Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dvouhodinovka pro seniory dál platí, upozorňují řetězce. Starší lidé si prý zvykli

Autor: ČTK, for - 
12. května 2020
16:10

Senioři k nákupům podle potravinářských řetězců nadále hojně využívají pro ně vyhrazené nákupní hodiny mezi 8:00 a 10:00. S porušením se prodejci setkávají spíše ojediněle, lidé si neuvědomí, že je právě daný čas. Někteří lidé se také domnívají, že vymezená doba již neplatí. Uvedli to zástupci řetězců na dotaz ČTK.

V prodejnách Tesco lidé nad 65 let využívají vyhrazený čas především ve všední dny. O víkendu je jejich zájem výrazně menší. „Po postupném uvolňování se řada zákazníků mylně domnívá, že nákupní čas vyhrazený pro seniory už neplatí, a až u vstupu se dozví, že v tento čas nakupovat nemohou. Stále toto nařízení dodržujeme a dohlížíme na to, aby nikdo, kdo nespadá do uvedené skupiny, která má vyhrazené nakupování, nebyl na prodejní ploše,“ řekl mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Senioři vyrážejí na nákupy v hodiny, které stanovila vláda, tedy od 8 do 10. Senioři vyrážejí na nákupy v hodiny, které stanovila vláda, tedy od 8 do 10. | Blesk:Martin Sekanina

Srovnatelnou návštěvnost hypermarketů s předchozími týdny v čase pro seniory sleduje Globus. Podle mluvčí společnosti Lutfii Volfové je to zpravidla nejnižší vytíženost v rámci celého dne. „Zákazníci si pomalu zvykli, že je to standard u všech prodejců, a proto dochází k menšímu počtu nedorozumění u vchodů, díky čemuž není nutný tak velký počet pracovníku security. I tak ale aktivní kontrola probíhá bez omezení po celou dobu,“ uvedla.

Senioři si na vyhrazený čas zvykli

Senioři ve vymezené hodiny chodí nakupovat také do prodejen Kaufland. Od zavedení řetězec nezaznamenal podle mluvčí společnosti Renaty Maierl žádné změny. Mladší ročníky podle ní v tuto dobu přicházejí jen výjimečně. „Vnímáme, že se opatření v současné době ve společnosti již určitým způsobem ustálilo,“ řekla.

Stálý zájem seniorů o nákupy mezi 08:00 a 10:00 a spíše ještě jeho nárůst sledují v obchodech Penny, uvedl jejich mluvčí Tomáš Kubík. Zákazníci se podle něj chovají disciplinovaně, nařízení respektují.

Vláda nákupní dobu pro seniory nechává dále v platnosti, přestože o jejím zrušení na pondělním jednání diskutovala. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z 23. března stanovilo, že do maloobchodních prodejen potravin, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, s prodejní plochou nad 500 metrů čtverečních, mají od 08:00 do 10:00 povolen vstup jen lidé nad 65 let, včetně doprovodu, držitelé průkazů ZTP/P nad 50 let, rovněž s doprovodem a pracovníci pečovatelských služeb. Prodejny menší než 500 metrů čtverečních musejí zákazníky spadající do rizikové skupiny obsloužit přednostně.

Nemoci covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, podle dat ministerstva zdravotnictví v České republice podlehlo 283 lidí, z toho ve věkové skupině 65 až 74 let 61 nakažených, ve skupině 75 až 84 let 101 lidí a nad 85 let 90 pacientů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa