Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Koronavirus v OKD: Začalo plošné testování, hygienici prověří tisíce lidí

Autor: ČTK, rum - 
17. června 2020
10:06

Ve společnosti OKD začalo plošné testování zaměstnanců na covid-19. Testováni jsou zatím pracovníci Dolu ČSM Sever a Dolu ČSA. V OKD pracuje asi 8400 lidí.

Testování, které potrvá několik dnů, nařídila Krajská hygienická stanice v Ostravě. Logisticky ho zajišťuje tým, ve kterém jsou desítky zaměstnanců OKD a také zdravotníků z Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

Hygienici OKD předali 8000 rychlotestů, všichni pracovníci dolů mají být otestováni do konce června. „Bude se jednat o organizované testování. Zaměstnanec přijde v konkrétní den a hodinu, pokud bude negativní, bude pokračovat v práci. Pokud by test byl pozitivní, bude pak odeslán na PCR test,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Na Darkově začnou v dalších dnech

Ve středu budou odebrány vzorky prvním zhruba 550 lidem. „Celkem budou vytvořena tři odběrová místa. Dnes na Dole ČSM Sever, na Dole ČSA a následně na Dole Darkov,“ řekla mluvčí OKD Naďa Chattová.

Právě Důl Darkov je jediným ohniskem nákazy v Moravskoslezském kraji. V souvislosti s ním hygienici evidují 495 nakažených. Mezi nimi je mimo jiné 321 zaměstnanců dolu a 159 jejich příbuzných.

 V Moravskoslezském kraji za posledních 24 hodin přibylo deset případů nákazy koronavirem. Nejvíce nemocných je stále na Karvinsku, kde se nakazilo celkem 655 lidí. Proti úterý je to nárůst o sedm osob, jejich nákaza ale nesouvisí s ohniskem na Dole Darkov těžební společnosti OKD v Karviné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa