Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš a Schillerová prosadili schodek 500 miliard. Katastrofické scénáře premiér odmítá

Aktualizováno -
8. července 2020
18:45
Autor: ČTK, kal - 
8. července 2020
16:50

Nikoli 40, ne 200 ani 300, ale rovnou 500 miliard korun. Takový bude schodek státního rozpočtu České republiky pro rok 2020, jeho navýšení ve středu ve Sněmovně prosadila vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO). Babiš v rozpravě uvedl, že podle souhrnných dat je potřeba počítat s poklesem ekonomiky v letošním roce. Premiér dodal, že je ale zdrženlivý, pokud jde o předpovědi vývoje, a varoval před katastrofickými scénáři. Evropská komise v tomto týdnu uvedla, že očekává letošní propad české ekonomiky o 7,8 procenta. Opozice vládu ve Sněmovně kritizovala, že dosud nepřišla se žádným návrhem úspor a že si nevytvořila rezervy.

Pro navýšení schodku na rekordní úroveň bylo 104 zákonoráců: 76 z řad ANO, 13 sociálních demokratů a 15 komunistů. Z dalších sněmovních uskupení změnu nepodpořil nikdo. Sněmovna na návrh KSČM zároveň požádala vládu, aby zpracovala plán konsolidace veřejných financí pro roky 2021 až 2027 a předložila ho do konce září.

„Právě schválená novela zákona o státním rozpočtu znamená pokračování potřebných programů na pomoc ekonomice, zaměstnanosti a udržení životní úrovně v naší zemi. Bude mít okamžitý příznivý dopad do rozpočtů domácností, firem, živnostníků, ale i obcí nebo zdravotnických zařízení,“ zaradovala se vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Přináší rekordní investice ve výši 198 miliard korun. A i přes schválený deficit zůstává kondice veřejných financí ČR v porovnání s ostatními evropskými zeměmi mezi těmi nejlepšími,“ dodala Schillerová k rekordnímu schodku.

ODS mluví o ukradené budoucnosti dětí

„Donedávna nepředstavitelné se stalo realitou. Půlbilionový schodek státního rozpočtu v tomto roce byl schválen. To se příští generace pěkně zapotí, než to splatí. Fakt děsivé!“ komentoval to například poslanec ODS Stanislav Blaha. Zákonodárci z řad občanských demokratů v rozpravě opakovaně mluvili o „ukradené budoucnosti našich dětí.“

Jde již o třetí navýšení letošního schodku kvůli dopadům epidemie koronaviru. Původní schodek schválený loni v prosinci měl být 40 miliard, Sněmovna jej letos navýšila na 200 a na 300 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve vyjádřila naději, že dnešní změna rozpočtu je pro letošek poslední.

Nejvyšší deficit měl dosud rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Prošly jen změny od Babiše (ANO) a Dolejše (KSČM)

Při závěrečném hlasování schválila Sněmovna pouze návrhy přesunů peněz, se kterými přišel premiér Andrej Babiš (ANO) a poslanec KSČM Jiří Dolejš. Ostatní pozměňovací návrhy poslanců Sněmovna nepřijala.

Babiš předtím ve sněmovní rozpravě uvedl, že předpovědí o vývoji české ekonomiky je dostatek, ale zatím je pro všechny příznačné, že se z velmi krátkého časového úseku snaží hádat další vývoj. Je to podle něj stejné jako dohadovat se o tom, jaké počasí bude v druhé polovině prosince. Proto by „nehledal senzace“ v katastrofických předpovědích.

Zrekapituloval dosavadní kroky vlády i objem peněz a formy pomoci, kterými se vláda snaží ekonomice pomoci. „Jsme kreativní národ a jsem přesvědčen, že z toho vyjdeme zase jako jedni z nejlepších v Evropě,“ prohlásil.

Kritiku o nedostatečných rezervách Babiš popřel

Babiš odmítl výtky opozice, že vláda nevytvořila rezervy. Řekl také, že vláda nechce chodit každou chvíli do Sněmovny nechat si schválit nový deficit rozpočtu. „Je to rozpočet, který drží zaměstnanost, který podporuje investice, který je výhodný pro všechny občany naší země,“ řekl. Pevně doufá, že vláda do konce roku nebude Sněmovnu o nic ohledně deficitu žádat.

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény  - Česká televize
Video se připravuje ...

Sněmovna původně schválila letošní rozpočet s deficitem 40 miliard. V důsledku dopadů epidemie koronaviru, která připravila stát o část příjmů z daní a odvodů a naopak si vyžádala výdaje na pomoc ekonomice, pak vláda navrhla zvýšení schodku nejprve na 200 a poté na 300 miliard korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že aktuální schodky nelze posuzovat optikou z minulých let. „Současná situace je zcela mimořádná a podle mého názoru si proto žádá specifický přístup,“ řekla. Současný schodek 300 miliard nelze podle ní považovat za již beze zbytku utracený. Peníze však už byly zcela přiděleny do zbytku roku a polovina z toho připadá na příjmovou stranu rozpočtu.

Video  „Epidemii jsme zvládli dobře.“ Hygienička Rážová o práci svých kolegů a taky o vyčerpání  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

deratizater ( 9. července 2020 04:02 )

Populismus Babiše a Schilerové je horší než metastázovaná rakovina.Nedokážou škrtnout z výdajů ani korunu !

gejzovic ( 8. července 2020 17:55 )

žumpa by rozdavala,ale z čeho, sami ukazali jak se ma setrit,ani korunu z meho platu

zirioges ( 8. července 2020 17:14 )

Pro Babiše i Schillerovou mají ve vězení na Mírově dvě místečka volná...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa