Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Živnostníci a malí podnikatelé po krizi: Přežili jsme, ale… Příručka Blesku poradí, co dělat po koronakrizi

Autor: ptt, sč, one, jk - 
21. května 2020
06:15

Nemají nadřízeného, šéfem jsou sami sobě. Někteří naopak dávají práci ještě i jiným. Bez živnostníků a podnikatelů s malými firmičkami by Česko nebylo. Stačí zavzpomínat, když se kvůli koronaviru všechno zavřelo, co nám chybělo. Většina už opět své služby nabízí, za dobu, kdy měli stopku, se ale ocitli v hluboké ztrátě a problémech. Jak z toho ven?

Petr Novotný (42) ze sportovního baru ve Frýdku-Místku: Otevřu s dluhem a bez zaměstnanců

Provozuje sportovní bar ve Frýdku-Místku; Petr Novotný (42) plánuje otevřít 25. května. Uzavření podniku přežil jen díky půjčce. „Pomohli mi i štamgasti, kteří si kupovali vouchery po pěti set korunách. Poslali přes dvacet tisíc, a navíc většina vzkázala, že to ani nebudou chtít využít,“ řekl Novotný.

Za dobu uzavření se ocitl ve ztrátě kolem osmdesáti tisíc, které si musel půjčit. Otevře až v pondělí, zahrádku u baru má totiž jen velmi malou. „Navíc budu za barem jen já, zaměstnance bych kvůli omezení neuživil,“ popsal Novotný.

Naštvaný je na společnost, od které má internet a předplacený sportovní televizní kanál. „Vůbec je nezajímalo, že službu nevyužívám, navíc žádná utkání ani nemohli vysílat. Takže zhruba čtyři tisíce šly každý měsíc za nic,“ řekl a dodal: „Ostatní dodavatelé se nám snažili vyjít vstříc, třeba pivovar zpět odkoupil všechny neotevřené bečky.“

Spolumajitelka penzionu Brusenka ve mlýně ze 14. století: Vzpamatovávat se budeme dva roky

Přes zimu mají každoročně výdělky malé, když začalo jaro, museli zavřít. Majitelé do udržení penzionu a restaurace Brusenka, mlýnu ze 14. století v Brusném na Kroměřížsku, museli vložit téměř všechny úspory.

Je to nejhorší období od roku 1997, kdy jsme Brusenku po nákladné rekonstrukci otevřeli. I když je v Hostýnských horách nádherná příroda, v zimě tolik hostů nebývá. Je to vždy dotované období. O to je pro nás současná situace horší,“ řekla spolumajitelka Alexandra Ruberová (51).

Vše, co jsme měli, jsme vložili do udržení provozu, hlavně restaurace,“ pokračovala. Sedm zaměstnanců nepropustili, měsíc zůstali doma na 100 procentech. „Stát sice vrátí 80 procent nákladů na tyto mzdy, ale i s odvody je musíme nejdříve zaplatit. Takže hotovost musíte mít. Bylo to už neúnosné, tak jsme po Velikonocích otevřeli okénko, abychom získali alespoň nějaké příjmy. I tak jsme jen na 10 procentech tržeb,“ přiblížila.

Brusenku najdete nedaleko Bystřice pod Hostýnem. Brusenku najdete nedaleko Bystřice pod Hostýnem. |  Slávka Červená

Zachraňuje nás každý host

Naštěstí je hezké počasí, tak turisté nyní posedí na zahrádce. Na Brusence, kde nechybí mlýnské kolo a originální výzdoba venkovní i interiérů, je v gala 11 pokojů. „Na léto se naštěstí plní rezervace, lidé mají zájem. Vrací se k nám. Ale vzpamatovávat se budeme nejméně dva roky,“ míní Alexandra Ruberová.

DJ Honza z Protivína: Řeším, co bude dál

Diskotéky, svatby a společenské akce pro děti a večírky pro dospělé byly do poloviny března obživou DJ Honzy z Protivína. Kdyby si nenašel brigádu v obchodě, neuživil by se.

Hraní se Jan Kubiš (41) věnuje 23 let. Akce, které měl nasmlouvané, se houfně rušily a odsouvaly, včetně svatebních veselic. „Nebýt brigády v obchodě, na kterou jsem narazil jen náhodou, byl bych bez koruny,“ řekl Blesku.

Naštěstí žije ve vlastním, nemusí řešit hypotéku ani nájem. Koronavirus ho však připravil o hodně peněz. „Za měsíc a půl jsem přišel o 40 nebo 50 tisíc. Řeším, co bude dál,“ vysvětlil. S napětím tak vyhlíží, kdy se pravidla konečně zcela uvolní. Vláda už od pondělí 25. května povolí provoz diskoték a nočních klubů, ale jen do 23. hodiny. „To ať je radši nechají ještě zavřené,“ poukazuje DJ Honza, že v tu dobu se zábava obvykle teprve rozjíždí.

Rady a tipy, jak zmírnit dopady epidemie

I když stát nabízí několik možností, jak zmírnit ekonomické dopady koronaviru, deník Blesk jde v pomoci podnikatelům dál. Už v pondělí, v dalším díle příruček Česko po koronaviru, poradí živnostníkům i podnikatelům, kteří jsou současně zaměstnavatelé, jak vyřešit zásadní potíže současné i budoucí existence.

Česko po koronaviru: Nová pravidla pro život Česko po koronaviru: Nová pravidla pro život | archiv

Co najdete v 2. dílu

  • Kdo má právo na kompenzační bonus a jaká rizika se v něm ukrývají?
  • Jak odložit nájem a na co si dát pozor?
  • Pro koho je program Antivirus výhodný?
  • Co dělat, aby koronavirus nezničil vztahy s obchodními partnery?

A navíc: Nová pravidla pro oddlužení a tipy, jak si mohou podnikatelé usnadnit život.

naidka ( 21. května 2020 19:37 )

Kolik bude mít příručka Blesku nově aktualizovaných dodatků?

aeraluna ( 21. května 2020 12:58 )

Je to všechno takové pěkné...přežili jsme, obnovujeme, rozjíždíme to, plánujeme, za dva roky se z toho dostaneme...to ovšem za podmínky, že se tahle megahysterie nebude opakovat. Nenápadné převedení velkých zásadních pravomocí na MZ, aby jeden "zrovnamětonapadlo" rozhodoval o otázkách zásadních pro zajištění živobytí občanů je dost hrozivá skutečnost - pár lidí nám tu prská, pár jich z přemnoženého lidstva umřelo a proto vám zavírám živnost a o dalších důsledcích nepré­mýšlím­...nep­řemýš­lím o tom, že pro začátek o svojí živnost přijdete, protože ji budete muset zavřít, že potom přijdete i o zbytek majetku pod exekutorskou knutou a že bez bydlení, příjmů a jakékoli naděje možná poslechnete zákon džungle a sáhnete na život někoho jiného...nebo poslechnete jiné vnitřní hnutí a sáhnete na život sobě a svým blízkým, abyste už měli od všeho klid. Prostě nepřemýšlím o tom, že mrtvých a predčasně zemřelých bude neúměrně víc než na nějakou jinak lidskými silami stejně neovlivnitelnou chřipku.

Jirik-ta ( 21. května 2020 08:28 )

Hm pěkný. Ale pořád to není ono. Chtělo by to ten pořádnej restart. Všechno pěkně znárodnit a pak hezky ideologicky vpřed.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa