Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uchazeč o práci zavlekl koronavirus na Kutnohorsku do další firmy. Nakazil tři lidi

Autor: ČTK - 
11. července 2020
19:10

Tři zaměstnanci kutnohorské firmy Foxconn mají koronavirus, byli v kontaktu s nakaženým z ohniska v Církvici na Kutnohorsku. Dalších 19 zaměstnanců je v karanténě, v neděli budou testováni na možnou nákazu. V sobotu to řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. Výsledky testů by měly být známé v pondělí nebo úterý.

Informaci potvrdil také mluvčí firmy Pavel Kožený. „Zaměstnanci se pravděpodobně nakazili při kontaktu s uchazečem o zaměstnání,“ řekl Kožený. Podle něj dalších téměř 30 zaměstnanců z Kutné Hory i Pardubic, kteří s nakaženými přišli v minulých dnech do styku, pracuje preventivně z domova.

Firma podle Koženého podniká řadu opatření. „V Kutné Hoře byly opět zkráceny směny tak, aby se pracovníci z různých směn nepotkávali. Stravování v jídelnách se řídí podle rozpisu tak, aby zde společně nestolovaly různé pracovní týmy,“ uvedl mluvčí. Roušky jsou povinné ve všech vnitřních i vnějších prostorách firmy. Zaměstnanci při vstupu procházejí měřením teploty, musí si pravidelně dezinfikovat ruce.

Roušky jsou povinné i uvnitř firmy

Podle Šalamunové pracovali nakažení i lidé, kteří museli do karantény, v jedné otevřené kanceláři, takzvaném open space. „Ve firmě byla provedena takzvaná ohnisková dezinfekce. Jako ve všech firmách v okrese musí mít lidé ve vnitřních prostorách roušky, takže věříme, že se podaří dalšímu rozšíření nákazy zamezit,“ řekla Šalamunová.

Na Kutnohorsku dnes podle Šalamunové přibylo sedm nových potvrzených případů nákazy covidem-19, celkem je tak v souvislosti s ohniskem v Církvici nakaženo již 46 lidí.

Video  Církvice jsou vylidněné. V epicentrum nákazy na Kutnohorsku se zastavil život. 
Video se připravuje ...

Na Kutnohorsku nově platí opatření

Na Kutnohorsku začala dnes platit přísnější hygienická opatření kvůli koronaviru. Ve veřejných vnitřních prostorech musejí lidé nosit roušky, omezeny jsou hromadné akce a zakázány návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory. Mimořádné opatření hygienici vydali v pátek kvůli ohnisku nákazy v Církvici, platí od půlnoci na dnešek.

Počet účastníků venkovních akcí nesmí přesáhnout 300 a ve vnitřních prostorech 200. V restauracích musejí lidé dodržovat odstup alespoň dva metry. U stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé s výjimkou členů domácnosti nebo blízkých osob. Používat by se měla dezinfekce. Na koupalištích může být ve stejný čas maximálně 500 lidí, i tam musejí lidé dodržovat rozestupy a musí být zajištěna dezinfekce.

Foxconn je předním světovým výrobcem elektroniky a poskytovatelem poprodejních služeb. V Česku působí od roku 2000. Dva provozy Foxconnu v Pardubicích a Kutné Hoře zaměstnávají kolem 5 000 zaměstnanců.

Video  Na Kutnohorsku odstartovali nový boj proti koronaviru. Místní opět musí nasadit roušky, reakce jsou rozporuplné.  - Blesk - Sabina Dračková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

CHYBULE ( 12. července 2020 01:15 )

otevřely se hranice a zaměstnanci se vrátili a jeden nám změnil život.Proto každý,kdo se vrací do karantény.Všichni chceme,aby se vše vrátilo k normálu,tak zaměstnávejme čechy a ti co si to dovezou z dovči,ať si vše platí.Jinak se tady z toho pos....Stát není dojná kráva,každý má nějakou zodpovědnost.Nejsem příznivec minulého režimu,ale oni by jednali jinak,nechodíš do práce,jsi přiživník,tak žádné peníze.A byli by lidi na práci a nemuseli sem jezdit ukra­jinci­.Pod­nika­telé by také mšli brát ohledy na spoluobčany a ne pouze na svůj zisk.To už v K.Hoře zažíváme na vlastní kůži.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa