bienále ve Věci umění 2020 workshop s názvem Samota jako vnitřní zdroj,“ dodala Šídová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa