Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na výletní lodi vyrazilo 1200 lidí kolem světa. Po „noční můře“ doplulo jen osm pasažérů

Autor: Darina Jíchová - 
9. června 2020
21:40

Plavba kolem světa na palubě výletní lodi Artania se pro mnoho pasažérů změnila v noční můru, plavidlo se v pondělí 8. června po více než půlroce vrátilo do svého domovského přístavu v německém Bremerhavenu. Návrat lodi potvrdil její operátor Phoenix Reisen, na palubě obvykle cestuje až 1200 pasažérů, kvůli koronaviru ale řady prořídly a mnoho lidí využilo možnost vrátit se repatriačními lety. Celou cestu si vychutnalo jen 8 statečných, informovala stanice CNN.

Artania byla poslední výletní lodí, která se pohybovala na oceánu a která na své palubě stále ještě měla pasažéry, ostatní zaoceánské parníky jsou už nějakou dobu kvůli pandemii koronaviru „zaparkované“ v přístavech. Tyto velké lodě se totiž staly jedním z hlavních semenišť nákazy, výjimkou nebyla ani Artania.

Koronavirus na palubě

Během návratu z Austrálie si kapitán Morten Hansen dovolil několikrát změnit trasu a členy posádky dovezl mnohdy až domů. Jeho loď měla k dispozici celý oceán a Hansen se nemusel bát, že by někomu zkřížil trasu. Na 140 dnů dlouhou cestu se s téměř plně obsazeným parníkem vydal 21. prosince z Hamburku. Svět se za tu dobu drasticky změnil.

V březnu se na palubě objevil koronavirus, v tu dobu kotvila loď v australském přístavu Fremantle. Testy nákazu potvrdily u 36 pacientů, ti byli převezeni a umístěni do karantény v místní nemocnici. Tři z nich, dva pasažéři (†69 a †71) a jeden člen posádky (†42), nemoci podlehli. Zbytek z 850 pasažérů se odebral do izolace do svých kajut, většina z nich se rozhodla z Austrálie repatriačními lety vrátit domů.

Výletní loď se po půlroce vrátila domů do Německa, z 850 pasažérů vydrželo do konce jen 8. Výletní loď se po půlroce vrátila domů do Německa, z 850 pasažérů vydrželo do konce jen 8. | Facebook kapitána Mortena Hansena

Osm pasažérů se však přiklonilo k tomu plavbu dokončit, z Austrálie zpátky do Evropy vypluli 18. dubna, i když se stovky cestujících vrátily domů, osmičlenná skupinka na palubě rozhodně nebyla osamocena, cestovali v doprovodu posádky. Kapitán Hansen se odklonil od původní trasy a udělal hned několik zastávek v jihovýchodní Asii, kde vysadil mnohé členy své posádky.

Kapitán je hvězda reality show

Do Německa se na palubě Artanii vrátilo 83 osob, kapitán Hansen si během plavby vedl facebookový deník a svou rodinu, přátele a fanoušky informoval o tom, jak cesta probíhá. Hansen, jenž je původně z Norska, je v Německu dost známý, vystupoval totiž v reality show „Zbláznění do moře“, která dokumentuje život na výletních lodích.

Na svém facebooku sdílel pohledy, které obdržel, když parník kotvil v Austrálii. Bez servítek promluvil o tom, jaké to bylo kotvit u města, které se jich vyloženě bálo a „štítilo“. „Byly to pohlednice od místních dětí a úplně změnily náladu na lodi. Byly to krásně napsané vzkazy, které nás zahřály u srdce a dojaly,“ uvedl kapitán.

„Fígle“ na moři

Také on a skromné osazenstvo jeho lodi předvedli pár „fíglů“, na Den matek na hladině moře obkroužili srdce a věnovali ho všem maminkám. Hansen měl možnost i celebrovat svatbu, dva členové jeho posádky se rozhodli „do toho praštit přímo na palubě“.

Nyní už jsou všichni jeho svěřenci doma, Hansen a jeho posádka s napětím očekává, jak to bude vypadat s lodním turismem po konci pandemie. Zatím není jasné, kdy Artania a její sesterské parníky zase vyplují z přístavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa