Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump tlačí na otevření škol a chce tam poslat syna Barrona i vnoučata. Lidé jsou obezřetní

Autor: ČTK - 
23. července 2020
08:30

Pouze desetina Američanů si myslí, že by se měla na podzim předškolní zařízení a školy otevřít bez jakýchkoli omezení. Vyplývá to z průzkumu agentury AP a společnosti NORC. Většina lidí je toho názoru, že by se ve školách měly nosit roušky a zavést další opatření proti šíření koronaviru. Tři z deseti dotázaných obnovu výuky ve školních třídách zcela odmítli.

Jak napsala agentura AP, výsledek ankety je v protikladu s obrazem, jaký o epidemii podává prezident Donald Trump, který tlačí na otevření škol. Tvrdí přitom, že pro to má širokou podporu a že demokrati s tím nesouhlasí z politických důvodů.

Prezident klidně do školy pošle syna i vnoučata

Ve středu Trump prohlásil, že nemá problém s návratem svého syna Barrona a svých vnoučat do školy. Podle něj mají děti obecně silný imunitní systém a je málo pravděpodobné, že by koronavirus přinesly domů a nakazily rodiče a starší příbuzné.

Podle AP se chystá vrátit na podzim k normálnímu režimu jenom málo škol. Mnohé z největších školních obvodů chtějí jenom virtuální výuku nebo smíšený režim, při němž by děti byly ve třídách jen několik dní v týdnu.

Většina demokratů trvá na rouškách

Průzkum ukázal, že pouhých osm procent Američanů chce plné obnovení provozu škol, které poskytují výuku od předškolního věku do 18 let studentů. Otevření, ale s určitými omezeními by podpořilo 14 procent lidí, 46 procent dotázaných chce masivní ochranná opatření. Až 31 procent lidí si nepřeje obnovu výuky ve třídách na podzim vůbec. Podobný názor mají Američané i na znovuotevření vyšších škol a univerzit.

To, jak Trump řeší situaci ve školství, neschvaluje 63 procent lidí. Průzkum ukázal, že Trumpovými názory jsou občané ochotní se řídit podle svého politického zaměření. V případě demokratů anketa ukázala, že devět z deseti považuje za podmínku znovuotevření škol povinné nošení roušek u studentů i učitelů. Tento názor má jenom polovina republikánů.

Podle průzkumu se 56 procent Američanů bojí, že se v komunitách po zprovoznění škol bude nákaza šířit ještě víc než nyní. Trump ve svém tažení za otevřením škol pohrozil snížením federálních příspěvků těm školám, které neposlechnou a neobnoví provoz v plném rozsahu. Dovolává se toho, že v jiných zemích školy otevřely bez následků, i když připouští, že někde zvolili hybridní systém.

Koronavirus v USA dál na vzestupu

Nicméně USA zůstávají největším epicentrem koronaviru, už devátým dnem v řadě tam přibylo více než 60 tisíc nakažených koronavirem. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na statistiku Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

Počet lidí, kteří s nemocí covid-19 zemřeli, stoupl v USA o 1059 na celkových 142 942. Množství infikovaných vzrostlo o 63 967 na více než 3,9 milionu od začátku epidemie.

Spojené státy jsou pandemií zdaleka nejpostiženější zemí na světě. V počtu nakažených je následují Brazílie (2,23 milionu) a Indie (1,19 milionu). S covidem-19 zemřelo po USA nejvíce lidí v Brazílii (přes 80 tisíc) a Británii (přes 45 tisíc).

Ohnisko nákazy se přesunulo do Kalifornie

Kalifornie se ve středu stala americkým státem s nejvyšším počtem případů nákazy koronavirem. Překonala tak stát New York, který byl původním ohniskem šíření viru v USA. Ve státě New York, který má asi 19,5 milionu obyvatel, zaznamenali podle Reuters od počátku epidemie zhruba 412 800 případů infekce. V Kalifornii, která je s 39,5 milionu obyvatel nejlidnatějším státem USA, se nákaza virem SARS-CoV-2 potvrdila už u 414 tisíc lidí. V Kalifornii nyní přibývá zhruba 8300 případů nákazy denně, ve státě New York jen asi 700.

New York ale dál zůstává státem s nejvyšším počtem lidí, kteří s covidem-19 zemřeli. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) je jich nyní přes 32 500. Kalifornie je se zhruba 7900 mrtvými až čtvrtá - po New Jersey a Massachusetts.

Pokud by Kalifornie byla samostatnou zemí, byla by podle agentury Reuters nyní pátou nejpostiženější na světě. Na prvním místě se dlouhodobě drží Spojené státy, které mají 3,9 milionu nakažených. Následuje Brazílie (2,2 milionu), Indie (1,2 milionu) a Rusko (téměř 790 tisíc).

Koronavirus vedle Bílého domu

Trump ve středu na svém briefingu v Bílém domě uvedl, že jedním z důvodů nárůstu případů nákazy jsou demonstrace na protest proti rasismu a za policejní reformy. Prezident rovněž zopakoval svou výzvu k dodržování hygienických opatření a nošení roušek, sám se s rouškou ale objevil na veřejnosti jen jednou, uvedla agentura AFP.

Agentura Reuters uvedla, že na koronavirus byl pozitivně testován zaměstnanec jídelny, který pracuje v Eisenhowerově budově, jež sousedí s Bílým domem a někteří zaměstnanci Bílého domu v ní mají kanceláře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa