Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Epidemiologové řekli Vojtěchovi názor na zpřísnění opatření. Ministr chystá oznámení

Aktualizováno -
23. července 2020
16:03
Autor: ČTK - 
23. července 2020
12:30

Pokud budou v Česku zavedena nová plošná opatření kvůli zvyšování počtu nových případů nákazy novým koronavirem, budou platit od pondělí. Ve čtvrtek to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). O případných opatřeních diskutuje s epidemiology, rozhodnutí oznámí dnes večer. Podle Vojtěcha nehrozí vyhlášení nouzového stavu nebo podobně restriktivní opatření. Není potřeba ani obnovit činnost Ústředního krizového štábu, uvedl. To ale obratem zpochybnil ministr vnitra a poslední šéf štábu Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého je situace alarmující. Premiér Andrej Babiše (ANO) řekl, že nová opatření by ve skutečnosti mohla začít platit už v pátek.

Poslední dva dny byly počty nových případů onemocnění covidem-19 vyšší než 200, což je nejvíce od konce června. Nejvyšší je také aktuální počet nakažených, podle ministra může být ale chyba v datech.

„Uděláme všechno pro to, abychom situaci zvládli bez nějakých zásadně omezujících opatření typu omezení volného pohybu nebo zavírání obchodů či restaurací. Spíše to budou opatření preventivní,“ řekl Vojtěch.

„Plošná opatření teď diskutujeme s epidemiology a zítra bych chtěl oznámit nějaký závěr z té debaty, jaká opatření se tedy budou případně zavádět,“ řekl ministr. Zvýšení počtu nových případů podle něj není plošné, ve většině krajů je situace klidná. Nákaza se ale více objevuje také v regionech, kde dříve tak četná nebyla, například na Vysočině nebo v Jihomoravském kraji.

Ve čtvrtek odpoledne nicméně přišla zpráva, že ministr detaily prozradí již večer na tiskové konferenci. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně uvedl, že nová opatření by mohla platit již od pátku.

Problém s vnitřními hromadnými akcemi

Jak uvedl pro Blesk Zprávy koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar, epidemiologové se hodlají zaměřit především na řešení vnitřních hromadných akcí. „Pan ministr názor epidemiologů zná a bude na něm, jak se rozhodne,“ řekl Maďar.

Již dříve ministr uvedl, že opatření by se případně znovu zaváděla v takovém pořadí, jak zůstávala v platnosti. Jako poslední bylo zrušeno nošení roušek ve vnitřních prostorách a MHD od začátku července.

Hamáček: Situace je alarmující

Právě na nošení roušek nyní urguje Hamáček. Podle něj je to účinné opatření proti šíření koronaviru. Vývoj epidemie v posledních dnech označil za alarmující. Zároveň uvedl, že vláda nechce opakovat jarní vypnutí ekonomiky.

„Já bych chtěl požádat občany, aby nečekali na to, až jim ministerstvo něco nařídí, ale aby v případě, že se pohybují v uzavřených prostorech, v městské hromadné dopravě, v budovách, aby používali roušky,“ řekl Hamáček. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce v pátek rozhodnout, zda od pondělí nařídí nová plošná opatření proti šíření koronaviru.

Podle Hamáčka se už jednou používání roušek osvědčilo. „Je to to nejjednodušší, co můžeme udělat, a je to cesta, jak zabránit škodám, které tu byly na jaře,“ řekl. Lidé podle něj nemusí čekat na nařízení vlády a mohou se sami přičinit o to, aby omezili riziko dalšího šíření epidemie.

„Čísla nakažených s nemocí covid, která přicházejí v dnešních dnech, jsou alarmující. Ukazuje se, že situace se pozvolna zhoršuje,“ uvedl Hamáček. Situaci podle něj ale lze zvládat standardními prostředky, které jsou v kompetenci ministerstva zdravotnictví.

Ve středu přibylo v Česku 247 prokázaných případů nemoci covid-19. To je o 36 více než v úterý a zároveň nejvíc od konce června. Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku nakazilo 14 570 lidí, z nichž se ale už více než tři pětiny uzdravily. V souvislosti s koronavirem zemřelo 364 lidí. Aktuálně nemocných tak je 5062, což je nejvíc od začátku epidemie. Podle ministra ale může jít o chybu v datech, kdy se nevyřazují ze statistik všichni vyléčení. Zadal proto jejich audit.

Video  Maďar o návratu roušek: Na podzim to bude nutnost, jinak zahltíme systém  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa