Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Méně liposukcí i plastik prsou. „Přišli jsme o 60 procent klientů,“ říká chiruržka

Autor: Nikola Forejtová - 
4. července 2020
06:00

Koronakrize se dotkla i odvětví estetické medicíny. Podle plastické chirurgičky Lucie Kalinové přišla její klinika o 60 procent klientů. Nestojí za tím ani tak finanční krize, jako spíše uzavřené hranice. Čechům totiž plastiky moc nevoní, jak konstatovala pro Blesk Zprávy Kalinová. Ordinace se tak vyprázdnila o Němce, Rakušany a Švýcary. Lékařka pak prozradila, za co Češi nejvíce utrácí. Na vrcholu žebříčku je úprava obličeje injekcemi a liposukce. Korekce prsou, která je hitem v zahraničí, u nás tolik nefrčí.

Koronakrize tvrdě zasáhla do celé ekonomiky. Výjimku netvoří ani plastická chirurgie. „Po dobu uzavření hranic nebylo možné přijímat klienty ze zahraničí, takže to byl velký propad, jelikož tvoří kolem 60 % našich pacientů,“ zmiňuje lékařka Lucie Kalinová z Brandeis Clinic Blesk Zprávám. 

Podle Kalinové rostl ročně zájem o plastiku o 3 procenta. Nejčastěji pak mívá v čekárně klienty z Německa, Rakouska či ze Švýcarska. „Nyní jsme měli prostor rozvinout komunikaci na českou klientelu,“ říká. Výpadek zahraniční klientely je ale výrazně znát.

82letá pacientka s injekcí do tváře

Češi se totiž do plastiky příliš nehrnou, jak poznamenává dále lékařka. A to i přesto, že je Česko relativně vysoko v žebříčku počtu operací. Podle dat Mezinárodní společnosti pro estetickou plastickou chirurgii (ISAPS) jsme v závěsu se 4 zákroky na 1000 obyvatel za Brazílií, Kolumbií a Spojenými státy, které mají 6 zákroků na 1000 obyvatel. 

Podle Kalinové se Češi bojí především invazivních zákroků. „Myslím si, že za to určitě mohou jisté zkreslené představy o plastické chirurgii. Dlouhou dobu platilo, že plastickou chirurgii využívá specifická skupina lidí. Estetická medicína a plastická chirurgie je ale už dnes dostupnější a na daleko lepší úrovni. Každý zákrok může být proveden decentně, aby výsledek působil esteticky příjemně a zároveň přirozeně,“ vysvětluje Blesku „nezájem“ Čechů Kalinová.

Estetická a plastická chirurgie se přitom používá i na úpravu geneticky podmíněných poruch, na spravení spadlých víček i vizáže po nehodě, které mohou člověku snadno znepříjemnit život. 

Video  Anife Vyskočilová přišla o svá krásná velká prsa! Proč?  - Tereza Kovářová
Video se připravuje ...

Češi se tak snaží o co nejméně nápadnou operaci, která se zároveň rychle zahojí. „Primárně o aplikace injekčních materiálů, které mohou do obličeje dodat objem, který se vlivem stárnutí vytrácí. Může jít ale i o chybějící objem nebo deformaci, které jsou dány geneticky – decentní zvětšování rtů nebo i malá korekce nosu je možná za pomocí injekčních preparátů. Patří mezi ně také korekce vrásek buď za pomocí botulotoxinu, nebo injekčními výplněmi,“ doplňuje expertka.

„Zrovna teď u nás byla paní, které je 82 let, přišla o manžela a chtěla si udělat k narozeninám radost, za pomocí injekčních výplní si nechala udělat hydrataci pleti a doplnila objem na tvářích,“ dodává Kalinová. Operace obličeje se pak pohybuje od 42 do 65 tisíc - výsledná cena se liší podle pooperační péče, ale i podle rozsáhlosti zákroku. 

Ve světě letí operace prsou, u Čechů vítězí liposukce

Vedle vstřikování do tváře je ale na prvním žebříčku ona invazivnější operace. Přesněji pak liposukce. V tom drží Češi prim od světa, kde spíše letí předělávání a korekce prsou. Průměrně je liposukce každou pátou operací. Liposukci si  pak můžete pořídit od cca 40 tisíc. 

Po liposukci jsou u Čechů oblíbené operace prsou a v těsném závěsu jsou operace víček. „Meziročně nám mimo jiné vystoupal i počet mužů, kteří mají zájem o estetickou medicínu, v současné době jich mezi zákazníky evidujeme zhruba 20 %. Nejčastěji mají zájem o operaci očních víček, aplikaci botulotoxinu a liposukci,“ uzavírá Lucie Kalinová.

Video  Eliška Ochmanová po plastice uší: Prsa bolela víc  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Michal nobl ( 4. července 2020 12:26 )

Chirur­žka???­???!!!­!!!!!!­!!
No totok.
Boha co je to za H-o-v-a-d-o.
Ty pisálku víš co!!!!Vem ji za ruku a jděte makat na pole.Ty svoji praci nezvládáš a ona ji nemá.

ANO_nam_bude_lip ( 4. července 2020 08:53 )

Chiruržka - taky dobrý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa