Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jen měsíc a půl testování. Odběrové místo na covid-19 v Dejvicích kvůli ministerstvu končí

Testovací místo na koronavirus fungovalo poblíž Vítězného náměstí. Od 1. června svou činnost končí (ilustrační foto).
Testovací místo na koronavirus fungovalo poblíž Vítězného náměstí. Od 1. června svou činnost končí (ilustrační foto).  (Autor: Koláž Blesk)
Autor: ČTK - 
1. června 2020
11:31

V polovině dubna vzniklo za pomoci magistrátu hl. m. Prahy a radnice Prahy 6 další odběrové místo na koronavirus. Bylo určeno především pro osoby nakažené koronavirem, respektive pro ty, kteří potřebovali prokázat, že již nakažení nejsou. K 1. červnu muselo být centrum zrušeno. Důvodem je nařízení ministerstva zdravotnictví, ve kterém se praví, že od 1. června budou karanténu ukončovat praktičtí lékaři.

Odběrové místo, v němž se pomocí rychlotestů testovaly osoby před ukončením karantény, bylo v provozu od 17. dubna. Provoz tehdy dobrovolně spustili praktičtí lékaři z Vítězného náměstí z Ordinace Pokorná a Bezdíčková a z Ordinace Mucha. Služba byla určena pouze pro objednané pacienty praktických lékařů primárně s ordinací v Praze 6. Odběrové místo mělo podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka za cíl vyjít vstříc praktickým lékařům v Praze 6, kteří z různých důvodů nechtěli nebo nemohli testovat lidi před ukončením karantény u sebe v ordinaci.

Radnice městské části dala k dispozici kontejner, výpočetní techniku a telefony či ochranné pomůcky pro personál. Zajišťovala také pravidelnou dezinfekci odběrového místa a jeho okolí. Pražský magistrát 30. dubna rozhodl, že toto odběrové místo finančně podpoří 200 000 korunami určenými na provoz. Chod odběrového kontejneru totiž zajišťovali zdravotníci bez nároku na honorář.

Odběrové místo v Praze 6 vzniklo jako pomoc praktickým lékařům v městské části. Na základě dřívější vyhlášky ministerstva zdravotnictví museli od 22. dubna nařízenou karanténu lidem ukončit praktičtí lékaři, a to až po provedení krevního testu na přítomnost protilátek s negativním výsledkem. Mimořádné opatření se týkalo pouze osob, které byly v karanténě kvůli kontaktu s nemocným a byly bez příznaků nemoci. To se od 1. června mění.

Zmatek

To, že pro ukončení karantény bude třeba test z výtěru z nosohltanu, takzvaný PCR test, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) 25. května. Podle Vojtěcha jsou testy zjišťující přítomnost viru přesnější. Praktici nemusí sami testovat, ale pošlou člověka v karanténě na test na odběrové místo, nebo za ním přijede sanitkou vyšetřovací tým.

„Náhlé rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nás trochu zaskočilo, především proto, že je v nesouladu s předcházejícími prohlášeními ze strany ministerstva. Pro provoz stanu máme nyní dotaci magistrátu, kterou budeme proúčtovávat zpět, zbude mnoho testů, které nevyužijeme,“ řekla ČTK praktická lékařka pro dospělé Ludmila Bezdíčková, která provoz odběrového místa spoluzajišťovala. Za dobu fungování bylo na místě testováno 275 osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa