Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nižší DPH na ubytování a vstupenky a pomoc firmám. Sněmovna odklepla protikrizový balík

Autor: ČTK - 
16. června 2020
16:53

Obce dostanou jednorázový příspěvek 1200 korun ze státního rozpočtu jako kompenzaci výpadku daňových příjmů. Schválila to v úterý Sněmovna na popud Senátu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) změnu podpořila. Vláda původně chtěla pomoci obcím zvláštním zákonem, Senát pomoc urychlil. Vložil ji do vládního protikrizového balíčku, který například snižuje silniční daň nebo daň z přidané hodnoty na ubytování. Balíček nyní dostane k podpisu prezident.

Kompenzace má nahradit výpadky, o které obce i kraje přicházejí ze sdílených daní kvůli výplatě takzvaného kompenzačního bonusu, tedy podpory podnikatelům zasaženým ekonomickými dopady následků epidemie. Tato podpora představuje 500 korun denně a stát ji vyplácí z takzvaných sdílených daní, o které se dělí státní rozpočet s rozpočty obcí a krajů. Konkrétně jde o daň z příjmů zaměstnanců. Na obce a kraje pak zůstává méně peněz.

Podle Schillerové by kvůli tomu obce přišly o 4,5 miliardy korun, v úterý schválená kompenzace jim má zajistit 12,8 miliardy korun. Krajům by výpadek měl nahradit státní příspěvek ve výši 12 miliard korun na opravy silnic a další příspěvek na sociální programy, řekla poslancům ministryně.

Kalousek o tykání s Babišem a dluhu kojenců i důchodců v ČR. Pošle vám další složenku?

Osvobození od daně z nemovitosti také pro obce

Schválený daňový balíček umožní nově podnikatelům a firmám uplatnit zpětně daňovou ztrátu. V současnosti mohou poplatníci uplatnit daňovou ztrátu až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že jsou opět v zisku. Vláda původně předkládala tento návrh bez limitu, Sněmovna ale posléze rozhodla, že ztrátu bude možné uplatnit zpětně jen do 30 milionů korun.

Balíček také rozšiřuje možnosti obcí osvobodit nemovitosti na svém území od daně z nemovitosti nejen na živelní pohromy, ale i na další mimořádné události jako pandemie nebo průmyslové havárie.

Snížení silniční daně

Schválený návrh zemědělcům zkracuje lhůtu pro vrácení přeplatku spotřební daně u tzv. zelené nafty z 60 na 40 dnů. Tzv. zelená nafta je nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů prokazatelně spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu.

Předloha také snižuje o čtvrtinu silniční daň u automobilů s maximální povolenou hmotností nad 3,5 tuny bez rozlišení kategorie a podle ministryně půjde i o autobusy. Změna se projeví zpětně již od počátku roku 2020, což se projeví i snížením záloh, které mají být na tuto daň v letošním roce placeny. Loni se na této dani vybralo 6,6 miliardy korun; od roku 2016 výběr neklesl pod šest miliard.

Pomoc firmám do 50 zaměstnanců

Stát také zřejmě odpustí firmám do 50 zaměstnanců sociální odvody za červen až srpen. Podmínkou ale bude, že nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než deset procent. Sněmovna odmítla návrhy Senátu, aby se odpuštění týkalo firem až do 150 zaměstnanců a malých lékáren do 25 zaměstnanců. Návrh nyní dostane k podpisu prezident.

Návrhy Senátu odmítla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní by senátní verze znamenala neúměrný zásah do příjmů státu ve výši 25,5 miliardy korun. Přijatá vládní verze oproti tomu znamená dopad ve výši 13,5 miliardy korun a bude se týkat 88 procent firem, uvedla ministryně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa