Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dovolenkový ráj otevře po pandemii jen polovinu hotelů. Turisty láká na nižší ceny

Autor: ČTK - 
7. července 2020
12:49

Na řeckém ostrově Korfu se letos kvůli koronavirové krizi otevře zhruba polovina hotelů. Aktuální obsazenost je do 20 procent, lidé si ale rezervují pobyty na poslední chvíli a situace se mění každý den. Pro Korfu je klíčová britská klientela, která tvoří kolem 40 procent turistů. Hranice se pro cestovatele z Británie otevřou 15. července. Ceny ubytování v hotelech mohou být letos i příští rok nižší a rozhodně by neměly růst. Českým novinářům to řekl prezident Asociace hotelů Korfu Babis Vulgaris.

Na Korfu je podle Vulgarise zhruba 400 hotelů, připraveno otevřít jich je asi 215. Provoz budou obnovovat postupně. Ceny ubytování jsou spíše nižší než loni, hoteliéři podle Vulgarise nabízejí různé slevy. S nižšími cenami se podle něj dá počítat i příští rok, který by měl být z pohledu turistického ruchu úspěšnější. Nedá se podle něj ale předpokládat, že by se dosáhlo výsledků z loňska a předloňska. „Ceny se odvíjejí od poptávky, na letošní sezoně nikdo nevydělá,“ řekl.

Hotel Apollo Palace na řeckém ostrově Korfu se turistům otevřel 1. července 2020 Hotel Apollo Palace na řeckém ostrově Korfu se turistům otevřel 1. července 2020 | Facebook Apollo Palace

V letošním roce je podle Vulgarise bezpečnost mnohem podstatnější než cena. Personál je povinen nosit roušky, musí být označeno dodržování odstupů. Pro hosty musí být k dispozici dezinfekce. Výrazně se zvýšila frekvence úklidu společných prostor. Naopak do pokojů personál běžně nevstupuje každý den, to jen na přání hostů. Asociace i vláda plánuje pravidelné kontroly dodržování všech opatření, uvedl Vulgaris. Hotely, které splňují nejvyšší standardy v oblasti hygieny a bezpečnosti, jsou označeny speciálním certifikátem.

Pro Čechy je Řecko jednou z nejoblíbenějších destinací, kam se vypravují s cestovními kancelářemi. Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 407.000 Čechů. Kvůli obavám z koronaviru, redukci letů i kapacit ubytování se letos na dovolenou do Řecka podle jednatele CK Travel Family Ivana Lackoviče dostane mezi 35 a 40 procenty Čechů ve srovnání s loňskem.

V nabídce v současné době podle delegátky CK Alexandria Gabriely Zotou Cáskové chybějí hlavně tří a čtyřhvězdičkové hotely. „V tuto dobu se jindy starám o zhruba 350 klientů, nyní jich tu mám přes 20,“ řekla ČTK. Hotely se postupně otevírají, sezona teprve začala. Pokud lidé nyní podle ní nenajdou v nabídce svůj oblíbený hotel, mají ještě vyčkat. Jasněji by mohlo být v druhé polovině července.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa